Здравейте!Преди месеци взех този часовник в не добро състояние.Блокирал ремонтоар,скъсана спирала на баланса и стъклото видно от снимката.Сега часовникът се навива,сверява и цъка,ама цъкането му е много препряно,т.е. избързва приблизително 3 часа на ден.Сегашната спирала е запоявана на 2 места.
Въпросът ми е дали това е проблема или просто не е дължината на спиралата точна?Тъй-като съм новак в часовникарството се надявам да сте разбрали какво имам впредвид.
Последната снимка е след работата по него.
Хубав механизъм, това отзад стъкло ли е?
По принцип спиралата може да се запои, но ако от нея липсва някаква част, ще бърза. Ако амплитудата е добра и не се опират витки една в друга или в спойките или някой друг детайл, значи просто е къса. Ако извадиш баланса и го разколебаеш докато виси на спиралата и е опрян отдолу на стъкло, трябва да направи точно 150 колебания за минута. Така се проверява дали спиралата е подходяща за този баланс при подбор на нова спирала. Ако "къса" оксидирана стоманена спирала се подържи за кратко в разредена солна или фосфорна киселина, се ецва и изтънява, като така може да се компенсира избързването, но 3 часа за 24 е доста и може би е добре просто да се подбере друга спирала.
Най-вероятно е къса спиралата,въпреки ,че има 2 спойки не се опират намотките и функционира нормално.Отзад е вече плексигласово стъкло,не се намери минерално стъкло,като оригиналното за съжаление.
За съжаление не мога да дам съвет, но като се замисля спойката /тук 2 спойки/ не се ли явяват слабо място и скоро там ще се скъса отново. Късането на спиралата дали се дължи на "умора" на метала, или предимно на човешки грешки. За главната пружина е ясно - винаги е под напрежение и се "цепи" много гадно. Но при спрял часовник спиралата би трябвало да е в статично равновесие и да не се "уморява".
Спиралата по-скоро се чупи при опит за изправяне, ако се изкриви многократно на едно и също място. Също на местата с корозия се чупо много лесно. Ако спойките са направени добре, не се поврежда на тези или съседни места.
Благодарение на НВ Невен Бекриев,както той сам ми каза часовникът може да се използва за ежедневно носене.Вече трети ден го нося в джоба си и редовно го сверявам с ръчния ми часовник и за голяма радост вървят заедно.Отново перфектна работа,сега машинката я оставям да си почива във витрината.
Благодаря!