Та, изсипвам аз кутията,пликчета хартийки по 3-4 вътре и много бързо масата ми заприлича на биташка.

42бр.всеки огледан поотделно,някои заснех да ви покажа.Накрая се оказват 30бр.работещи механизма и 12неработещи

Първият който ми попадна,ме изненада с запазеният си и интересен цифер.Марка Лакорда,за която не бях и чувал,но като погледнах механизма,веднага го познах,за всеки случай погледнах под баланса,ми то си е ЕТА 2371 ,врътнах му барабана,че няма манивела и баланса му запердаши.Ще му намеря една каса подобаващо сейкоширана и ще стане муцка за сергията.

Следващото което се появи от хартийките,пак суиц Ланко с оригиналната си машина Лангендорф 1337,бая голям размер,а такъв голям баланс ,май не съм виждал.Баланса много бърз и си тръгна още като го развих от хартията,сигур е бил навит и баланса се е опирал някъде,мандахерца се два дена,където и да го подмятам.Цифера няма наранявания,ама е пран,на него ще използвам една нова технология

После изскокна един Жан Кардо с работеш механизъм МЧЗ,до скоро не знаех,че това е износен часовник за Франция.

Следващото пък едно чукундурено Мауте с много сладък цифер,много му се смях,ама ме зарадва,не е от най лошите,има си и камъни,ам дали са 17 немтудом,имам май такива каси и ще го възстановя.Не помня дали работеше,ама май да,щот не е в другата купчинка.

После пак швейцарски излезе,а стига бе

След него най-накрая една Слава,неработеща,с що годе запазен цифер.

После един куриоз,който нарочно ви показвам,Ракета 2609,може да и видите състоянието,но като я извадих от пакетчето,баланса се мандахерцаше и то с добро и равномерно темпо.Сами си направете изводите.Едва ли ще стане,че вътре сигур всичко е ръжда(тиража),но барем части и здрав баланс.

Един 29 камъков автомат,бичи та хвърчи.

Един запазен Полет

Едно произведение на изкуството,но и една мн.добре запазена със здрави механизми(все файда)

Един 23камъков автомат,цифера е хубав,но има драскотина,за това пък изпадна после и един цял с повреден механизъм добър цифер,така ,че ще правим интелигентен франкен.

После излезе нещо което му се зарадвах,една Ректа не знаех много за марката,но излезе квалитетна,създадена да прави сложни и прецизни механизми,първият джобен компас от 1914г.е неин.Снабдявала е немската армия през ВСВ с десетки модели много качествени милитъри часовници,има модели хронорафи и с аларма звънчеви,а след ВСВ,се настанява във Великобритания най-вече като пазар.Цифера е здрав ,но мухлясъл,той си е така оригинал без надписи,само долу на 6ч.Swiss,не знам дали ще може да се освежи,но по-впечатляващ е механизма,оригинален на Ректа,те си обозначават калибъра с букви,а не с цифри,този е FC рових навсякъде,но не намерих същият.Има такива,но без тази джаджа отгоре на моста,която мисля,че е за прецизност.Има и една пружинка отгоре, която ме заинтригува,но нали съм бос в механиката,не ми е ясна ролята и. Който знае да казва.Определено добро попадение.

Два Полета добри цифери и работещи механизми.

Един много хубаво запазен Кама,с такива жълти надписи ня бях виждал,а и в съчетание с това синьо,направо трепе.Механизмът не работи,ам такива бол,стрелките ще сменя,а каса веднага му намерих,само капак ще търся.

После изскокна един шеговит часовник,направо минт.Май американска марка,ама сглобяван във Филипините,с механизъм на Таймекс и френска каса дизайн.Ха-ха,този е от голямата конкуренция на руснаците.Работи тенекето иначе и отива в една кутия с надпис"За рушвет и подмазване" в нея държа разни кварци,ментета,и други разни "красавци" и вършат страхотна работа като направиш подарък на някой,дето не разбира и гледа само фасата и той се засилва да ти целува ръка,а ти махваш пренебрежително с ръка и изричаш "За нищо,някой път ще ми се отблагодариш"

Следващото обаче наистина се обрадвах като го видях,че нямах досега. Восток прецизионние,жалко за цифера,но чудесна машина,всичко и е в ред и спиралата на баланса е добре и работи перфектно.Него не изтърпях и веднага го турих във ваната,че беше мръсен,а под цифера имаше доста полузасъхнало масло,смазах му и баланса,за друго не знам как и къде,а да разглобявам,няма да стане.

Борка,само не ме питай защо съм боядисал със син маркер звездичките.Шегувам се

Още един сравнително добър Полет,работи.Цифера е добре,само по периферията има наранявания малки,сигур се е опирал вътре в касата.

И още един работещ Полет 2608,цифера е направо минт,но е прашасъл,ще рискувам и ще го чистя.Вече направих на един квадратен Де лукс такова и мисля ,че ще се получи.

Едно неочаквано бонусче,кутийка 1МЧЗ,вътре с медалион на девата,да ми носела късмет,както после ми каза по телефона.
Ми то аз от деви съм на туй дередже,му викам,ам айде да не ти скършвам хатъра.В кутийката ще сложа един Кировски за колекцията.

После още два работещи Полета(абе, как не излезе поне един Восток,не броя прецизният)

От там нататък се заредиха едни жълтури 23камъкови,повечето на 1МЧЗ и два на ЛУЧ,само единият е със счупен баланс.Всичко друго бичи без отказ,особено като ги изкъпах и смазах балансите.

Един руснак за износ и такъв не съм имал,работещ автомат.

Накрая като за десерт,като черешка на тортата,ми се появи едно нещо което си е доста над средно ниво. Един Грюен 415R SS прецижън,за жалост с повреден надпис,но за това пък с блестяща машина,навих го и трябва да ви кажа,че наистина май не съм виждал такъв ход на баланс,много бърз,постоянен,направо стрела.Търсих в Ранфта да видя от коя година е,но има само 415R,a този е модифициран и не можах да го намеря.Както и да е,добра машинка,що е швейцарска обаче е друг въпрос,създадена от немски имигрант в Щатите и произвеждана там и сглобявана в Германия за тамошният пазар,(вярно ползвал е швейцарски части)чак по-късно се премества в Швейцария и турга заветното Swiss made.

Та, това е,приятели и колеги,измъчих ли ви,моля веднага да се обяви конкурс за най-дълъг пост и веднага да ми се даде първа награда

Сега тръгва мъката,ама и кефа,първо баня,реставрации и правени на франкени,някои интелигентни,а някои,не съвсем.
П.П. Утре ще ви покажа новият японец и един мутант.