Стенен античен часовник. Информация, ремонти.

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Стенен античен часовник. Информация, ремонти.

Мнение от atanweb »

Здравейте. Стартирам тема за един часовник който смятам да го върна към живот.
Днес бях изненадан от посещението на съседката от която купих 400 дневния часовник който вече работи добре и и пратих клипче за да се зарадва, че часовникът не е пропилян или препродаден.
Днес тя ме попита дали бих се захванал с ремонта на нейният стенен часовник който е останал от баба и.
Самата тя е на 70 години поне. Поразрових се в нета и попаднах на почти същият с разлика в рисунките на циферблата.

Изображение - примерна снимка отговаряща на 99%

Но като цяло е същият механизъм и дървения.
https://imgur.com/a/IxPwK9W
https://i.imgur.com/DWUREF9.jpg
https://i.imgur.com/g5GSc8W.jpg
Попипитах жената дали пази тежестите и тя ми показа две тежести. Една много тежка и една по малка. На снимките в линка се вижда, че има още една тежест конусовидна.
https://i.imgur.com/ZqQjyEm.jpg

Часовникът не е работил през последните 30 години или повече години.

Да се захващам ли с ремонт и къде има скрити подводни камъни при тези?
Всъщност имам желание да поразуча и стенните и това е добра възможност без да се налага да купувам такъв.
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: Стенен античен часовник. Информация, ремонти.

Мнение от nevenbekriev »

Здрасти,
Ако имаш желание - захващай се. При тези големи механизми всичко е по-просто, заради размерите. Очаквай да се наложи да направиш втулки на износените отвори и да поправиш и полираш износените цапфи.
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Не виждам махалото
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

О това с втулките и полирането направо ме спечели. Отдавна искам да се захвана с нещо подобно, тъкмо да видя как става. Първо през по големите механизми, после и на по малките ще ми е по ясно.
Махалото предполагам се крие в кухина образумана от двойната задна стена.
Така ми се стори като прегледах часовника в рамките на 1 минута.
На този на снимките е същото ми се струва. Всъщност ще трябва да разглобя дървенията за да стигна до механизма.
В петък вероятно ще ида да го взема часовника и ще направя подробни снимки и на паяците живеещи и живели в механизма.
Имам сртахотна мотивация и това ме радва. Такова приповдигнато настроение отдавна не ме е обвземало - да се захвана с нещо непознато.
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

Навремето мой приятел часовникар ми беше споменал нещо за тези часовници с механизъм поставен между две дървени табли . - Когато правил ремонт и пренабивал новите втулки , той ги правел не с точна цилиндрична външна част а с леко сферична форма .- Това позволявало при разширение и свиване- поради смяна на сезоните - на двете дървени табли - лагерите да не затягат в осите .
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Днес е официален почивен ден и възползвайки се от този прозорец време взех часовника и започнах снимки и разглобяване. Частите вече минават на порций през ултразвуковата вана. След като сглобя механизма, ще имам нужда от изясняване по въпроса с веригата и тежестите.
Преди да разплета цялата верига и всички ролки си направих схема с обяснение кое къде е било, но ако има някъде схема на пътя на тази верига ще бъде добре, тъй като в този часовник единият край на веригата се намираше вътре в механизма, а собственичката на часовника ми даде друго дълго парче което вероятно е скъсано някога от основната верига и по точно краят който намерих в механизма. За момента още не съм си изяснил къде и как се поставят малката и голяма тежест.
От първоначалният преглед не можах да установя някакви големи повреди, счупени зъби или цапфи.
Вероятната причина часовникът да не се ползва от повече от 30-50 години вероятно е скъсаната верига.
След почистване на частите първото което ще направя е да проверя дали има изхабени отвори и цапфи. Ако има тогава ще снимам по подробно и ще обсъдим евентулни процедури.
Днес собственичката ми разказа малко повече за часовника. Той идва заедно с нейното семейство от Холандия... е добре де Нидерландия, но хората тук трудно ще се пречупят да казват Нидерлания и да забравят думата Холандия.
Дървената кутия не е в много добро състояние, цялата поскърцва и е почти разкована. там където е могло две плочи да се захванат със съвсем обикновен винт за дърво е ковано с десетки пирончета които естествено не държът добре, тъй като дървото съвсем се е разсъхнало и те се изваждат свободно. Липсата на винт за дърво говори също колко отдавна е направен часовника.

https://photos.app.goo.gl/X6gqo52EDtrHbrf96 - целият албум със снимки на часовника.

Изображение

Изображение
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Браво , бързо го разпиля , докато не забравя , пак не видях цялото махало на снимките , а без него няма да тръгне.
НА тази снимка се виждат трите вериги , щом имаш 3 тежести ги нареждаш според големината на зъбните колела които ще завъртат веригите .
Изображение
Най голямата тежест долу вдясно , малката горе и останалата долу вляво.
Веригите са дълги , да можеш от опряла на земята тежест да я вдигнеш до дъската с дупките , другия край някой път е закачен така че да спре часовника и да не се изхлузи веригата , или видях един пръстен накрая който ще спре в дупката на долната дъска .
В Холандия всичко правят с клинове , ти търсиш железни винтове , снимал съм всякакви странни столове само от дърво и въжета.
Днес е празник , не се работи , отваряй хладилника .
:b :b
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Така, да поясня, че веригата е само една, но преминавайки през различни макарички, пръстени, колела и т.н. изглежда като повече от една. Всъщност тя е и У образна в края си. т.е. има общо три края. Аз ще успея да нанижа веригата така както беше, това не е проблемът, а това което ме притеснява е къде да закача тежестите които са две. Голяма и малка.
Махалото си е вътре зад голямата дъска. Има малко прозорче ниско долу и работейки часовника махалото преминава през прозорчето, върху което по принцип има някакъв релефен герб и почти скрива това махало. Гербът оставих при собственичката както и някой малки статуйки приличащи на пикльото от Брюксел които украсяват кутията в горният и край.
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Виждам един жълт пръстен , той къде се намира в У.
Първо предположи , че и преди теб някой се е борил с тая верига , особено ако се е скъсала и са извадили парчетата от механизма.И след това какво са опитали да правят с нея
После не е ясно дали не е имало и трета тежест .
Пробва ли гонга , или поне изясни ли коя част от механизма кога удря по него , на половин час и на цял сигурно.
Най вероятно ми се вижда да е имало 3 тежести на трите края на веригата които са минавали през колелата и след това са били свързани заедно и там е била халката с която се навива, за да може като дръпнеш надолу жълтия пръстен да вдигнеш всички заедно.
При положение че няма паразитна ролка в долния края няма как с една верига да въртиш две колела.

Друг вариант току що ми изскочи , средната точка на мерцедеса е с пръстена за навиване , първа верига тръгва нагоре минава през най малкото колело и като слезе надолу на нея се закача малката тежест .
Другите две по същия начин нагоре минават всяка през едно от долните зъбни колела , слизат надолу и след дупките на плочата отново се свързват и се закача голямата тежест .

МОже и друг вариант но идеята е единия от кръговете да е отделно с едната тежест , а другите два с другата , вероятно по голямата.
при всички положения на дъската с дупките трябва да имаш 6 вериги 3 се качват , и 3 слизат от другата страна.

Като го прегледах , не разбрах много , дано ти разбереш ,както ме е напекло , отивам за един Кромбааар
:b :b
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Привет, за момента не мога да дам отговор. Още не съм пробвал или видял някъде как трябва да бъде.
Забравих да спомена, че част от веригата е тънка и минаваше през ролката в часовника която отговаря за гонга.
Месинговият пръстен отвътре е протрит и има следи от преминаваща верига.
Днес се занимавах с почистване на частите. Ултразвуковата работи часове наред, но мръсотията не пада лесно. Трябваше всеки елемент да бъде почистен усърдно с четка.
Има ли нужда от специален препарат които да почисти месинговите елементи и или евентуално да ги запечати срещу по нататъшни окисления? Нужно ли е това?
Купих си малко по подробен набор, ако ще се налага да правя нови втулки.

Изображение

При оглед имам съмнения в един от отворите. Имало е някаква доработка и направа на втулка. Не знам дали е оригинал или последоработка. Ако е изхабено, защото така изглжда, ще трябва да сменя втулката.
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Здрасти, абе защо не е в ремонтния раздел, не се сещам да проверявам в този раздел...

Часовникът е с 3 вериги и 3 тежести. Всяка верига минава само през едно верижно колело и през отворите на долната дъска. Едната тежест (по-леката от двете големи) е за хода, другата (тежката) е за боя - всеки час, няма получас. Третата верига с малката тежест- тя е с по-малки звена - е за алармата. Алармата е тип обикновен будилник, но чукчето е направено като шпиндел от шпинделен часовник и взаимодейства направо с коронното колело, което е на верижното колело.
Аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:

Мнение от Lyubo_sr »

Неслучайно под никнейма на Невен пише "напреднал"... :D
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Аз мисля че ако сложиш повече от една верига , ще побъркаш котката , проверено . Цъкането на махалото и стига , почнат ли гонгове и аларми става страшно.

За месинговите части , тук има един еспанец който като възстановява стари часовници , ако хрома е много обелен , само полира и след това казва че ги лакира с някакъв безцветен лак , така се запазва месинга от окисляване.

А за ваната в началото с четката надереш мръсните петна , много по лесно тя дооткъртва останалото .
И нали с вряла вода с веро и амоняк , освен ако нямаш специална течност. Тук така се продава готов смесен амоняк с някакви добавки .
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Здравейте,
Сглобих часовника. Не съм на 100% доволен от почистването на детайлите, но в момента нямам повече време и сили за да го излъскам до бласък.
Часовникът тиктака, но спира.
Мисля, че има някакво обърване в пускането и спирането на гонга което спира и механизма.
Закачих веригата така, че часовникът да работи, но не знам повече подробности за крайщата на веригата.
Опитвам се да видя от различни други такива часовници. Чак сега разбира и защо са тези две куки на кутията.

Изображение

вероятно са за това да се спира функцията на алармата и сигнала на час.

Сега за мен е основно да зарбера за основната верига и по точно за крайщата на веригата.
Като цяло тя беше около 3 метра дълга. Но имам още едно парче което е около 70 см. Дали някога се е скъсала или нарочно е скъсена не знам. Като цяло всяко едно звено не е 100 фиксирано и затворено към другите. С подходящо движение веригата може да се раздели в което искате звено. Те не са затворени изцяло.
ето го....
https://youtu.be/JzUBEvSF9zM

ето тук намерих клипче на работещ такъв в много добро състояние.
https://youtu.be/8fDs3te423I
а тук как се настройва гонгът
https://youtu.be/3DORdPVTCpU
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Прегледах още веднъж посочените помощни клипчета и смятам, че си отговорих на въпроса с веригата- веригите.
Основната верига е една и в двата си края е съединена. Като има един нанизан месингов пръстен който предпазва веригата да отиде плътно при плочата на механизма. С този пръстен човек може да дърпа веригата и да връща тежестта нагоре .т.е. да навива часовника. Сега остава да наглася стоперното колело което пъска и псира гонга.
За тези които се интересуват повече сега или в бъдеще от този тип часовници ще им бъде полезно да знаят как се казват, за да ги търсят с търсачката.
Friese staartklok
Почти всички резултати са на Нидерландски
истори на Фризийските часовници
https://amstel-klokkenmaker.nl/friese-staartklok/
ремонт - https://www.acorn-antiques.nl/Klokken-restauratie
изработка на нов часовник в наши дни - https://youtu.be/an4BElb-N_E
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”