Страница 1 от 1
Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Публикувано на: 07 Апр 2022 10:06
от lamer4o
Здравейте , немога да намеря подробно описание за това как точно работи (карамфила) в механизмите за часовници.
Това което разбрах посредством разсъждения е , че предава движението към минутната стрелка от централното колело посредством триене. Трябва ли да се смазва там ?
Моля ако някой има по-подробни материали да ги сподели .
Благодаря предварително !
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Публикувано на: 07 Апр 2022 15:17
от stepona555
Аз не разбирам много , ама най отгоре стои закачена една тема за профилактика от един човек който разбираше повече.
На края на тоя пост е монтажа на карамфила
viewtopic.php?f=104&t=5227#p47715
Отделно с търсачката
search.php?keywords=%D0%BA%D0%B0%D1%80% ... 0%BB%D0%B0
Излизат 150 поста за карамфили и други пиньони .
Ако се замислиш защо часовника не спира докато сверяваш с коронката .
Поздрави и дано отговори и някой от майсторите
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Публикувано на: 07 Апр 2022 15:52
от lamer4o
Ако се замислиш защо часовника не спира докато сверяваш с коронката .
Точно за това се замислих , и така възникна този въпрос , благодаря за отговора !
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Публикувано на: 07 Апр 2022 16:19
от ivan_p_uzunov
Здравей ! -Накратко :-карамфила, може да се каже че е зафършека на правилната профилактика на даден механизъм . За да го пробваш , дали е правилно стегнат върху оста на централното колело -хващаш механизма с два пръста . Обръщаш го с баланса към теб и развъртаж стрелките -първо по часовника а после и на обратно .Като при движението им на обратно ,трябва да се вижда с просто око забавянето на баланса . При правилно действие на стегнатос на оста с карамфила и при движение на стрелките на обратно -баланса не трябва да спира а само да намали своята амплитуда . Оста на централното колело много внимателно може да се смаже ,но не и да се олива . Смазването се прави с цел да не ръждяса и да не се получава това спиране на баланса . А при почистването с клечка -специално подострена - се протрива отвора на карамфила с : първо с обезмаслител а после и с бензин -говоря за екстракционен бензин .

Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Публикувано на: 08 Апр 2022 08:05
от lamer4o
Точно и ясно , благодаря

Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Публикувано на: 12 Апр 2022 22:39
от nevenbekriev
'Карамфилът'/оста на централното колело се смазват, за да не 'задере' фрикционната повърхност при сверяването. При задиране повърхността се наранява, движението става все по-трудно и накрая се изронват зъбите на векселното колело. Правилната стегнатост на фрикцията се усеща по съпротивлението при самото сверяване и ако има нужда, трябва да се регулира. Човек си изгражда усет с натрупването на малко опит.