Взех го. Работата ще стане, благодаря още един път за целеуказаниетоnevenbekriev написа:Стои там мисля повече от година и никой до сега не е наддавал!

Взех го. Работата ще стане, благодаря още един път за целеуказаниетоnevenbekriev написа:Стои там мисля повече от година и никой до сега не е наддавал!
Днес след работа получих будилникът. От липсите - това, което се вижда и на снимката - едно болтче.nevenbekriev написа:http://auction.bg/item.php?id=1353990" onclick="window.open(this.href);return false;varban написа:
И трябва да търся будилник Луч с 1800 и голяма батерия, та да възстановя легендарната машина, която разглобих и сглобих преди 27 години. Машината му е без храповик и е клеясала, ама няма джам и стрелките са му във владенията на хаоса.
Толкова ли съм страшен !?!varban написа: Щом амплитудата намаля, честотата се увеличава.
А с балансът е баш обратно - сгъстяването на смазката и въобще увеличаване на триенето намалява честотата.
Ей такова наблюдение.
Невене, само не по муцуната, утре съм на работа
Не ти, а аз! За часовниците съм страшен, щото пипам, без да разбирам до край.nevenbekriev написа:Толкова ли съм страшен !?!varban написа:
Невене, само не по муцуната, утре съм на работа
Аз цял учебник по темата още не съм прочел. Не че не чета по принцип, ама през последните три-четири месеца се наложи да чета бая по основната си работа. Та малко си почивам, докато човъркам часовници - оказва се, че след първите няколко механизма главата ми е относително свободнаnevenbekriev написа: Това твърдение че намаляването на амплитудата води до нарастване на честотата съм го чувал и от часовникари, сигурно го пише в някой учебник...
И аз така го разбирам.nevenbekriev написа: Не е така по принцип! Честотата е резонансна и според формулите не зависи от амплитудата! На теория е така, а на практика е малко по-сложно...
По-скоро с нарастване на амплитудата нарастват (квадратично)и загубите от триене и съпротивление и това води до леко намаляване на честотата.
Може би на практика, ако има триене/лепнене по осите на баланса, той ще измине по-малък път от инерцията, а останалото ще са загуби в триене. След като се завърти до където успее да стигне, ще спре и веднага ще започне да се връща обратно. Оттам да се получава и по-висока честота на колебанията.nevenbekriev написа:Това твърдение че намаляването на амплитудата води до нарастване на честотата съм го чувал и от часовникари, сигурно го пише в някой учебник...
Преди месец ми дадоха един шанхайски сейковец да го погледна, що не работи. Скъсана пружина, счупен баланс и омотана спирала - това на пръв поглед. Остана за частиvarban написа:Аз от бая време съм с два часовника. Единият стои през седмицата в кабинета ми и го слагам, когато се преобличам в работни дрехи. Досега беше с една верига, която тежи колкото него - общо 225 грама.miroman написа:Ежедневните ми часовници са два - естествено не и двата едновременно както са на снимката, сменям си ги на седмица-две:
А днес за първи път пробвах, как е прототипът на каиш ОВД (антоним на NATO).
![]()
Е аз със оня детския "Слава" какво да кажа.. :)sheretudis написа:чопли мъжки а не дамски Няма файда от тях джанъм