Скъсана главна пружина. Клещи за пробиване на отвор. Грана 17 камъка немски от ВСВ.

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Скъсана главна пружина. Клещи за пробиване на отвор. Грана 17 камъка немски от ВСВ.

Мнение от atanweb »

Привет,
Представям тук един германски часовник поръчан от Вермахта за армията по времето на ВСВ.
Часовникът се оказа при мен със скъсана главна пружина.
Трябва да се отбележи и почти сигурнатото наличие на радиоактивност в маркерите и стрелките.
Имам клещи за пробиване на отвор в пружина от два месеца, но до сега не съм ги пробвал.
Ето това беше шанс. Въпреки, че скъсаното парче е твърде дълго и резервът ще спадне драстично реших да опитам.
Ами след 15 минути часовникът вече работеше. Не е работил през последните 40 години. Взех го отново от съседката от която взех 400 дневния и холандския стенен. Достоверността е сигурна.
Ще се опитам да откупя часовника, тъй като имам интерес към тези модели. До сега имам два от английските войски, но от германските нямам.
Произведен е от Цертина. В този период с единственият германски механизъм с 17 камъка.
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... ertina_262

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

https://imgur.com/HtZpUt3 - video
https://imgur.com/55BfHaQ - video lowmotion
Изображение
Изображение

Поздрави!
Изображение
Аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Re: Скъсана главна пружина. Клещи за пробиване на отвор. Грана 17 камъка немски от ВСВ.

Мнение от agrozev »

Красив е, а изглежда и много запазен! Поздравления за поредния технически успех! Дано да успееш да го придобиеш и то на добра за теб цена! :clap:
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031
stepona555
Специалист
Reactions:

Re: Скъсана главна пружина. Клещи за пробиване на отвор. Грана 17 камъка немски от ВСВ.

Мнение от stepona555 »

Кажи и за оловната кутия която трябва да си намери , за да не и порастнат мустаците и да дава някоя скрита дойче марка за да го утилизираш ти безопасно.
Циферблата много запазен , чак съмнително много .
За резерва ако кара 2 3 часа да знае войника след като го е навил за закуска , кога е обяд , за какво му е повече.
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

Браво ,за постигнатия резултат! -Само да добавя -това са клещи за пробиване на степенка по периферията на барабана .При нея не се пробива на цяло отвора а само от едната страна за да захваща опашката на пружината . Но щом си успял и си постигнал крайната цел -това е повече от Супер!
Изображение :b И само да попитам какви се тези три вдлъбнатини на капака ? -Да не би да е на винт?
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

lol2
Виж ти! Аз значи съм иноватор.
Чудех се защо има ограничителни болтове за перфорация, а те били за да не перфорираш по внимание.
Е значи си имам чудесни клещи. Стават и за барабани и за пружини.
И твойте са готини, ама не стават за барабани lol2 lol2 lol2 lol2 :yahoo
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

А да за вдлъбнатините. Насякъде в нета където видях този модел се виждаха следи от отплеснали инструменти за отвиване на капаци. яки деруги.
И аз турих една драскотинка на този, щото първо опитах да отхлупя, но не успях и после си викам сигурно немците на винт са го направили с тези 3 вдлъбнатини сигурно за затягане.
Е не било за затягане, ама такъв здрав клик на капак няма едва го отворих. Отвътре излезе въздух от войната... миришеше на стар танк.
Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Супер е саата и браво ,че си го подкарал. Този определено е армейски. Като цяло се различават от цивилните с някои допълнения и функции - луменисценция, магнитен капак като твоя, хак функции,укрепени корпуси, изчислителни скали и добър механизъм разбира се. Швейцарците по времето на ВСВ снабдяват не само вермахта ,но и английските войски в голяма степен, а и почти цялата част на Европа ,въвлечена във войната. Докато другите се бият, ти им продаваш часовници, шоколад и кондензирано мляко, по така с ...кеф да умират. Това е положението, да си неутрален и да си удобен на всички.
Иначе и саата е супер, видите ли под баланса гилоширана платина, това е класен механизъм, а Цертина си е такъв отвсякъде и няма нищо общо със сегашните. Ма то кой ли има?
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:

Мнение от Lyubo_sr »

Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”