Стара аналитична везна

Тук пишем за каквото се сетим
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Стара аналитична везна

Мнение от varban »

Днес погледнах с други очи един аналитичен Сарториус, от началото на 30-те.
Трябва ни хубава и проста контролна везна, а тя е в ужасно състояние.

Искам да я оправя и пусна в употреба, каквато заслужава такава везна. Ако търся термини от часовниците, контролната везна в една лаборатория е главен корабен хронометър. Ама с аналогията до тук, щото съвременните електронни везни не са по-точни, а само по-бързи :)

Сарториуса е в такова състояние, че ме е срам да я снимам. Първо иска... абе... направо реставрация си иска!
А аз, с всичкия си акъл, щях да подходя като КИПаджия и да направя кюфте с чаркове от СССР, ПНР, Третия Райх и някакви лакове, бои, смоли, и кой знае още кво кой знае откъде.

А пък везната е горе-долу в час, въпреки че е работила повече от половин век - хиксована е през 93.

Та ако не бях дошъл на гости тук, за три дни щях да направя такъв Франкенщайн, че Менделеев с Гаус щяха да се обърнат в гробовете си.

А сега ми трябва съвет.
Везната е горе-долу такава:

Изображение

само че с кръгъл вейтограф:

Изображение

Между другото, и на снимката е кюфте, ама заводско. Както не може един часовник да има хем баланс, хем махало, така и една аналитична везна не може да бъде хем периодична (скалата със стрелката), хем апериодична (вейтографа, успокоителите и другите джаджи).
На мен ми изглежда, като часовник с централен и страничен секундарник, които на всичко отгоре се разминават с 17 секунди и вървят наопаки.

А на тази от ибея кобилицата е лъсната... баш като цифера на Терминатор-2:

Изображение

Та ще ми трябва малко помощ. Не искам да лъскам месинг на струг и да чистя стомана с фосфорна киселина. Искам да разбера, как се прави като за музей и после да реша сам, кое е приоритет - автентичен външен вид или функционалност.

Работата хич не е срочна, така че ще може спокойно да се прави парче по парче, чарк по чарк.
Ама ще ми трябват консултации. Щото материалите са като в старите часовници - пластмаса няма ;)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

За заглавието на темата

Мнение от varban »

Нарочно не го уточнявам.

Този Сарториус на снимката е точен аналог на Parker-51 при писалките:

Ето два от съветските "Союз":

Изображение

От тук:

http://www.anchem.ru/FORUM/read.asp?id=15749" onclick="window.open(this.href);return false;

А ако видите такава везна в България, това е "Сашо Кофарджиев". Така че марката няма значение ;) конструкцията е еднаква, материалите са подобни и подходът ще бъде еднакъв.

Само че аз няма да правя експонат, а работен инструмент.
За пределни работи точно двете скали са много добри. Като работя по инструкция, ще ползвам вейтографа с лампата.
А ако ми трябва не четвърти, а пети знак след запетаята (не 0.1 милиграма, а 0.01) - махам успокоителите, врътвам чувствителността на макс, и тогава този франкен става периодична везна. И ще мога да сверявам теглилки.

Ако минем в часовникарски аналози, апериодичната везна е саат с балансов ход, а периодичната - просто свободно махало.

Добре, че имам резервни призми и възглавници и съм работил с такова нещо. Ако призмите на Сарториуса не са в час, ги сменям с нови, както се сменя ос на баланса на стар джобен часовник :) Барабар с камъните :)
DHM
Специалист
Reactions:

Re: Стара аналитична везна

Мнение от DHM »

Малииййййййййй...............колко назад ме върна........в МГ-то имахме такава :yahoo
.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

И аз. Само че в химическия техникум във Враца.
Докато учех във френската, карах практиката там в една сборна група.
При нас мацките бяха екскурзоводи, пък момчетата - леяри, в ЧЛК.
И аз избрах химията, нищо че Гагарин е бил леяр: тогава вече знаех, че в Долна Митрополия първо мерят, колко си висок, а после - всичко останало.
И станах химик... единственото момче в групата :)
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Зле ти е било :banana
.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Лизбиец бях и там

Мнение от varban »

Още по-зле, отколкото във френската. Същото съотношение 1:10, ама аз бях в единствен екземпляр :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

И сега не ми е зле :)

Мнение от varban »

DHM написа:Зле ти е било :banana
За Сарториуса ще ми помага най-младата лаборантка :) И без това тя отговаря за везните. И за антикварните - също.

За тренировка взех най-сложната аналитична механична везна в лабораторията, непозната за мен, с която не съм работил, щото е била много скъпа и е такова кюфте, че часовник с баланс и махало - ряпа да яде.
Ако минем в часовникови аналогии, сложната WA-33 e s махалото нагоре и то е скрито в непрозрачен сандък :)

За два дни почти я оправихме за по два часа работа. И повечето работа тя я свърши :)
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Очакваме снимки на лаборантката :wink: везната я заеби :lol:
.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Тя не носи часовник ;)

Мнение от varban »

... и наскоро и се скапа GSM'a, та е тъжна и не е за снимка.

Ако телефонът и живне...
тогава може да обсъждаме въпроса ;)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: И сега не ми е зле :)

Мнение от varban »

За два дни почти я оправихме за по два часа работа. И повечето работа тя я свърши :)
Днес за час и половина сложихме полския Франкенщайн (напомням - най сложната механична аналитична везна в лабораторията) в тегловната стая и я подготвихме за първоначална проверка.
Снимки няма, ама чистите неща аз не съм ги пипал - не можах да намеря ръкавици за мен.

Ще видим, от кой път ще мине проверка.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Сарториус

Мнение от varban »

Оглеждам го и си правя сметка, с какво да започнем.
Трябва да е фотосесия.
После разпечатка на снимките и с маркер кое да се маха и кое да остане.

Приоритети:
1. Функционалност.
2. Следи от експлоатацията.
3. Автентичен външен вид и комплектност.

Защото това не е просто Сарториус определен модел, а първата везна на нашия завод.
Заводът още не е бил завод, а поляни, гори, изкопи и строежи, когато Сарториуса е почнал да работи.
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Мнение от beria »

varban написа:И аз. Само че в химическия техникум във Враца.
Докато учех във френската, карах практиката там в една сборна група.
При нас мацките бяха екскурзоводи, пък момчетата - леяри, в ЧЛК.
И аз избрах химията, нищо че Гагарин е бил леяр: тогава вече знаех, че в Долна Митрополия първо мерят, колко си висок, а после - всичко останало.
И станах химик... единственото момче в групата :)
Ееееех спомени...
Вече химическият го нема баце... Първо ги сбраа с текстилния, после 3в1 със строителния.
А сега не моа сберат циганета от по селията и ше учат козметика само и само да ги не затрият ептен... n_sad
А везната е много добра - успех с реставрацията. И при везните вече и Сарториус-а и Метлер-а ги правят в Китай, нищо не е същото. Само някои серии на Прециза и Метлер са Swiss made. Ама пак е само електроника нетрайна.
Ако пук и намериш някой храномер ще е супер (http://bmdbg.com/scales/hranomeri-balans-lyaskovec.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Виждал съм няколко подобни немски, дъмгосани за първи път по времето на Хитлер - 1935г, и 1943г. и до ден днешен работят безотказно...
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

beria написа: Ееееех спомени...
Вече химическият го нема баце... Първо ги сбраа с текстилния, после 3в1 със строителния.
А сега не моа сберат циганета от по селията и ше учат козметика само и само да ги не затрият ептен... n_sad
:(
Химическият техникум вървеше в комплект с Химко, и заедно си отидоха :(
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Мнение от beria »

за съжаление...
Изображение
kapkan
Специалист
Reactions:

Re: Тя не носи часовник ;)

Мнение от kapkan »

varban написа:... и наскоро и се скапа GSM'a, та е тъжна и не е за снимка.

Ако телефонът и живне...
тогава може да обсъждаме въпроса ;)
Живна ли,аз заради Митака питам ;-)
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”