Часовник NIVREL

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
pai7708
Reactions:

Часовник NIVREL

Мнение от pai7708 »

Притежавам стар швейцарски часовник NIVREL.Предполагам,че е от 40-те или 50-те години на миналия век.Позлатен е ,но не намирам маркировка по него.Часовника е работещ и си го нося.Бих искал мнение за точната година на производство и мнение за златното покритие,може ли да се разбере колко карата и колко микрона е?Прилагам и снимки.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
DHM
Специалист
Reactions:

Re: Часовник NIVREL

Мнение от DHM »

Красавец n_thumbsup icon_clap
.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

И на мен много ми хареса.
Добре дошъл pai7708, пожелавам ти освен отговора който търсиш да намериш още много интересни неща тук.
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Добре дошъл и от мен!
Много е хубав часовника. Според мен е от 60-те години. За да разберем какъв е механизма и кога горе долу е произведен трябва да видиш дали няма някакви маркировки под баланса. За покритието на корпуса също трябва да има маркировки, каратите няма как да се изяснят.
pai7708
Reactions:

Мнение от pai7708 »

Здравейте и от мен!Надявам се с вашата помощ да разбера повече за часовника.От нета успях да смъкна малко информация за вече несъществуваща швейцарска марка NIVREL.Разбрах и,че марката съществува и сега ,но вече е немска.Искам да разбера дали някой е срещал подобен модел.
Не съм отварял досега часовници и не ми е ясно как да проверя за маркировки под баланса.За покритието на корпуса няма видима маркировка.Ако са я скрили някъде отдолу,няма как да я видя.Дали има вариант по това време да не са слагали маркировки?
pai7708
Reactions:

Мнение от pai7708 »

Поздравления за форума!Попаднах случайно на него,но открих много интересни и полезни неща в темите.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Понеже празника свърши и е време за работа,искам и аз да взема отношение,в стремежа си да помогна. Категорично механизмът е Marvin ,за съжаление не мога да определя калибъра,може би пише както казаха клегите под,или около баланса. Искам да кажа ,че в това няма нищо чудно,защото NIVREL e марка произвеждана от MARVIN.SA . Самият механизъм,или неговият базисен такъв е от 1945г. ,но точно кога е произведен,едва ли някой може да разбере,в случая серийният номер няма да помогне. Във всички случаи е около 50г и малко отгоре,максимум до 60г. както се вижда е и без противоударно и малко по-късно е заменен с други модели. Много хубав и стойностен механизъм,а и дизайна на самият часовник и състоянието му радват n_thumbsup
За златното покритие съм малко по-скептичен,както каза и колегата по-горе,ако е такова,би трябвало да има и маркировка. Погледнахте ли между лъговете? където се закача каишката?
Ако няма,може да не е и златно,не знам точно коя година започват с електропозлатяването,но във всеки случай има нанасяне на жълто покритие,без никакво злато.При швейцарците системата за маркиране не е като при руските часовници,а доста своеобразна и различна,например при златно покритие имат указване при някои за дебелината на слоя,но използват и други абревиатури,които показват и вида на златното покритие най-вероятно,например допълнението OR 6 ,говори за 18К розово злато. За съжаление нямаме база данни и литература в това направление,за да можем да конкретизираме. Имаме си химик във форума и той може да повтори отново,какви други жълти покрития се използват при часовниковите каси,някви иридии бяха :lol: но все пак трябва да се има предвид и приблизителната година на производство,а иначе и съвременните кварцета-ментета са жълти,ам и технологиите не спят,а се развиват,разбира се в ущърб на качеството. n_sad
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
pai7708
Reactions:

Мнение от pai7708 »

Благодаря за отговора!
Погледнах пак много подробно навсякъде,но маркировка няма.Може и да не златно покритието.Но много ми прилича на златно...Ще го занеса на златарско ателие да си кажат и там мнението. :)
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Почти на 100% съм сигурен че е златно покритието, но все пак може и да греша.
Аватар
stonedead
Напреднал
Reactions:

Мнение от stonedead »

Marvin. Машината изглежда като по-ранна разработка на тази http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... Marvin_520" onclick="window.open(this.href);return false;
15 без incabloc е по-скоро края на 40-те, началото на 50-те, има позлата според мен. Много швейцарски часовници от по-малките компании не са маркирани през този период, по-стриктно след 1955.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Хубаво е когато ти потвърдят мнението.Бях разбира се сигурен,че е Марвин ,защото имам такъв. Колкото и де е нелогично калибър 520 е по-нов например от калибър 540 и 565 които са от 1945г и са точно без противоударно.
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... Marvin_540" onclick="window.open(this.href);return false;

Правя и съпоставка,че точно през тази година,Марвин регистрират нова марка в която въвеждат и новото лого(krone) коронката над надписа и е съвсем логично да са пуснали и тогава този механизъм. Разбира се часовника е NIVREL ,но това едва ли променя нещо,има малка разлика само в моста,но механизма е ясен. Като цяло дизайна си е арт деко и за това предположих ,че е от 50-те .Трябва да се прави и разлика кога е пуснат механизма и кога е произведен часовника, един механизъм може да има експлоатационен живот доста време,за това и писах,че е трудно да се определи годината на производство на самият часовник.
Колкото до златното покритие..и на мен ми прилича на злато,но всичко е божа работа. Не е правилно съждението ,че малки фирмички не са слагали маркировки, Марвин е много стара марка (1850г.) и точно в тези 50 - 60-те г. е в апогея си,така ,че истината за липсата на маркировка, е някъде другаде. При демополизираното швейцарско часовникарство,по-принцип,загадките са винаги много. :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
stonedead
Напреднал
Reactions:

Мнение от stonedead »

Marvin Watch Company S.A.

Изображение
(1947 Ad)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Покритието си е златно, няма нещо друго, което да не се окисли за толкова време.
Това за тия години (и аз мисля, че е от 50-те, заради инкаблока) е било единствено възможното блестящо-жълто покритие на месинг. Друго просто не се е използвало.
Аватар
stonedead
Напреднал
Reactions:

Мнение от stonedead »

Цифера ми бие към 40-те, касата на 50-те. Според мен 1947-1955. Швейцарска класика, носи си го със здраве. Без да ти пука дали и колко е позлатен. А ако си решил да го продаваш, изчакай по-добри времена, в този вид, цената му само скача с годините и заради годините. Не е толкова важна позлатата.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

stonedead написа:Цифера ми бие към 40-те...
Тази мода - кръгово гийоширана скала на малката секунда - се е държала бая дълго. Лонжинът на майка ми от средата на 50-те е с такъв цифер, напълно по довоенната мода. Тогава модата при часовниците се е меняла бая по-бавно от тази на вратовръзките... сега е обратно ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”