https://www.youtube.com/watch?v=2wOsnBd_7-k- Ето още едно видео за показване как се проверява водонепропоскливоста на един часовник.Не си мислете че вече съм пуснал в моя уред часовник .Доста са ми скъпи моите играчки че да си правя тестове и то с вода !

-Това което разбирам от гледането в нета е че : Първо се поставя часовника вътре , налива се вода до червената лента -дестилирана и то - и се затваря уреда.Часовника се държи само и в горния джоб пълен с въздух.След като си направил тези две неща ,започваш да помпаш въздух и да го нагнетяваш в цялата камера .Спираш да речем на 4 или 5 атмосфери . -Ако имаш водолазен часовник ,можеш да спреш и на най високите атмосфери позволяващи неразрушимост на твоя уред . И тук е тънката пресечна точка на глупоста и науката .-Часовника трябва да се остави във въздушния джоб поне за 4-6 минути ,за да успее въздуха да проникне в него ако има някаде теч по корпуса -например от не залепено стъкло или скъсан уплътнител на коронка или на заден капак. След като е минало това време- задължително държейки часовника в нагнетен с налягане въздушен джоб -го потапяме във водата и започваме да го гледаме . С една ръка си на плъзгача за вдигане а с другата си на изпускателния клапан . Чрез този клапан започваш бавно да изпускаш - вадиш -въздуха от цилиндъра. -Така сваляш налягането ! Ако имаш теч в часовника, при изпускането на въздух - тоест сваляне на налягането -влезлия в него въздух се стреми да излезе на вън . Трябва да се образуват малки мехурчета от мястото на проблема .-Виждай ки ги ,трябва да извадиш часовника от водата .- Това е ! Ако се нагнети налягане и не се изчака за да влезе въздух в него -държеики часовника до 3-5 минути в горния въздушен джоб . Твърде вероятно е при бързо спускане да напълните часовника с вода ако разбира се той има някакъв проблем с уплътненията !- И така ,да поясним- как протича един успешен тест.-Слагаш часовника в горния въздушен джоб. Нагнетяваш въздух. Чакаш определено време от 3- 5 минути и тогава го спускаш във водата . Почваш да сваляш налягането .И ако не се образуват мехурчета въздух до края, то часовника е годен за подводни деиствия .-Отделен е въпроса дали ти стиска да се гмурнеш на такава дълбочина. И дали лумена по циферблата ще ти позволи да видиш колко време ти остава и имаш ли още въздух в бутилката!

-Има едни прозрачни филтри -големи - за вода .Издържат до към 6- 9 атмосфери май. Те са от прозрачен балон - пластмасов -и са на винт към тялото с отвори за щуцери . Единия го затапвате а на другия се поставя един винтил от гума на кола .
https://www.rwg.bz/board/index.php?/top ... re-tester/
https://www.christopherwardforum.com/vi ... 33&t=10816Ето и нещо което съм забравил да опиша . -Първия тест с часовника го провите на сухо ! Тоест държите го горе ,нагнетявате въздух в уреда и изчаквате да влезе въздух в корпуса на часовника . После изпускате налягането без да потапяте часовника във водата .-При този бърз първи тест е твърде възможно да ви падне стъклото .Чак после правите пълен тест със спускане във вода .- Е ,ако има възражения от ваша страна съм готов да ги чуя.