Здравейте , немога да намеря подробно описание за това как точно работи (карамфила) в механизмите за часовници.
Това което разбрах посредством разсъждения е , че предава движението към минутната стрелка от централното колело посредством триене. Трябва ли да се смазва там ?
Моля ако някой има по-подробни материали да ги сподели .
Благодаря предварително !
Принцип на работа на пиньона (карамфила)
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3120
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Аз не разбирам много , ама най отгоре стои закачена една тема за профилактика от един човек който разбираше повече.
На края на тоя пост е монтажа на карамфила
viewtopic.php?f=104&t=5227#p47715
Отделно с търсачката
search.php?keywords=%D0%BA%D0%B0%D1%80% ... 0%BB%D0%B0
Излизат 150 поста за карамфили и други пиньони .
Ако се замислиш защо часовника не спира докато сверяваш с коронката .
Поздрави и дано отговори и някой от майсторите
На края на тоя пост е монтажа на карамфила
viewtopic.php?f=104&t=5227#p47715
Отделно с търсачката
search.php?keywords=%D0%BA%D0%B0%D1%80% ... 0%BB%D0%B0
Излизат 150 поста за карамфили и други пиньони .
Ако се замислиш защо часовника не спира докато сверяваш с коронката .
Поздрави и дано отговори и някой от майсторите
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Ако се замислиш защо часовника не спира докато сверяваш с коронката .
Точно за това се замислих , и така възникна този въпрос , благодаря за отговора !
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 1181
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Здравей ! -Накратко :-карамфила, може да се каже че е зафършека на правилната профилактика на даден механизъм . За да го пробваш , дали е правилно стегнат върху оста на централното колело -хващаш механизма с два пръста . Обръщаш го с баланса към теб и развъртаж стрелките -първо по часовника а после и на обратно .Като при движението им на обратно ,трябва да се вижда с просто око забавянето на баланса . При правилно действие на стегнатос на оста с карамфила и при движение на стрелките на обратно -баланса не трябва да спира а само да намали своята амплитуда . Оста на централното колело много внимателно може да се смаже ,но не и да се олива . Смазването се прави с цел да не ръждяса и да не се получава това спиране на баланса . А при почистването с клечка -специално подострена - се протрива отвора на карамфила с : първо с обезмаслител а после и с бензин -говоря за екстракционен бензин .
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
Точно и ясно , благодаря
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 1264
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
- Местоположение: Варна
Re: Принцип на работа на пиньона (карамфила)
'Карамфилът'/оста на централното колело се смазват, за да не 'задере' фрикционната повърхност при сверяването. При задиране повърхността се наранява, движението става все по-трудно и накрая се изронват зъбите на векселното колело. Правилната стегнатост на фрикцията се усеща по съпротивлението при самото сверяване и ако има нужда, трябва да се регулира. Човек си изгражда усет с натрупването на малко опит.