Още преди няколко години открих истинската си любов на тема часовници - първо си мислех, че са механичните ръчни, но ми запарва под каишката и не мога да ги изтърпя, после си мислех, че са джобните (нашите ми подариха за един рожден ден преди 10-12 години един от магазина чисто нов с отваряемо капаче, тоест джобен, май е руски), но след като го изтървах два пъти на земята и ми стана жал, защото след изтърването почна да се мести като го накланям в различни посоки онова колелце, дето по принцип се върти наляво-надясно, а на него е надяната една много тънка, лентовидна ламаринка, навита като на руло. Преди 15 години си бях намерил пред нас една миниатюрна отвертка, зелена, дълга 3-4 см (приемам я като нещо лично, защото и 5 стотинки не струва, но понеже я бях намерил още в детска възраст и си има друга, сантиментална стойност за мен (каквато има и часовникът от снимките по-долу) - е, понякога я ползвам и по предназначение), та само с нея успявам да развия големите винтове отгоре, но вътре не знам как да се оправя. Някой път може да пробвам да се правя на часовникар.

Преди няколко години (когато още бях млад и зелен студент 1-2 курс

Изкопах го отнякъде, най-вероятно е било от килера.

Та да се върна напред във времето в 1-2 курс в ТУ - Варна.

Та, този му навих пружината на стрелките и се почнаха едни опити за наместване на стената. Бутам 3 милиметра, слушам 3 минути да чуя ритъма да е равномерен чу-ке-чу-ке-чу-ке. Така и не успях, докато след 3 дни опити накрая се изшаних и почнах да броя - 10 минути, 20 минути, 1 час... не спира.

Така де, преди седмица се сетих за него, извадих го, навих и пак не ми се отдава да намеря баланса. Даже не иска да върви без махало (преди почваше няколко пъти по-бързо да тиктака). Затова огледах хубаво механизма и реших да се правя на часовникар.

Цялата идея на това упражнение е, да облекча работата на пружината, защото така амплитудата на махалото стана видимо по-малка, но това ми беше идеята, защото така е нужна по-малко енергия да има колелцето със зъбите-лъвска грива. Все пак, баба ми е разказвала как като дете го е виждала окачен в семейната къща в Пловдив (това значи около 1940-та година). А колко преди това е бил купен - нямам идея. Та пружина на 75+ години е нормално да е "уморена" вече.

Та така, навих го в неделя, първата нощ избърза с 2 минути и половина. Развих няколко оборота на гайката на махалото. След това 5-6 дни навивам всеки път по 1/3 от оборота. Сега отново е събота срещу неделя и е вече време за навиване, но като чели вече разминаването съм го свел до няколко секунди за денонощие, което сякаш не е лошо.

До спалнята достига част от звука на струните, но никога не ме събуждат (все още спя на отворени врати, прозорци и течение, защото е бая жега, влажна, лепкава, гадна, варненска, все още), нито пък баба ми, която спи на затворена врата. Така че камбаната също смятам да я навивам. Офф, как се отплеснах, направо не е истина, както казват в Западна България.
Та, търся си два часовника с гирлянди, шишарки, махало, единият да бъде с кукувичка, а другият може без (за спалнята

Гледах тука едни обяви
http://www.olx.bg/ad/stenen-chasovnik-k ... 43d32d9089" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.olx.bg/ad/stenen-chasovnik-s ... 43d32d9089" onclick="window.open(this.href);return false;
http://auction.bg/A2657231-" onclick="window.open(this.href);return false;СТЕНЕН_ЧАСОВНИК_КУКУВИЧКА_1
http://www.olx.bg/ad/star-stenen-mayak- ... 845299bddc" onclick="window.open(this.href);return false;
Пратих им съобщения с въпроси дали има лостче за регулиране броя на биенията, ако е разцентрован (този, който съм снимал и ви показвам по-горе, дето е отпреди 1940-та има такова), питам как се регулира махалото и др. подобни. Засега никой не ме е отразил.

В Аукцион.бг този Маяк е направо идеален, даже с това белосано и лустросано състояние даже му се губи част от старинния чар, но не е проблем. Исках и него да питам, поискаха ми да се регистрирам, регистрирах се, искат да въведа телефон, че и да го потвърдя (да ми пратят код, който да въведа). Викам "не, аз си имам принципи - лични данни в нета по разни сайтове не!". Та той отпада по тази причина.
Ох, стигнах и до въпроса си:

Втори въпрос: Някой може ли да каже този часовник, дето го имам при мен и съм ви снимал - каква марка е? На циферблата не пише къде е правен (може би е сделан, или пък е made (надали), или е arbeitet - също надали)? Благодаря на всички предварително!