Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от varban »

sheretudis написа:... миеш със хептен Туй откъде го докопа старий пеликане...
Не с хептен (С7Н14, една двойна връзка), а с хептан (С7Н16, без двойни връзки). От мен е :)
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

n_sad аз що нямам
Аватар
мераклия
Напреднал
Reactions:

Мнение от мераклия »

Камата е станала бижу icon_clap
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

sheretudis написа:АБЕ сега се сетих ,в твоите манджи по рецепта не включва ли и вино Каберне и карловски мискет в пропорция 2,към едно Ако да да взема да ти пратя от тази подправка
Я,рибока изплува :lol: Де се изгуби бе патладжанест. Винце пия рядко,макар и да го тача,че не е за моя стомах,дет казва доктора,че повърхността му приличала на лунна повърхност. Зимъска за разредител си пия тъмно пиво,а га има кинти си пийвам и Загорка резерва,че е арна много и направо си има вкус на билково винце,ам газирано :wink:
Като свърша някоя хубава работа,тъй се възнаграждавам.
Изображение

Изображение

Изображение

Колкото до хептана чадо мое,аз тъй и го пиша -" Върбанохептанова" баня :) дискретна насока към производителя. За него ще кажа само,че що имах механизми които не работеха,след пране с него,всичко тръгваше,е тва е ако е здрав самият механизъм,но тъй или иначе,по-рано ги пращах на доктор,а той правеше същото и 5 рублей должно бьi на калпак. Вчера едно Сейко така се оправи,дето го бях приготвил за кофата,ама за него,тази вечер. :wink:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

sheretudis написа:n_sad аз що нямам
Ще ти пратя, ама след НГ, като тръгна на работа.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Супер е когато споделяте както прави Мишо и ни показва снимки от процеса на работата. Много хубави часовници си сейкоширал през миналите дни. Поздравявам те за което.
Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Благодаря ти Сашо. Да гледат,ама не гледат. А то, трудът по тия неща,си е наистина много,но е богоугоден,да възкръсне нещо отново в приличен вид,си е великолепно занимание.Някой път е лесно,само трансплантираш нещо някъде другаде,но в повечето случаи,търсиш машинка,профилактираш я.после стрелки спретваш,каси,търсиш цифер,стъкло,абе,пълната програма си иска време и инат. :)
Та да продължа с двата нови японеца.Първият го показах вече заради циферблата,касата му беше понадраскана и я пооправих без да я лъскам много,исках така да остане със стоманеният си блясък,просто подчертах ръбовете,че се бяха заоблили,и премахнах дребните драскотини.Мисля,че се "отвори" сложих му и верижка каквато намерих,че и те взеха да свършват,поне на първо време бива
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
,а тази с която беше като го купих,отиде при един по-нов модел от 90-те също с красив циферблат тип "хамелеон" като нов,само го финиширах с малко паста.Верижката и нея я лъснах и си допаднаха добре.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
За него обаче имам въпрос,като го тествах,се оказа ,че избързва с 30-40мин. на ден. :o Свалих му баланса и го вижте,не трябва ли спиралата да е захваната и на двете лостчета? И дали от това прави тези щуротии? Изглежда в много добро състояние и не ми се вярва да има друга повреда.
Изображение

Изображение
Следващото е едно Сейко,което обаче сейкоширах малко преди Капканчук да ми дойде на гости,той го мерна и за това реших да го покажа.За него е интересно,че съм започнал да го правя още миналата година и по непонятни причини съм го сложил в едно пликче и понеже виждате в какво състояние е бил,хич не съм и мислил какво има в пликчето.Хубаво,че мернах задният капак,че красавецът да стане,както заслужава.С оригиналното стъкло си е,което е призматично,но за моя радост,пречупванията са от вътрешната страна на стъклото,така,че успях да го полирам,барабар с касата.Красив модел,голям,от 73г.Като се гледа под ъгъл(както се вижда от едната снимка)заради призмата,иначе графитеното черно,се разлага на три сиви по интензитет нюанса и при носене и местене,ефектът е супер.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

Изображение

Другото което успях да събера,е един циферблат на Победа,много красив и нов който показахпреди десетина дена с механизмите дето бях купил,а него намерих,докато търся стъкло за Галата. Та получих си една каса от Алфата и си го сглобих,турих му и едно ново стъкло и заспа.Много приятен се получи и си е оригиналдъ всичко.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Следващото е един от върховете ми да направя от нищо нещо. Имах едно Сейко при частите,което си беше за кофата,че виждате в какво състояние на разложен труп има,повърхността му беше като лунен пейзаж,а и не работеше. Но пусти му инат,а нали е и Сейко,си викам,що пък да не опитам да видя кво ще стане,за кофата винаги има време.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

Изображение

Изображение

Чудесно запазен цифер,това е нещото,което винаги ме е изумявало при тази марка,в каквото и състояние да е часовникът,в повечето случаи,циферблата е супер или с много малки забележки.Същото се отнася и за балансите им,много рядко ми е попадал Сейко със счупен баланс.И на този беше здрав. Касата я виждате в какво състояние беше,уникум,много слаба страна на марката са тези жълти каси,а тази излезе и за пръв път в моя опит,направена от някаква много мека сплав,като при някои швейцарски и руски часовници.Не може да се работи по нея,най вече от задната страна,защото под шлайфа,направо ставаше аморфна като мек восък и не я пипах там много защото имаше опасност да нараня и отворът за затваряне,белезите по лъговете които останаха,са следи които прави верижката.Механизмът,го разгледах и като ,че ли всичко му беше на място,но целият в клеясало масло и не движеше. Направих му три пъти баня,не тръгва,тогава му свалих баланса,смазах го ,а механизма го топнах в хептан за 2ч.после го издухах хубаво с крушата,нанизах му баланса и в началото неуверено,но после вече пъргаво заработи.Ухилих се до уши.Оттам нататък виждате какво се получи с касата,имаше такива хендеци,че нямаше как да не останът следи,но все пак го пооправих,то си беше направо едно моделиране.Стклото което беше тиха скръб,направо го строших откъм вътрешната страна с чукчето и едното от Людмилените стъкла,направо заспа отгоре му)ей за туй обичам да се запасявам)остава само да го занеса да го щракне моя доктор с пресата,че трябва да легне изцяло на уплътнението.Верижката поизносена също,но я полирах и нея и ще му я сложа после.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Отърва кофата хайванчето. Такива ми са най-драги,като старите русначета.Не съм го покрил с лак,защото ми свърши.Имах специален за метал във малки флакони които са със специално приспособление за пръскане,фино ,като аерограф,ползват го художници,аниматори т.н.Ще трябва да намеря пак,но БГ не съм срещал,този го купих преди години с едни американски грундове и патини за метал.
Такиви ми ти емоции,а утре ще ви покажа неуспешният,за съжаление опит да спретна нещо много красиво и "събирателно" като цел.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не мога да видя добре; ще се преместя на нещо с по-голям екран.

Да, спиралата трябва да е захваната за колонката - първото лостче. И трябва да преминава през щифтовете на регулатора, които пък трябва да се плъзгат свободно по нея, за да се регулира дължината.
Ако спиралата е захваната само в колонката, а не и в регулатора, часовникът ще изостава доста (ама не чак с половин час на денонощие).
Причината твойта машина да избързва е допиране на витки. Вероятно крайната витка не е легнала като свят и опира я в съседните, я в моста.

За оправянето... трябва да отключиш щифтовете.
Аз го правя така: мостът на баланса го поставям с баланса нагоре, някак си го фиксирам (с клечка за зъби) с едната ръка, а с другата завъртам с ответрка подвижната част (по-масивния щифт сцпрорез за отвертка). Така щифтовете са отключени.
След това поставям спиралата на място и много внимателно заключвам щифтовете, та да не изкривя спиралата с тях.

Сигурно е правилно по друг начин, ама аз така го правя.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сейкоша-сан, и на двете снимки спиралата или е в щифтовете на регулатора, или минава много близо до тях. Ама ти виждаш по-добре - ако е излязла все пак, погледни и щифтовете.
Малкият, този до оста, трябва да е прав. А големият трябва да има ключалка - една мъъъничка пластинка, която в затворено положение минава чак над малкия щифт.
Така се регулира и разстоянието между щифтовете и "играта" на спиралата - в равновесие тя трябва да е между тях, без да ги допира, а при колебания да се опира ту във външния, ту във вътрешния.
Ама това вече е висш пилотаж. Аз ако докарам регулаторът да се плъзга по спиралата, без да я мачка, оставям машината така. Аджамия съм щото.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Ето кроп от твоите снимки (+)

Мнение от varban »

... малко пипнати в гимп'а:

Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

От първата се вижда правилното положение на спиралата в щифтовете на регулатора.
И от втората, ама на нея си мръднал, та се налага да се досещаш :)

Така че избързването е заради допиране на витките на спиралата.

Може да не е измита добре, може да е потекло масло от камъните, може и да е крива и да опира.
Пробвай за начало фанатично да я измиеш (заедно с моста и баланса, разбира се).
Ако пак лепне, и си сигурен, че не опира никъде... мииии... пробвай моя номер с цигарената пепел.
Като овъргаляш изсушения и чист възел, никъде не трябва да лепне. Сивкавата пепел покрива всичко, ама се издухва с круша лесно, до чисто.
Ако има сиви петна или ивици, значи спиралата е мръсна.

Ама това е последно средство, ако си сигурен, че спиралата лепне.

Не вярвам да се е намагнитила.

Или лепне, или е крива и опира. На мен ми са се случвали и двете работи наведнъж :D
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Аз едвам виждам целият баланс,пък камо ли да бъзикам спирали. Отива покрай други неща при докторката и да го оправя,туй и е работата.
Аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:

Мнение от Lyubo_sr »

Чудесни резултати- както винаги! :b
Seikosha написа: Следващото е едно Сейко...С оригиналното стъкло си е,което е призматично,но за моя радост,пречупванията са от вътрешната страна на стъклото,така,че успях да го полирам...
Стъклото не е ли минерално? И ако е- как успя да го полираш?
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Изображение

E,ти с тези ръкавици като в магазина на Zenith!
Трябва да проверя тук в един специализиран магазин за художници за този лак.

Понякога заигравката с тези спирали е голяма.
Сега боря една за ETA 2836-2 на Ovaras.
Чак като завъртях импусния и тръгна.Ама до кога...
Не се сещам как се вади спиралата?
На руските-винтчето и си готов.А тук е по друго.

Минералното стъкло и то може да се полира.
С много търпение. :mrgreen:
Въпроса е как да се извади и после как да се сложи.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Мен от руските с щипка (Восток 24хх и плоска Заря 20хх) ме е страх. Засега резултатът е 2:3 не в моя полза. Ама смятам да изравня - балансът на една Заря го свалих успешно :) Май трябва да направя тема в техническия, щото този е здрав :)
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”