тиражна плочка на 3017

storyteller
Moderator
Reactions:

тиражна плочка на 3017

Мнение от storyteller »

Наскоро си взех един 3017 - прилича на този от заставката на форума, но не е така добре запазен.

Изображение

Освен очевидните петна по циферблата обаче се оказа, че тиражната плочка е счупена. За втори път ми се случва такъв проблем, колегата омегакуку също търсеше преди време тиражна плочка, а и по форуми съм чел. Защо точно тиражната плочка им се чупи на тези? Явно е проблем с конструкцията, но какво точно не е премислено или направено добре?
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Re: тиражна плочка на 3017

Мнение от Pavlin »

Този запазения пък е със счупен ремонтоар. Имам джобен с 3017 също със счупен ремонтоар, Когато им намеря, може да излезе и плочка за смяна. Един колега беше писал че и той търси. Omegaqq също. Явно наистина има нещо гнило там.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Че там е слабото място на 3017 е ясно, но по-любопитно е има ли решение проблема. Търси се мераклия да изработи тия плочки. Мисля, че не е непосилна задача.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Кое точно й се чупи, пластината ли?
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Чупи се така наречената "лапа". Това е едно удължение, което фиксира тиража в двете му основни положения - "навиване" и "сверяване".
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Rehttp://chasove.com/posting.php?mode=re: тиражна плочка на

Мнение от Pavlin »

Да де, и аз това имах предвид. Я дай една снимка ако имаш на лесно, че не знам как се казва на английски да потърся в google.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

На ингилистански чарка се казва Clutch Lever Spring.
Успях да намеря и снимка на счупен такъв ама со зор:

Изображение
storyteller
Moderator
Reactions:

Мнение от storyteller »

Божидар предполага, а омегакуку знае, че може да се изработи такава по поръчка. Проблемът обаче е в закаляването, а не само да се докара формата.

Питах на ВУС защо е така и някакъв умник ми отговори следното, от което нищо не разбрах
This is common issue. And not because the lever itself is that brittle, but because the groove on it which interacts with pull-out piece is too high, thus considerable force has to be applied to change modes and this puts additional stress on the lever.
I had to shave this groove a little and pulling out the crown requires much less effort now.

Буквален превод:
Това е често срещан проблем. Не защото тиражната плочка е толкова трошлива, а защото каналчето (groove - това е думата, за която не съм сигурен) на което взаимодейства с ремонтоара е прекалено високо и трябва да се използва сериозна сила, което мъчи лоста (счупен на снимката на омегакуку). Трябваше да изпиля този канал ? (groove) и сега изтеглянето на коронката изисква по-малко усилие.

Не знам какво има предвид под "groove", думата може да значи много неща, първото значение е дълъг и тесен канал. Българското "гроб" е от същия корен и верно доста 3017 са загробени.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Явно е нещо такова, че ремонтоара не лежи в идеална равнина. С това си обяснявам, че и самия той се чупи лесно. Но трябва да кажат специалистите, аз не смея да пипам там.
За закаляването мисля че няма да има проблем, по скоро се чудя как може да се изработи, дали на ръка или с лазер.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Пичове, английския не ми е майчин език ама доколкото разбрах човека визира "гърбицата" на "лапата" където попада щифта на тиража. Според него, тя е твърде висока и това кара "лапата" да прави много голям ход при преминаване от едното положение в другото. Решението е тая гърбица леко да се изпили. Показал съм гърбицата за която иде реч със синята стрелка на снимката по-долу.

Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Май имаш право! Остава въпроса, защо масово се чупят и ремонтоарите!?
diran
Reactions:

Мнение от diran »

Защото има разлика между Щвейцарската и Руската стомана.
Оригинала е Валжу.
Стоманата която ползват Руснаците е доста по-крехка.
Фиксатора е счупен само нищо фатално (всепак има само две положения)
Ремонтуарите са елементарна задачка като цяло.
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Явно са повече закалени,което прави метала крехък.
karsov
Reactions:

Мнение от karsov »

http://auction.bg/item.php?id=881489" onclick="window.open(this.href);return false;
Може да е полезно
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Цената нещо не ми допада на мен.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”