Fossil LED

Аватар
DDimitrov
Reactions:

Fossil LED

Мнение от DDimitrov »

Здравейте,
Търся помоща на някой, който разбира от електронни часовници.
Преди около 8 години си купух този Fossil JR8852
Изображение

Часовникът работи около година и нещо и батериите му "паднаха". Смених ги при часовникар и всичко беше наред, но след две седмици батериите отново бяха заминали. Викам си "ми тоя ми е сложил стари батерии". Купих си нови и ги смених, но тоя път след седмица пак бяха "чао". Упражнението повторих още два пъти, но уви резултата беше същият. Часовника просто ги "яде".
Доста изчетох по форумите, но не намерих никъде подобни случаи. Пробвах и различни марки батерии, като последно купих от приятел, който се занимава с продажба на такива. В крайна сметка - нищо. Хвърлих го в чекмеджето и така до днес, когато го изрових обратно.
Много ми харесва тоя часовник и искам да си го нося. Още като дете бях харесал една руска LED "Електроника", на ръката на един приятел и след доста години, открих този Fossil, който ми влезе под кожата.

Ако някой може да помогне, ще съм благодарен!
Естествено не търся безплатна услуга.

Поздрави,
Митко
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Fossil LED

Мнение от atanweb »

Можеш ли да измериш съпротивлението между двата полюса - там където се слага батерията/батериите.
(без сложени батерии)
Измери стойностите и при натискане на бутоните.
От съпротивлението може приблизително да се изчисли каква е консумацията му.
Може би Върбан ще е по подробен и ще даде някаква по професионална насока.
Изображение
Аватар
DDimitrov
Reactions:

Мнение от DDimitrov »

Признавам си, че не съм особено на "ти" с електрониката и електротехниката. Познанията ми са доста повърхностни, но показаният които измерих са доста объркващи. Мултиметъра показа от около 17 до 170 ома, като показаният не са постоянни и траят по-малко от секунда, след което се връщат в изходно състояние, както е на първата снимка. Всяко измерване беше различно и случайно. Нямаше логика, като покачване или спадане на съпротивлението.
Ето с какво меря и в какъв режим:
Изображение

Ето къде измерих съпротивлението:
Изображение
Изображение

Показаният останаха хаотични, дори при натиснати бутони.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Привет,
Още снощи се каних да напиша, че няма смисъл да се мъчиш да мериш съпротивление. Съпротивлението е параметър на резисторите, а активните изделия на електрониката имат консумация, това е ток, който протича прз веригата батерия - изделие. Обаче нормалната консумация на един такъв електронен часовник е толкова малка, че нняма смисъл да се пробваш с такъв уред. Освен това тя не е постоянна величина, а импулсна, и за да измериш някакъв постоянен ток, трябва да сложиш паралелно на часовника сравнително голям кондензатор.
В твоя случай може да се опиташ да разбереш дали батерията свършва през индикацията, като например тя може да се включва случайно, ако бутонът се натиска лесно или нещо от сорта. Може например да се прекъсне захранването на индикацията и да се остави часовника да работи, след което да се пробва дали е оцеляла батерията. Ако да - тогава би трябвало да няма проблем да се поправи. Иначе ще е виновен самият чип и тогава ще трябва друг механизъм или часовник.
ПП И аз се сещам като лудите..
Ако има съмнение че са изтели батериите и по платката е останал засъхнал електролит, тогава платката се измива с веро, топла вода и четка за зъби и после се суши добре със сешоар. Тази процедура по принцип е едно от нещата, които помагат генерално при електронниоте часовници и е директно следствие от максимата на телевизионния техник:
"Като не знаеш какво да правиш, тогава правиш каквото знаеш!!!"
Аватар
DDimitrov
Reactions:

Мнение от DDimitrov »

Благодаря Невене,
Отговора ти обяснява показанията на мултиметъра. Разгледах обстойно платка, но следи от протелки батерии не намерих, но за всеки случай ще приложа метода с верото. Ще му взема нови батерии и ще го оставя на да работи изкаран от касата без да включвам индикацията за седмица-две, пък после ще видя какво да го правя.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”