ГУБ за всекидневно носене
-
- Moderator
- Reactions:
ГУБ за всекидневно носене
Колеги, помагайте. Искам да си взема някакъв ГУБ за всекидневно носене (имам един хронограф, но да си кажа право ме е страх да го нося нормално, няма резервни части). Напълно съм бос с ГУБ-четата. Кои механизми според вас са най-добри за нормално носене - не да са уникални механизми, а красиви, здрави и с достъпни резервни части. Да допълня, че не ме интересува дали е автоматик или с ръчно навиване.
Re: ГУБ за всекидневно носене
Скоро питах мой познат часовникар кой от двата автомата е по-добър и той ми каза, че стария е по-добър. Личен опит нямам , тъй като не съм ги носил, въпреки , че имам.
Лошото е че нямат стоманени корпуси, или ако имат, то не се срещат тук. Ако подносиш някой запазен, рискуваш да го захабиш. Циферблатите им не са от най издръжливите. Но все пак си решил. Тъкмо ще споделиш мнение от първа ръка 

Честно казано и аз не съм носил ГУБ, но си мисля, че тия с ръчното навиване ще са най-издържливи. Все пак си мисля че едва ли са толкова капризни часовници иначе нямаше да доживеят до наши дни. Носи смело и безотговорно к'вото ти падне!
-
- Специалист
- Reactions:
как може да има Умф със стом каси а Губ да не съм виждал
И на мен ми е странно, но е истина.
Стоманен Специматик съм виждал , но от другите не съм.
-
- Moderator
- Reactions:
Тази нощ се мъчих да чета по разни форуми за ГУБ. Много интересно излиза, много данни, по немски прецизно подредени, но - и именно това е интересното - все пак май малко заблуждаващи.
Има колекционери на ГУБ, които всъщност се интересуват от Гласхуте и Ланге, защото са най-добрите немски часовници. За тях оригиналните механизми на ГУБ всъщност са някаква междинна, не много престижна територия между "истинските" Гласхутета от преди и след соцпериода. А всъщност забравят (или предпочитат да си затварят очите), че всъщност само ГДР-ейските часовници са 100% немски. Преди войната Ланге е внасял швейцарски ебоши за ръчните си часовници, а след обединението и Гласхуте оригинал, и Ланге са собственост на швейцарски и ползват ноу-хау и Бог знае още какво.
Та затова за този тип колекционери на ГУБ най-ценни са механизмите, които са най-близо до оригиналните Ланге, а именно 28 и 28.1 и дават несъизмеримо повече пари за тях. Има и много писания по интернет, че това е най-добрият калибър на ГУБ.
А всъщност за ГДР-ейския калибър 70 (67.1, 69.1, 70.1 и пр.) пише, че е първият часовник от хронометров клас, произвеждан изобщо в Германия. Но понеже не е Ланге нито Тутима, а е произвеждан сравнително масово - бърчат нос колекционерите.
Има други колекционери, пак немци, които страдат по ГДР. Даже си имат думичка - Осталгия (от Ост - Източна Германия и (Н)осталгия). Но те търсят определен дизайн, много характерен за ГДР, който се среща обикновено в Рухла и по-рядко в Специматик. Странен дизайн, големи изчистени плоскости, ярки цветове, малко прилича на Лего, малко на Икеа, сещате се. Никога не бих предположил, че някой може да си пада по Рухла, но къде съм тръгнал да критикувам и аз с моите съветски часовници.
Взех си един Губ 67.1, върви много точно, навива добре, но не сменя датата. Операцията ще покаже.
Има колекционери на ГУБ, които всъщност се интересуват от Гласхуте и Ланге, защото са най-добрите немски часовници. За тях оригиналните механизми на ГУБ всъщност са някаква междинна, не много престижна територия между "истинските" Гласхутета от преди и след соцпериода. А всъщност забравят (или предпочитат да си затварят очите), че всъщност само ГДР-ейските часовници са 100% немски. Преди войната Ланге е внасял швейцарски ебоши за ръчните си часовници, а след обединението и Гласхуте оригинал, и Ланге са собственост на швейцарски и ползват ноу-хау и Бог знае още какво.
Та затова за този тип колекционери на ГУБ най-ценни са механизмите, които са най-близо до оригиналните Ланге, а именно 28 и 28.1 и дават несъизмеримо повече пари за тях. Има и много писания по интернет, че това е най-добрият калибър на ГУБ.
А всъщност за ГДР-ейския калибър 70 (67.1, 69.1, 70.1 и пр.) пише, че е първият часовник от хронометров клас, произвеждан изобщо в Германия. Но понеже не е Ланге нито Тутима, а е произвеждан сравнително масово - бърчат нос колекционерите.
Има други колекционери, пак немци, които страдат по ГДР. Даже си имат думичка - Осталгия (от Ост - Източна Германия и (Н)осталгия). Но те търсят определен дизайн, много характерен за ГДР, който се среща обикновено в Рухла и по-рядко в Специматик. Странен дизайн, големи изчистени плоскости, ярки цветове, малко прилича на Лего, малко на Икеа, сещате се. Никога не бих предположил, че някой може да си пада по Рухла, но къде съм тръгнал да критикувам и аз с моите съветски часовници.
Взех си един Губ 67.1, върви много точно, навива добре, но не сменя датата. Операцията ще покаже.
Даѝ снимчица 

Честита придобивка. А относно това, на кой какъв часовник му харесва, то колкото хора, толкова мнения ще получиш. Относно калибрите 28 и 28.1 , чеса добри две мнения няма, но основната причина да е толкова висока цената им и голямо търсенето им е ПЪЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ С ЛАНГЕ. Именно поради тази причина има толкова много часовници Ланге от тези калибри и толкова малко и бързо изчезващи ГУБ. 

-
- Moderator
- Reactions:
Нали и аз това обяснявам - 28 и 28.1 ги търсят не защото са по-добри или по-точни, не са хронометров клас, а защото са свързани с Ланге, макар бившата фабрика на Ланге да почва да ги произвежда вече след войната.
-
- Moderator
- Reactions:
Не мога да се наканя да си купя батерия за фотоапарата. 15 минути работа, ама на.rosen_er написа:Даѝ снимчица
До колкото се сещам знакът Q1 означаваше хронометрова точност. Но може и да греша.
-
- Moderator
- Reactions:
Не, Q1 значи просто първо качество. Когато са започнали да правят часовници от хронометров клас - вече с калибър 70 - слагали и надпис chronometer, за да се похвалят.
Ами да де. Нали това трябва да го отличава. Ако не е хронометров клас, кое го прави 1 качество? Машината е същата, корпуса е същия, кое друго остава? Като напишеш в google GUB Q1 и излизат само хронометри. Явно чак по късно започват и да го пишат на циферблата.