Ural
Re: Ural
Браво Роска, много полезно!
Аз също повярвах че има двустрелочници. Имам 3 броя, всички са алуминиеви с централен секундарник. до последно си мислех че само това е оригинала.
Аз също повярвах че има двустрелочници. Имам 3 броя, всички са алуминиеви с централен секундарник. до последно си мислех че само това е оригинала.
Добро нагледно сравнение си направил, което ще е полезно за всички нас. Хареса ми, че даже и в руския форум си им обяснил на български. 

Имах в една кутиѝка 3-4 комплекта стрелки.И в тях се оказа нов комплект черни стрелки за Урал:

Това вече е чист късмет!Мога да го направя "двустрелочник" ,но ще се опитам да стане с централна стрелка.Ще разчитам и на вашата помощ,разбира се 
П.П. Направи ми впечатление,че сериѝният номер на двата капака е само през по-малко от 300 номера.Това може би означава,че ако не са направени в един ден или в една седмица,то със сигурност са в един месец.

П.П. Направи ми впечатление,че сериѝният номер на двата капака е само през по-малко от 300 номера.Това може би означава,че ако не са направени в един ден или в една седмица,то със сигурност са в един месец.
Не гледай номерата на съветските часовници. Може да определиш по номер само Полет 3017. Другите изкарват една партида , след това втората партида пак е от нулата и така. Въобще не е сигурно, че са от една партида.
Въпрос за Урал-а ,коѝто се опитвам да окомплектовам.Имам тази машина:

От Молния е,но не се различава от тази на другия двустрелочен Урал

Освен по по-дългата ос за секундната стрелка.Та искам да попитам -как да скъся остта?Или да премахна връхчето?Сега съм използвал това,че точно там оригиналният цифер на Урала има фрезована окръжност,а и подложих леко на крачетата му
.И работи така,но...
И вторият въпрос-мога ли да навия резба ,за да скъся ремонтоара от Молния в "домашни" условия.Замислям се да го отрежа и да залепя коронката.Или не се прави така?
Продължавам да търся машина с централна секундна стрелка
За сега изглежда така

От Молния е,но не се различава от тази на другия двустрелочен Урал

Освен по по-дългата ос за секундната стрелка.Та искам да попитам -как да скъся остта?Или да премахна връхчето?Сега съм използвал това,че точно там оригиналният цифер на Урала има фрезована окръжност,а и подложих леко на крачетата му

И вторият въпрос-мога ли да навия резба ,за да скъся ремонтоара от Молния в "домашни" условия.Замислям се да го отрежа и да залепя коронката.Или не се прави така?
Продължавам да търся машина с централна секундна стрелка

За сега изглежда така

Майсторите не се обаждат, но аз ако бях щях да скъся оста на секунданика или да търся оригинален механизъм. Ремонтоара не знам как ще стане в домашни условия, май никак 
Мълнията леко се различава с по големите глави на болтовете за закрепване.
Машината с централен секундарник за друг Урал ли ти трябва?

Мълнията леко се различава с по големите глави на болтовете за закрепване.
Машината с централен секундарник за друг Урал ли ти трябва?
Да наистина са по-големи отворите и главите на закрепващите болтове.Ето виждаш ли още една разлика в машините
На механизмите с централен секундарник са още по-големи леглата за болтчетата + ексцентрик болтовете.Ама оригинална машина я намеря - я не.Аз това питам : как точно да се пробвам да скъся оста .Да я счупя ли ,или нещо друго? Omegaqq ми даде съвет да потърся секундно колело с отчупен връх.Ремонтоар ще се опитам да намеря на битака - има един постоянен търговец с една кутийка ремонтоари,дано излезе нещо подходящо.А ако намеря машина с централен секундарник ще го сложа в тази каса.Ако не така ще остане,че и без това нямам секундна стрелка 

Ремонтоара може да стане,ако се намери флашка за същата резба и се довърши наличната
до нужната дължина.След което се скъсява колкото трябва.
до нужната дължина.След което се скъсява колкото трябва.
То ако има флашка.............Едно приятелче от доста време мие обещал "дребни" такива инструменти,но все не остава време,че работи на "Слънчев бряг" и сега е луднал.
Отдавна се каня да посетя магазина на Раковски и Сливница за тези флашки.
Може ли някой да даде основните размери които се ползват?
Май веднаж питах.
Може ли някой да даде основните размери които се ползват?
Май веднаж питах.
За моя случаѝ 0,8 маѝ.Къде точно е този магазин?
-
- Специалист
- Reactions:
Резбата на ремонтуара на Молния е 1.2 . Аз си купих от магазин Интеринструмент във варна две плашки с този размер от различни производители, но не стават за нищо. едната въобще не режеше никаква резба, а само изяждаше материала - обикновен кламер. Другата правеше нормална резба, но с диаметър 0.9 а не 1.2, а стъпката - като за 1.2. Накрая я разцепих от едната страна с диамантен диск и и набих клин за да я разширя, така някак успях да постигна нещо. Имайте пред вид, че ремонтуарите са закалени и първо трябва да се отпуснат, иначе само ще се изтъпи плашката. В днешно време няма откъде да се купят нормални инструменти и това независимо от цената им.
За скъсяване на върха на секундното колело може да се ползва дремел с фин диамантен диск, а може и с диамантена пила и даже на шкурка 600, внимателно
За скъсяване на върха на секундното колело може да се ползва дремел с фин диамантен диск, а може и с диамантена пила и даже на шкурка 600, внимателно
Благодаря,имам Дремел ,а и много добри диамантени пиличкиnevenbekriev написа:Резбата на ремонтуара на Молния е 1.2 . Аз си купих от магазин Интеринструмент във варна две плашки с този размер от различни производители, но не стават за нищо. едната въобще не режеше никаква резба, а само изяждаше материала - обикновен кламер. Другата правеше нормална резба, но с диаметър 0.9 а не 1.2, а стъпката - като за 1.2. Накрая я разцепих от едната страна с диамантен диск и и набих клин за да я разширя, така някак успях да постигна нещо. Имайте пред вид, че ремонтуарите са закалени и първо трябва да се отпуснат, иначе само ще се изтъпи плашката. В днешно време няма откъде да се купят нормални инструменти и това независимо от цената им.