Разсъждения по темата: писанките са за "да стане ясно за непрофесионалния читател - трябва да снимате всеки етап от работата си и да обяснявате защо правите нещата именно по този, а не по друг начин. Целта е да се натрупа фонд от информация, която след време да бъде полезна за начинаещи любители-часовникари." (cit).
В този случай има работи, които задължително се разглобяват, има работи, които се пипат само при необходимост. Ако мина на конкретика, за механизъм 2409/14 на ЧЧЗ не е задължително да се вади колонката от щипките (ако спиралата е в час), ама противоударните задължително трябва да се разглобят, мият и мажат. Та да не се учат на лошо бъдещите бодри поколения
Да де, ама... ама ако трябва да правя някой Велик и Ужасен 2609.НА, сделан в СССР, има две камъчета, дето могат да се опънат на някой любител, че и на някой майстор
Ясно е, че всички накладни камъни се махат. Ама като се чупят тия пусти пружинки?!
Та ако реша да участвам* с Ракета 2609.НА, ще направя два варианта. Първия - с миене без махане на тия пусти подложни камъни на анкерното колело, и след като подкарам машината и си осигуря поне две резервни пружинки, ще снимам и ще обясня, как ги махам, как ги слагам и защо се чупят.
Същото се отнася и за по-ранните механизми на ПЧЗ с лирички, и за полетите, и за много други съветски машини. Уби ме един такъв ЗиМ. От страната на циферблата имаше подложен камък с лиричка.
Слагам ръка на сърцето и си признавам без бой, че ако сега ми падне 19 камъкова Ракета, хич няма да пипам пружинките на анкерното колело. Щото съм загубил и счупил горе-долу толкова, колкото съм сложил
---------
* ама определено няма да е преди 13 ноември