Ще си позволя и аз поздравления за новото попълнение и не толкова за кюстека от които не разбирам много,отколкото до часовника. Не знам собственикът дали знае ,че притежава един наистина рядък и наверно доста ценен часовник и то доста запазен. Марката е Diogene ,на български Диоген, на името на древногръцкият философ Диоген Лаерций ,да ,същият дето живеел в бъчва и носел през деня лампа и обикалял улиците,с надеждата да намери "човек"

Точно това представлява и маркировката на моста > лампата на Диоген. Марката е регистрирана през 1885г. и е произвеждана с това име до 1897г. т.е. само 12 г. казвам под това име защото след 1897г. всичко което произвежда оттам насетне нейният производител Жорж Фабре Жако , се нарича ZENITH

Другата марка произвеждана преди Занит и е може би с една година по-стара от Диоген,но е доста по често срещана е Billodes доста изнасяна за турската армия,докато този Диоген,едва ли е такъв и турски кюстек според мене не му се връзва. Всички Диоген са били в ниският ценови раздел,без камъни и циферблатите им са с римски цифри,точно тогава е било и момента в който малко по- малко арабските цифри ,започват да сменят римските. Диоген е и една от първите марки ръчни часовници,които започват да се произвеждат след 1880г. зная го и защо лично съм горд притежател на една такава старина,макар и недоокомплектован.
Още веднъж честито за чудесните придобивки.
п.п. М/у другото марката Серкисофф става притежание на Zenith SA от 30-те г. на миналият век.