СПИРАЛНИ ПРУЖИНИ ЗА БАЛАНСИ

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
мitakaaa
Специалист
Reactions:

СПИРАЛНИ ПРУЖИНИ ЗА БАЛАНСИ

Мнение от мitakaaa »

Един от основните проблеми при мен е липсата на спирални пружини за старите часовници. Било то джобни или ръчни. ( а предполагам че и при вас колеги) Търсенето в ибей или други сайтове е лесно когато знаеш какво точно търсиш или как то е обозначено на пликчето или кутийката. Предимно са обозначени с дробни числа - например 8 и 1/2. И не че знам какво означават и изобщо за какъв часовник са. Това ми предстои да го разнищвам като тема за в бъдеще. Сега обаче се сдобих с тези спирали на които единственото което пише е REF 1721. Никаква друга информация и това ме кара да мисля че трябва да има каталози ( да е имало) в които всичко да е описано и номерирано.
По това означение на показаните спирали - какво може да се разбира.....???? ( ако няма каталог)
И между другото купих каталог за ремонтоари - но като пристигне ще го споделя. А това сега ме навежда на мисълта че по същия начин трябва да има и каталози за другите части
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: СПИРАЛНИ ПРУЖИНИ ЗА БАЛАНСИ

Мнение от Seikosha »

Когато има на пликчето или на кутийката референтен номер е по- лесно,когато имаш само една гола спирала,е почти невъзможно да се разбере. Ref. показва и се отнася към калибърът на стъблото на баланса ,без спиралата и маховика,поне аз така мисля В случая спиралата е за Lanko /Langendorf машина за джобен часовник 17.5 линии. Стават за оси 1721 до 1725
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Това ще дойде да си е цяла наука. Но е важно да се знае. Аз все още има какво да уча. ето сега на тези от линка са други обозначения. Явно трябва да си търся литература и да се чете много. Както едно време в училище, а не както сега. Може би часовникарството не е сами да можеш да разглобиш и сглобиш. Иска си много други познания.
http://www.ebay.co.uk/itm/261523755289? ... 1436.l2649" onclick="window.open(this.href);return false;
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Така е. И аз преди месец се полакомих да купя за 200лв. едни части,баланси спирали и други и с изключение на няколко които са обозначени с номерът и за каква машина са,другото всичко се оказва непотребно,а дори и тези които идентифицирах,сега трябва да има търся часовници със счупени баланси за да ги използвам lol2 Въобще кауза пердута. При всички положения,който не е практикуващ часовникар,трябва да купува само и точно каквото му трябва,другото е безсмислено. Иначе забравих да кажа,че за спирали е хубаво да се пита Гугльо с balance staff и номерът. Може направо да те препрати на нужното ,или в сайтове за резервни части и там трябва малко ровене.

http://www.ebay.ca/itm/Vintage-NOS-LANC ... 1454311293" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.balancestaffs.com/lanco.php" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.obsoletewatchandclockparts.c ... -types.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Нещо много важно, да не се гледа в сайта на д-р Ранфт,защото там означенията не отговарят,някаква друга система са с U отпред и се разминават номерата с тези от сайтовете за резервни части.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ето и линк към началната страница на този супер полезен сайт,мисля,че тука може да се намери всичко,или почти всичко ,има наименованията на различните части по които трябва да се търсят,много снимков материал за индефициране на цели машини,едновременно се продават и съответните части. Някой беше качил в информационният раздел част заради марките производители,но сега може да се види и всичко друго. Аз съм Гогъл Хроме и ми превежда всичко автоматично.

http://www.obsoletewatchandclockparts.c ... hollow.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Мддааа....Както казах - наука си е. Трябва да се поизучи. И наистина без познания е безсмислено да купувам само щото ми се иска да имам. Ама като го имам и незнам в какво да го вложа се обезсмисля. Благодаря за линковете. Виждам доста сериозна информация която определено ще ми е полезна. Само трябва да се чете и практикува едновременно. Така се постигат по-добри резултати. И определени литература си трябва за такива като мен. Но то човек се учи непрекъснато. А и е възможно различните производители на части да имат различни обозначения което да затруднява допълнително. Както и съвременните сайтове - незнам до колко са точни. Може би старите омачкани книги от едно време да са най точната литература.
Сега купих както вече споменах каталог за ремонтоарите на RONDA ОТ 1967. очаквам го с нетърпение.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Момчета, не знамкак ги определихте тези спирали, но на мен ми мязат на спирали за будилник. Сигурно всеки производител на съответните части си има собствена система за обозначение. Това е нещо с което не съм запознат и не виждам закакво ще ми потрябва някога. Номерът е да имаш запас от различни спирали за да можеш да избереш от тях най-подходящата. Със сигурност спиралата не се избира само по диаметъра на оста на баланса, или това е доста маловажно и ако спиралата е подходяща за даден баланс, но втулката й не е , то втулката може да се разшири или замени с друга. Също спиралите (когато са се продавали като части) обикновено са били без втулка. Според мен това 8 1/2 е броят витки на спиралата.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Наистина като преброих витките - са толкова - 8 , половинката я приемам че се брои от или до някъде си (аз незнам) И наистина спиралите са твърде големички. Незнам дали са за будилници , но не са за ръчни. Е то нали за това и се интересувам - все пак не мисля че се произвеждат без да се знае коя спирала за къде ще е. Освен това имат различна твърдост, еластичност. Не би могло да ги избираме само по това дали пасват там за където искаме.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

И все пак - не е точно така - тези са обозначени 18 4/4 - а витките не са 18
http://www.ebay.co.uk/itm/261523755289? ... 1436.l2649" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.co.uk/itm/Hairspring-LO ... 3ce29d0b48" onclick="window.open(this.href);return false;
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Аз спиралите не мога да преценя колко с големи,особено от тази снимка,нямам база на сравнение ,а и опит да ги разпознавам. Мислех ,че е логично да са за джобни понеже видимо не са за ръчни все пак. И в двата сайта за части там където е за staff ,не знам как точно се превежда може би стебло или нещо такова ,с/у кал. 17.5 линии или около 40мм.някъде беше на Ланко фигурира този референтен номер,такъв излиза и веднага с търсачката на Гугъл =това е часта

http://www.balancestaffs.com/lanco.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Понеже си мислех,че има логика спиралата да се хваща за тази част,а на пакетчето по-горе пише спирали и отдолу 1721 просто събрах 2+2 Ако някой е сложил други спирали в такова пакетче,това вече сигурно променя нещата.

П.П. сега виждам,че не излиза чертежа на самата част и трябва по-надолу в страницата да се намери калибъра и да се натисне в дясно more info Мисля,че и Пламен показваше такива чертежи с габаритите.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа: Също спиралите (когато са се продавали като части) обикновено са били без втулка. Според мен това 8 1/2 е броят витки на спиралата.
Чел съм такова нещо някъде, остава да се сетя, къде точно.
Там пишеше точно за подбор на спирала към баланс с липсваща такава. И се отбелязваше категоричното предимство на спиралите с крайна витка по Бреге и още един чешит, който даже бил по-добър - като на голям секундомер Слава, ама забравих името на човека, който я е измислил.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”