Съвместяване на коронка от Амфибия с ремотуар от Сеико.
Съвместяване на коронка от Амфибия с ремотуар от Сеико.
Колеги, налегнала ме е една идея в някоя каса на Амфибия или Командирски да вкарам механизъм на Сеико. И представа си нямам дали ще стане, но нека първо да попитам дали коронката от Амфибия може да се настави на ремонтоара на Сеико. Разбира се ще е нужна известна интервенция,защото предполагам, че нещата няма да станат току-така. Все пак дали е възможна такава манипулация. Просто Сеиковци се намират по-лесно и по-евтино от Амфибии, а автоматите на Сеико са си класика - надеждни, а след регулиране и доста точни.
Re: Съвместяване на коронка от Амфибия с ремотуар от Сеико.
Това звучи като "Мисията невъзможна" серии 1 и 2 взети заедно. Ако някой часовникар се навие, най-вероятно цената няма да ти хареса. Съвет - вземи си един монстър.Torro написа:Колеги, налегнала ме е една идея в някоя каса на Амфибия или Командирски да вкарам механизъм на Сеико. И представа си нямам дали ще стане, но нека първо да попитам дали коронката от Амфибия може да се настави на ремонтоара на Сеико.
...
Ще си позволя да изкажа друго мнение. И аз съм си го мислел това защото ми харесва касата на Амфибията и кефа е друг като си сглобиш нещо сам, а Монстера си е отделна тема. Според мен ще стане със съединителна тръбичка.
Някъде гледах едно изпълнение (не беше със Сейко,но принципът е същият) със каса от Амфибия.Нещо като големия водолазен -развиваш коронката на Амфибията и отдолу се показва нова коронка.Короната на Амфибията не беше закрепена към корпуса ,което е неудобство.Но визуално беше неразличимо-когато е завита короната ,имам предвид.
Докато пиша Павлин се включи
За удължаването - да с такава тръбичка удължих ремонтоара на Восток за касата на Ориент.
П.П. Като се замисля-ако се отреже част от ремотоатра на Амфибията(колкото да се покаже от коронка и да има място за 2-3 резби) а след това с ремонтоара + удължителна тръбичка на Сейко да се догоди размера,ще се запази функционалността на коронка+ремонтоар на амфибията?

П.П. Като се замисля-ако се отреже част от ремотоатра на Амфибията(колкото да се покаже от коронка и да има място за 2-3 резби) а след това с ремонтоара + удължителна тръбичка на Сейко да се догоди размера,ще се запази функционалността на коронка+ремонтоар на амфибията?
Харесвам касите тип - 420 на Амфибия, но не като дайвърско изпалнение, а като дрес-часовник. Смятам да махна въртящия се безел и да сложа на негово място друг изчистен пръстен. Искам да запазя високата водоустойчивост на касата, но да вмъкна един по-добър механизъм с "ден и дата". Не, че 2416В на Восток е лош механизъм, но пък няма "ден", а пък Сеико 7s26 е достатъчно точен и също така много надежден.
Днес ще ходя при един приятел да видя дали може да направи такъв пръстен-безел за касата на Восток. Видях, че някои съфорумци са си правили такива пръстени. Нямам чертеж, но пък смъкнах разграфения въртящ се безел и се надявам приятелят ми да си изкара нужните мерки от него.
Не съм часовникар и дори не смея да "ръчкам" по механизмите, но идеите и мечтите са безгранични.
Единственото, което смея да правя е да изкарам ремонтуара от механизма, за да го извадя от касата и да почистя с четчица, ако има някои прашинки или съвсем леки зацапвания по циферблата. Понякога си играя и да настройвам точността на часовниците.
За това е и питането ми за коронката на Амфибия, защото нямам никакъв практически опит. Всъщност коронката на Амфибията може ли да се отвие от ремонтоара на механизма или са едно неразривно цяло?
Иначе имам доста водолазни часовници и Сеиковци, и Цитизени, и Амфибии, и Ориент, но друго си е ако си с модифициран часовник или дори часовник собсвено производство, с което да се отличаваш от всички.
Днес ще ходя при един приятел да видя дали може да направи такъв пръстен-безел за касата на Восток. Видях, че някои съфорумци са си правили такива пръстени. Нямам чертеж, но пък смъкнах разграфения въртящ се безел и се надявам приятелят ми да си изкара нужните мерки от него.
Не съм часовникар и дори не смея да "ръчкам" по механизмите, но идеите и мечтите са безгранични.
Единственото, което смея да правя е да изкарам ремонтуара от механизма, за да го извадя от касата и да почистя с четчица, ако има някои прашинки или съвсем леки зацапвания по циферблата. Понякога си играя и да настройвам точността на часовниците.
За това е и питането ми за коронката на Амфибия, защото нямам никакъв практически опит. Всъщност коронката на Амфибията може ли да се отвие от ремонтоара на механизма или са едно неразривно цяло?
Иначе имам доста водолазни часовници и Сеиковци, и Цитизени, и Амфибии, и Ориент, но друго си е ако си с модифициран часовник или дори часовник собсвено производство, с което да се отличаваш от всички.
Да, на думи всичко е много лесно. Правим тръбичка, а как ще й нарежем разба - е това ще го мислим по-късно. На отрязания ремонтоар на амфибията нарязването на резба също не е лесно щото коронката не се демонтира и няма как да се хване удобно. Е направили сме всичко с една камара мъки и тръгваме да го слагаме - хоп изненада, отвора в касата на амфибията е тесен и тръбичката не минава. Добре, че има мегдан отвора да бъде разширен. Накрая всичко заспива, но ...
Аз не бих се вкарал в такъв филм на ужасите. Имайте предвид, че спестявам някои детайли по нагласяне на точната дължина на новия ремонтоар.
Аз не бих се вкарал в такъв филм на ужасите. Имайте предвид, че спестявам някои детайли по нагласяне на точната дължина на новия ремонтоар.
Коронките не се отделят от ремонтоарите, тоест може но само еднократно 
Димитре, тръбичките се продават готови, с нарязана резба. Ще е нужна малко игра само с напасването на дължините.

Димитре, тръбичките се продават готови, с нарязана резба. Ще е нужна малко игра само с напасването на дължините.
Стига бре песимист
Резбата на ремонтоара на амфибията ще се нареже докато е цял .После ще се отреже колкото е нужно.Удължители се продават(на Пламен ми даде ) и вършат работа.Те също се режат колкото е нужно.Безел съм правил от месинг и е показван тук(шлосерът го направи де) ето ти чертеж за безел на Амфибия:

Най-проблемно при изработването му беше улея за пружинката.Специално заточване на нож,много фина работа,а работихме на промишлен струг
Ето резултата:

Понеже улея стана една идея по-широк използвах за пружинка саморъчно направена от ортодонска тел.
От стомана безелът ще е предизвикателство
П.П. Omega,аз отрязах грубо дължината на удължителя.После леко на шкурка -мерене.Пак шкурка -мерене ...........и стана.Съвсем точно при това(можеш да направиш ревизия на снимките на Световно Време) .А мога да снимам и само удължения ремонтоар,ако е интересно на някой.
П.П.П. Ето го.Сложното при мен беше,че удължението трябваше да е съвсем малко.а тези удължителчета в края имат лоша външна резба,но.....с търпение и въображение става.

Най-проблемно при изработването му беше улея за пружинката.Специално заточване на нож,много фина работа,а работихме на промишлен струг

Ето резултата:

Понеже улея стана една идея по-широк използвах за пружинка саморъчно направена от ортодонска тел.
От стомана безелът ще е предизвикателство

П.П. Omega,аз отрязах грубо дължината на удължителя.После леко на шкурка -мерене.Пак шкурка -мерене ...........и стана.Съвсем точно при това(можеш да направиш ревизия на снимките на Световно Време) .А мога да снимам и само удължения ремонтоар,ако е интересно на някой.
П.П.П. Ето го.Сложното при мен беше,че удължението трябваше да е съвсем малко.а тези удължителчета в края имат лоша външна резба,но.....с търпение и въображение става.

- atanweb
- Moderator
- Reactions:
A дали височината на отвора на ремонтуара на двата механизма съвпадат?
Струва ми се, че този на Сейко е по тънък и ако ще следва дупката в корпуса на амфибията това ще отдалечи механизма и ще има пролука и няма да може да се уплътни хубаво освен ако не се мисли някакъв подложен пръстен. Има и обратен вариант дупката за ремонтуара на Сейко да не позволи да легне добре механизма съвпадне с отвора на корпуса. Просто предположение иначе ми харесва идеята.
Струва ми се, че този на Сейко е по тънък и ако ще следва дупката в корпуса на амфибията това ще отдалечи механизма и ще има пролука и няма да може да се уплътни хубаво освен ако не се мисли някакъв подложен пръстен. Има и обратен вариант дупката за ремонтуара на Сейко да не позволи да легне добре механизма съвпадне с отвора на корпуса. Просто предположение иначе ми харесва идеята.
Тези неща се решават в "движение".Ако може -добре,ако не става -търсиш друго решение.Или се отказваш 
Orient 469 и Vostok 2414 са почти еднакви няма проблем да се получи.Що пък точно Seiko . Orient отговаря на изискванията .Че и ремонтоара е на три часа
Лично за мен обаче,Амфибия дори с "гладък" безел е доста далеч от виждането ми за "дрес" часовник

Orient 469 и Vostok 2414 са почти еднакви няма проблем да се получи.Що пък точно Seiko . Orient отговаря на изискванията .Че и ремонтоара е на три часа

Лично за мен обаче,Амфибия дори с "гладък" безел е доста далеч от виждането ми за "дрес" часовник

Ето за това часовниче иде реч:

Наистина не е съвсем "дрес", но да кажем "дрес - милитъри" стил.
Определено тази каса не е за "дайвъри".
Най-важното е да направя първо гладкия безел, дори си мислех да е от стомана, но както усещам, от стомана ще е много по трудно изпълнимо, от колкото от бронз или от месинг.
Просто часовника ми харесва повече без върнящия се разграфен безел.

Наистина не е съвсем "дрес", но да кажем "дрес - милитъри" стил.
Определено тази каса не е за "дайвъри".
Най-важното е да направя първо гладкия безел, дори си мислех да е от стомана, но както усещам, от стомана ще е много по трудно изпълнимо, от колкото от бронз или от месинг.
Просто часовника ми харесва повече без върнящия се разграфен безел.
Като кажеш "ето това часовниче........." какво точно имаш предвид?То само касата със стъклото и коронката с част от ремонтоара ще ползваш.Машина,безел,циферблат,стрелки няма да участват.Е в такъв случай не е ли по-добре да намериш само една каса и един ремонтоар?Пък този Восток да ти остане в този си вид (може само стрелки за амфибия да му сложиш).
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Да.. да.. ще бъде жалко ако точно този часовник послужи за донор.
Сигурно сте прави. Жалко е точно този часовник да е донор, но твърдо ще му сложа гладък нов безел. Касата, циферблатът и стрелките са запазени и е добре да си вършат предназначението, а не да стоят в някоя кутия. Е, машината е за профилактика, защото спира, но после ще е "екстра". Доста усложнения се заформят при адаптирането на японския мчеханизъм в руската каса, а всъщност часовникът в този си вид изглежда много добре.
Нека първо успеят да ми направят нов безел. Сега се връщам от моя приятел и той ми каза, че може да направи такъв безел. В момента е бил доста зает , но като се поосвободи ще ме има предвид.
Поради факта , че съм доста неук в сверата на приложното часовникарство, малко ме претисниха усложненията при реализация на идеята ми, но тя все още си стои в главата ми. Може да се стигне и до нейното практическо приложение, но ще е по-натам.
За сега нещо по-простичко.
Искам да благодаря на всички, които ми показаха пътя за реализация на тази идея и специално на "rosen_er", който най ме поощряваше, както и за чертежа на безела!
Нека първо успеят да ми направят нов безел. Сега се връщам от моя приятел и той ми каза, че може да направи такъв безел. В момента е бил доста зает , но като се поосвободи ще ме има предвид.
Поради факта , че съм доста неук в сверата на приложното часовникарство, малко ме претисниха усложненията при реализация на идеята ми, но тя все още си стои в главата ми. Може да се стигне и до нейното практическо приложение, но ще е по-натам.
За сега нещо по-простичко.
Искам да благодаря на всички, които ми показаха пътя за реализация на тази идея и специално на "rosen_er", който най ме поощряваше, както и за чертежа на безела!