Странен проблем при сервизиране!

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
Rosen
Reactions:

Странен проблем при сервизиране!

Мнение от Rosen »

Здравейте!
Това е първата тема, която пускам и съм много щастлив че съществува такова готино място, за хора с общи интереси!
На първо място се извинявам ако темата не е на правилното място!

Занимавам се от няколко месеца с часовникарство като хоби и съм на етап в който познавам принципите на работа на механизмите и експериментирам по по-достъпни часовници, за да натрупам опит.

Както и да е, по темата 😀

Купих един стар часовник, от 50те години. Lorsa 238 е механизма. Не работеше, години на ред е стоял забутан в шкаф и човека решил да го пусне, пък ако някой клъвне- клъвне. Та.. аз клъвнах и реших че е добър проект за упражнение.
Отворих го, разглобих го, почистих много внимателно абсолютно всичко- беше зверски мръсно и имаше старо лепкаво и на места засъхнало масло и грес навсякъде. Не съм го минавал на ултразвук, защото се страхувах да не нараня нещо.
Сглобих го и го смазах мисля че добре спрямо информацията от различни видео уроци които съм гледал и с доколкото качествени материали мога да си позволя.
(Мобиус 8200 за местата с триене метал в метал, Мобиус D-5 за местата с по- малка фрикция но все пак изискващи масло и Мобиус 9010 за местата с висока фрикция)

Часовника заработи веднага след като го навих два- три пъти и изглежда че работеше добре.
На вибрографа ми даде прекрасни параметри, някъде около 3мс beat error, и около -25/-30 секунди отклонение, но мисля че тези проблеми ще ги отстраня.
Момента в който го обърнах с циферблата нагоре обаче и параметрите пощуряха, баланса се забави и даде 8мс и около -200 секунди 🥺

Можете ли да ми дадете съвет или посока в която да тръгна за да реша проблема?
Благодаря предварително на всички, които биха се включили в този готин проект!
blight
Напреднал
Reactions:

Re: Странен проблем при сервизиране!

Мнение от blight »

Как ти е амплитудата? Ако се забавя рязко, вероятно камъка на баланса който е надолу в по-бързата позиция е мърляв и амплитудата пада, провери го пак. Виж го с лупата като отрази светлина дали е чист и гладък, ако не е мръсен може да има трапчинка от нормална амортизация, направена от оста на баланса с годините. Следващото нещо което бих проверил е котвата, дали при смяна на позицията няма много аксиален луфт и не се измества, или може би дали вибрографа не се подлъгва чувайки паразитни звуци. Има шанс едната ос да е износена повече и в едната позиция баланса да трие или чука някъде. Мисля че трябва повече информация, направо една снимка на показанията на вибрографа.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Привет, добре дошъл!

Чудесно е ,че имаш набор различни масла и виброграф за измерване.
След съмненията и добрите съвети от горния пост, то мога да добавя...
Можеш да опиташ да коригираш позиционната грешка и след това да проследиш дали тя се изменя пропорционално и от другата страна. * с дебелия регулатор на баланса *т.е. от там от края на спиралата.
Опитай да изключиш звука на вибрографа.. понякога ако микрофона е твърде близо до вибрографа смущава показанията.
Също така какъв ъгъл *lift angle си задал на виброграва (ако е автоматично то как го измерва виброграф) ? -
https://longines30l.com/wordpress/longi ... lift-angel - Тук показва, че трябва да е 52
Отваря ли противоударното устройство за почистване? Т.е. почисти ли добре подложните камъни ... например на лист хартия?
Огледа ли дали спиралата закача ?
Поздравления за избора на това чудесно хоби!
Очакваме развитие и отговори.
Изображение
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Абе язе съм прозт човек. Що не свалиш всичко и сложиш само баланса,па виж след разклащане как се държи и най важното дали не опира в нещо, например спиралата в спиците на баланса.
Rosen
Reactions:

Мнение от Rosen »

Здравейте и извинявайте че толкова късно отговарям, на бях в Англия по работа до вчера и не съм имал възможност да работя по часовника.
Благодаря ви за адекватните отговори и топлото посрещане!

Ще погледна всичките посочени варианти и ще отговоря 🙂
Иначе го носих 3 дни там и учудващо дори не изостана машинката, чудесно време държеше!
Ще ви държа в течение, още когато го отворя 🙂
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”