захванах се днес с Агат 42608 моделът с втори бутон за нулиране.
Беше счупена спирачката на баланса и хронографът не искаше да спре в точният момент когато искаш да засечеш време.
По време на разглобяването поради силно набитите стрелки и поради доза лекомислие счупих централната ос. Тази на която е бъбрекът *листенцето,сърчиицето или там както му казват на секундната стрелка.
Та захванах се първо със спирачката. СПравих се бързо като изработих нова. Настройх и всичко точно. Механизмът работи добре.
Тук идва и интересният момент.
Реших да разпробия оста и да набия ново парче тъй като липсва само горната половина.
Разпробих с 0,3мм, струговах ново парче , набих го. Не съм доволен, не е перфектно, но да работи.
Сглобих механизма и изнензда, той галопира юнашки. Ако оставя механизма сам на маста дори подскача от силата на удара от двете страни на импулсният камък.
Направих бърз клип за да покажа, но приблизително взема два пъти по бързо времето. Всичко зъбни колела се въртят свободно и нормално. Не съм отварял пружината. Всъщност нищо не съм правил освен разпробиването на оста.
Каква е причината за галопирането?
старата спирачка- демонтаж

новата спирачка

две кратки клипчета - първото е с нормална скорост на заснемане, второто е slowmotion
https://imgur.com/a/729Zsg6