Руски спрямо швейцарски...

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
DHM
Специалист
Reactions:

Руски спрямо швейцарски...

Мнение от DHM »

Здравейте, колеги!
Преди няколко години сигурно бих се застрелял ако ми хрумнеше подобен въпрос.....
Но както някои знаят преди около две години нещата за мен се промениха и аз открих русначетата, както и мнозина от вас, предполагам :)
Темата напира от доста време в мен....да не говорим за това колко пъти е провокирана от разни павенюта и нищо не разбиращи от часовници, но натоварени от комплексите си и тези на обществото, хора с пари.
Та въпросът ми е за вашето мнение и сравнение на руските спрямо швейцарските часовници от онова време, т.е. часовниците, които мнозина от нас събират- 50', 60'. 70' години.
И за да съм коректен, а и по темата да споделя и личното си скромно впечатление :)
А то е, че руските превъзхождат швейцарските :yahoo Говорим за един и същи ценови клас и сходни технически параметри.
А вашето мнение?
.
dreadx
Специалист
Reactions:

Re: Руски спрямо швейцарски...

Мнение от dreadx »

Трудно ми е да преценя ценовия клас - не знам за колко се е продавал един часовник през 50-те и каква е била средната швейцарска заплата.
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Да поясня тогава :) Особено за по-младите!!!
Първо живеем в България и кога каква е била заплатата в Швейцария е абсолютно и без значение....особено по темата :wink: Второ годините, които цитирам, а и около които повечето от нас се въртят в търсенията си са годините на социалистическия строй в България, когато заплатите, жизнения стандарт (ако въобще можем да цитираме такъв или да го наричаме така), предлагането и пр. са били общо взето константа. Не коментирам хората от върхушката и други невписващи се в общата сивота!
Говоря за всичко онова, което е можело да се купи и намери по ония години, както и това, което е било подарявано, използвано като награда и т.н.
Съвсем естествено е да не сравняваме Победа и Омега, Зим и Лонжин и други подобни, а да се съсредоточим в масовите или поне в достъпните по това време часовници.
.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

dreadx написа:Трудно ми е да преценя ценовия клас - не знам за колко се е продавал един часовник през 50-те и каква е била средната швейцарска заплата.
Общо взето неадекватно мнение към основната тема. nono А иначе,да не се заблуждаваме,съветското часовникарство е тръгнало от Швейцарски и френски източници,копирането и на модели от водещи фирми,е повсеместно през целият период,но прави чест на моделите от 50-те и началото на 60-те г. Там са уникалните руски модели(все пак с условности") всичко друго е пълен трап,подчинено на световната доктрина и мода в този бранш. НЯМА СВЕСТЕН ЧАСОВНИК след 70г. като дизайн,всичко е крадено и е доненаправено,с малки изключения. За това и остават като интересни марки като КАМА,СПОТИВНИЙ,КИРОВСКИ, СВЕТ,МОСКВА,МАЯК,НЕВА,СТАРТ и т.н. Не смотря на механизма,носещи свой облик,макар и в положението на централизирана икономика,в много случаи с взаимозаменяеми детайли. Общо взето СССР произвеждаха невероятно количество часовници,(до 20 млн.год.) и тяхната слава е точно в стабилните механизми,ниска цена и уникалните модели,както казах до средата на 70-те г.Разбира се има и изключения,но то е от правилото.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ми то тогава просто няма кво да сравняваме.
В края на петдесетте един дамски Longines с 8.68АВС в стоманен корпус е струвал колкото е била месечната заплата на учителка. Омегите са били също толкова пари. Други в магазина на ЦУМ не е имало :)
Дамски часовник от същото време, ама от СССР, носи жена ми - бил е на майка и. Корпус - 583, механизъм - Слава 1600. И той е бил горе-долу колкото месечната заплата нацедна друга учителка - майката на жена ми.
След това златото в Съюза рязко поскъпва, ама сравняваме едни и същи години.
Та така...
Златната Слава на жена ми за половин век е сменила три машини и в момента е с 1601, от 87 година. Вярно, че не е носена всеки ден, ама да кажем, че 15 години ходово време от тогава ги е направила. И е за профилактика - смазката в ремонтоара е заминала.

И Лонжинът на майка ми е изкарал петнайсетина години, след което е почнал да изостава яко. Ама за него части - зор.

Иначе като часовник стоманен херметичен Лонжин е по-добър от златна Слава. Но по-трудно се поддържа. Затова Славата още върви - щото имам поне 5 резервни машини за нея :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ако сравня друг един часовник, Омегата на баща ми, и тя е изкарала около 15 години в приличен вид. После - пукнатина в джама, прецакан цифер и още 30 години с две-три профилактики. Докато и се е изтрила от навиване стоманената коронка. След смяна на коронката е работила още малко, и после - скъсан ремонтоар.
Излиза, че Омега 601 е държелива като Ракета, ама е точна като Восток прецизионный - минута на месец.
Струвала е 100 марки в Германия. Или 50 лева по официалния курс.
Вероятно толкова е била цената на Полет в стомана у нас тогава.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Добре, ето вече имаме база за сравнение: Omega 601 = Полет. Може би също така в ценово изражение Шевролет = УАЗ.

Май естеството на пазарната икономика в социализма не позволява да се съотнесе ценови клас на дадена стока към подобна, произведена извън социалистическото стопанство.
Въпреки всичко, заради принципите на същото съм склонен да вярвам, че руските часовници са се продавали по-скъпо, отколкото реално производството и частите им са стрували и най-вероятно не можем да сравняваме Omega с Полет, дори при сходния им ценови клас.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

И друг път съм показвал този документ;

Изображение

Има и цената има и годината.
Помня,че заплатата на баща ми е била 700-800лв.
Все пак този модел за времето е бил върхов.
Така,че дамска Омега би могло да е една заплата.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз обърках годината - 1959 е било: viewtopic.php?f=58&t=329&start=15#p15978" onclick="window.open(this.href);return false;
И е бил повече от една заплата на учителка, която тогава е била 1100 лева.
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Под швейцарски визирах марки като Омикрон, Омодокс, Онса, Дарвил, Женева и още много, които днес не съществуват.....или повечето от тях....
Не съм часовникар и познанията ми относно машините са твърде ограничени! Но две са нещата, които ми правят впечатление....Първо всички стари часовникари смятат руските за боклуци и тачат швейцарските, което ми се струва пресилено, да не използвам други думи :mrgreen:
И второ, чисто визуално - качеството на покритието при старите руски е значително по-добро.
И пак подчертавам, че говорейки за руски часовници имам предвид произвежданите 50',60' и 70' години марки :)
.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

И друг път съм писал.
Учудвам се добри марки като Докса,Женева,Дарвил и доста други-безобразно слабо покритие.
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Според мен тук има противопостаняване на двата основни типа (хора, предмети, стилове и т.н.) - реластичен, т.е. прагматичен; и артистичен, т.е. творчески. Какви са основните принципи:
Творецът - това върши работа, но не ме кефи. Искам го да работи по-добре, по-точно, да е по-красиво, по-безшумно, по-бързо (опс., това за часовниците точно не важи :) ).
Прагматикът - това не ме кефи, но върши работа. За мен не е важно как изглежда, важното е да ми върши работа по предназначението.

Като пример - на времето каруцата е вършела работа за пътуване. Но някой я е усъвършенствал до файтон, като естествено е бил готов да си плати за удоволствието.

На основата на това изказвам мнението си за средностатичстическия руски и швейцарски часовници от 50-60-70-те години. (пак да повторя - СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ!)

И така - на швейцарците не им е достатъчно нещо да им показва колко е часът. Те искат да знаят ТОЧНО колко е часът. Те искат даже и да не им трябва да знаят колко е часът, пак да си погледнат часовника, просто защото е красив. Няма значение колко струва, "кеф цена няма". Часовникът е произведение на изкуството, и трябва да бъде третиран като такова, дори и само по-богатите да могат да си го позволят. Дори механизмът да не се вижда, пак трябва да е красив, елегантен, по възможност украсен и детайлно "финиширан". Слабото място са касите - един швейцарски механизъм може да работи векове, касите се скапват за десетина-двайсет години.

А руснаците - достатъчно е да знаят приблизително колко е часът, т.е. трябва да има механизъм и две-три стрелки. И машината, която показва часа, да е в състояние да го покзва от -40 до +40 градуса, под вода, в лед, падайки от три метра и т.н. Освен това да е в състояние да го прави поне двайсет години без никакви други глезотии - смазване, профилактика, сваляне нощем и т.н. Механизмът няма значение как изглежда, може да е правен ръчно в час по трудово на развален струг. Като не може да се спази толеранса, ще му сложат пластини на баланса (т.нар. пластини за мен са най-крещящото признание "Ние не можем да правим точни часовници"). Важното е да работи горе-долу, и да е ЕВТИН! Въпреки невероятно евтините материали, ниската производителност на труда и големият брак, цените са изкуствено занижени, за да останат конкурентни. Това се доказа след спирането на субсидиите - май само Чистопол (евентуално и Ракета) успяха да оцелеят. Да, позлатените каси издържат повече, не случайно в момента касите се изкупуват по-скъпо от механизмите, просто с толкова евтино субсидирано на времето злато... Всъщност при системата на СИВ не е много ясно кое е скъпо и кое евтино - ако часовник за 100 лв. го смениш за 4 буркана краставички (които са стрували в БГ по 4 лв), но тези буркани ги продадеш в СССР по 40 лв., значи и двете страни са на далавера. Ама това е друга тема.

Още една странична тема е как така сравнително най-добрите часовници са правени в СССР точно през 50-те и 60-те. Ами тогава все още са били здрави и неизхабени завлечените немски машини и оборудване, а и немските инженери са били още работоспособни. Това важи в пълна степен и за много други области. След това, като се намесват руснаците, и работата заяжда...

Естествено, има изключения и от двете страни - калпави швейцарски механизми с един камък, и красиви елегантни руски часовници. Но като процент от общата маса са малък.

Затова и часовникарите, които на времето все пак е било необходимо да се учат много, и да практикуват още повече, ценят изкуството "швейцарски" часовник, и презират сървайвъра "руски часовник". Как да обясниш на клиента, че дори и след профилактика часовникът му ще работи с +/- 30 сек./ден., не защото той не си си свършил работата, а защото е "генетично" заложено....

Знам, че в този форум думите ми ще прозвучат кощунствено, но нали затова сме форум - да си казваме мнението. Накратко моето е:
швейцарски - красив, точен, прецизен, изпипан във всеки детайл. Лошо опакован (казах за касите), но пък ако и касата издържи като механизма 50 години, кой ще си купи нов часовник ;) ?
руски - груб, грозен, никакво внимание към финиша на механизма, докаран до някаква точност с подръчни средства. Плюс са позлатените каси, но всичко останало (циферблати, стрелки, механизми) не издържа.
За мен лично всичко руско е и допълнително обременено с проваления живот на три поколения българи, което няма да можем да изчистим още поне три поколения. Още повече и баща ми е пострадал лично от идиотското отношение на "социализма" към интелиганцията, затова съм и пристрастен.

Така че просто зависи на кого какво му е приоритет. За когото е важно да има евтина машина, направена горе-долу (като за цената си де), изглеждаща горе-долу, вървяща горе-долу, ще харесва руските. Т.е. готов да се вози на каруцата, важното е да стигне.
За когото е важно да има красива, направена внимателно, вървяща точно (е, като за механика), оценяващ думи като "традиция", "иноваторство" и "прецидност", и е готов да плати по-скъпо, ще харесва швейцарските. Ще се вози на файтона, защото за него важното е как ще стигне.

А за когото хем швейцарците са му скъпи, хем руските са му грозни и недодялани, избира друго - например японски ;)

За китайските не говоря - те не са познати в Европа. Винтиджите от 60-70-80-те са по-близки до концепцията на руските, но след кварцовата ера съвсем определено възприеха концепцията на швейцарците.

Извинявам се, че с този пост наранявам чувствата на много съфорумци.

Поздрави, Миро.
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Въпреки че много харесвам руските часовници, не нараняваш моите чувства. Всеки си има мнение и свободата да го каже.
Да се изкажа по темата: часовникарите мисля че не харесват руското производство, понеже това им е била работата по онова време, да се занимават и ремонтират само такива, писвало им е. Докато швейцарските, за много хора тогава са били блян, нещо модерно, скъпо, авторитетно, различно, за хора с връзки и трудно намираемо.
Според мен 50-те и 60-те години еднакво ценовите са били и с еднакво качество. Тогавашните руски машини също са били красиви, дизайните на циферблатите не са се различавали много.
След този период обаче, аз виждам в швейцарците творене на изкуство, а при руснаците произвеждане на машини отчитащи времето и стараещи се да се представят добре в съревнованието с капитализма.
Самият режим и строй, с възможностите за скатаване от работа, за кражби, за липсата на контрол е създал предпоставки за влошаване на качеството.
storyteller
Moderator
Reactions:

Мнение от storyteller »

Струва ми се, че руските часовници са различни през различните периоди. 50-те и 60-те години, ерата на Хрушчов най-общо, са се опитвали да правят механизми, които да са на световно равнище. Крадяли са най-доброто, като дори са го доусъвършенствали - Зенит 135, но с централна секундна стрелка и противоударно устройство, Сигнал, първите електронни часовници.. Или са се мъчели да измислят нещо свое, както механизмите Космос / Орбита, свръхтънките мъжки, свръхмалките дамски... Това съвпада и с най-амбициозните проекти във всички области - от космическата програма до кулата в Останкино, най-високата сграда в Европа по това време и т.н. Часовникът на
След това вече идва нова вълна - амбициозните проекти са спрени, идва времето на непретенциозните трактори.
Защо е точно така - теории разни. Преди време бях чел една книга, където авторът - май беше датчанин - твърдеше, че поколението на Хрушчов било все от скромен произход и с идеи за лукса, характерни за бедните хора, гледащи отстрани забавленията на елита - лачени обувки, лъскави рокли, хайвер и шампанско... Заради това започнали и странни, но много мащабни програми за достъпен лукс, с които да вкарат например сандвичи с черен хайвер във всеки работнически стол. И часовник.
Сетне Брежнев разбирал доста повече от лукса и не стартирал нови програми за достъпен лукс за плебса.
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Ни най-малко Миро :D
Всеки има свое мнение и темата е точно за това, макар да съм изненадан, признавам си и то защото часовниците, които ти харесваш и събираш да са много близки с руските и предполагам са извървели подобен път, но както и да е!
За точността на старите швейцарски часовници няма да споря, макар за мен тя е по-скоро мит, отколкото реалност. Класово и строево разделение и анализи също няма да правя, както и да коментирам кой от кого се е учил, крал и пр. защото докато руснаците са си купували доста патенти или са ги заменяли за някаква друга помощ от тяхна страна, то швейцарските майстори откровено са откраднали занаята от французите, примерно :wink: А колкото до соца мисля, че дори е похвално да създадеш нещо в неговите условия :lol: Но по темата!
Лично аз не виждам нищо изключително в една Уилко, Дарвил, Женева, Хислън и всякакви др. подобни. Да не говорим пък за неща като финиш и произведение на изкуството :) И ако в разни лачени саати с гордо изтъпанения надпис на цифера, удостоверяващ швейцарския им произход съм откривал такива грозни тенекиени механизми, то не мога да кажа същото за руснаците. Дори и един Зим не е толкова отблъсващ като машина колкото някои швейцарци. За здравина и дълговечност........просто няма място за сравнение.
Какво не му е красивото на един 23-камъков Де Лукс??? Корпуса ли, машината ли??? И когато автоматичната версия на същия часовник е била с 29-камъков механизъм швейцарците какво подобно са предлагали??? За Полет 2200 не мисля даже и да отварям дума....
Възможно е и да съм в грешка, за което се извинявам предварително,но все си мисля, че 50' и 60' години швейцарците са обръщали внимание на кравите си и всичко онова, което те са им давали, и едва ли са се прехласвали по часовника на ръката си :)
По въпроса за точността базирания на Зенит 135 Восток Прецизен върви уникално точно и до днес, а да наблюдаваш позлатената му машина е омагьосващо! Имам Де Лукс, който ми дава 10 сек. на ден.
Красотата и разнообразието, които съм срещнал при руските часовници за мен е несъизмеримо с аналогичните швейцарски. За качеството на циферблатите определено не съм съгласен с колегата Миро! Руския издържа на много от препаратите, които използвам, докато при шв. резултатите са катастрофални. Е поразил съм и доста руски, но за мен те са по-добре направени.
67 година имаме и истински дайвър! И колкото и несъвършен да е според сегашните ни разбирания и критерии за времето си е бил страхотен и без аналог в ценовия си клас! Но стига вече примери, че да не ги изчерпя и да не останат за вас :D
Има и още нещо, което не ме радва в швейцарското (еврейско) часовникарство....Откраднали са едно изкуство и са го принизили до нивото на манифактура, подчинена единствено на ненаситната им жажда за печалбарство! За това и всичко е упестено от хрома или позлатата, та до баланса и машината. Подобна е картинката и сега! Всичко ползва Ета и почти всичко е собственост на Суоч груп.
.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”