Преди няколко дни придобих този прекрасен часовник.

Продавачът беше написал че не знае дали часовникът работи, но реших да рискувам и го взех. Наистина не работеше и затова реших да му сменя батерията. Вътре в него намерих батерия LR44H, за която открих че съответства на батерия AG13. Купих батерия LR44 и я сложих в часовника. Първоначално нищо не се случи, но като я поразмърдах и пристегнах пластинката, която придържа батерията, зъбните колела и секундната стрелка започнаха да трепкат и след малко часовника тръгна! Зарадван му сложих капака, сверих го и го оставих. След малко обаче видях че е спрял. И така няколко пъти - тръгва за малко и спира.
Търсих информация по форумите за този часовник, но няма много публикации, а и сред малкото повечето са свързани с външния вид на часовника или са теоретични разисквания, и не намерих отговор на двата ми практически въпроса.
И така, въпросите ми са към колегите които са имали близки срещи с "Чайка Резонатор" и това, което се крие в него.

Първият ми въпрос е - това ли е правилната батерия - LR44/AG13? Или съм сложил неправилна батерия, след като заварих такава сложена в него? Ще се радвам ако някой има такъв и може да види с каква батерия работи неговия!
Искам да изключа тази вероятност преди да тръгна по часовникари. В единия от форумите срещнах мнение на колегата Kostabo, който препоръчваше на друг колега с часовник като моя да се обърне към часовникаря Ивайло Енчев. Той е от Плевен и по една случайност е точно часовникарят който ползвам да ми обслужва часовниците и съм много доволен от него. Дори и да работи часовника, пак ще му го занеса, да го прегледа и профилактира.
Вторият ми въпрос е свързан с разглобяване на часовника и изваждане на механизма от касата. Имам практика да мия часовниците, които взимам. Някои от тях наистина имат нужда, други не, но аз го правя - вадя механизмите и мия касата, лъскам я, полирам стъкла, слагам верижки/каишки.
Но този беше чист, пък и ме беше страх да го разглобявам. Така че реших да го оставя така както го взех.
Не би! Има косъмче попаднало между стъклото и циферблата! Това ме подлудява и не мога да го оставя така!

Но как да го махна? Не успях да махна коронката с ремонтоара, а и не посмях да прилагам сила в две точки, за които имах подозрения че служат за освобождаването му...

Ако някой е правил процедурата, ще се радвам ако ми подскаже решението!
А има и алтернативно развитие на втория въпрос. Ами ако механизмът се вади нагоре, като се маха стъклото? Циферблатът е доста голям и не съм сигурен дали може да се извади надолу, откъм капака. Ако това е така, то може да не ми се налага да вадя механизма, а само да махна стъклото и да изчистя гадното косъмче! Но не смея да го пробвам, защото доста време търсих часовника и не ми се иска да го съсипя, не и този!
Та така, втория ми въпрос е, как се вади механизма? И как се вади ремонтоара?
Ще се радвам ако някой колега сподели опита си с "Чайка Резонатор"!