настройка на POLJOT

az_tn
Reactions:

настройка на POLJOT

Мнение от az_tn »

Един колега ми подари този POLJOT
Изображение
Като нов е.Не бе работил близо 30 години.Навих го, но много трудно тръгна.Занесох го за профилактика и часовникаря я направи.Часовника си върви,но както той си реши.Опитвах настройки/на други часовници съм постигал точност около 2 секунди на 24 часа/ ,но този си върви,както той си пожелае.Толкова ли си може или аз нещо не правя както трябва?.Аз съм пълен аматьор по темата и бих се радвал да чуя Вашите мнения по въпроса.Благодаря предварително.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Re: настройка на POLJOT

Мнение от plamenhar »

Ако върви нераномерно когато е в покой го занеси на часовникаря.
Той ще го провери на вибрографа и ако се наложи ще трябва нова проверка на механизма.
Тези 2 секунди за този часовник са много оптимистични.
Такава точност е трудно постижима даже за скъпи марки.
Също така зависи в какво положение е часовника.
Един път в легнало.после обратно настрани и т.н.
Трябва да пипаш само лостчето,което скъсява спиралата,а не това където е закачено
началото и.
az_tn
Reactions:

Мнение от az_tn »

Този часовникар ми е правил профилактика на другите ми часовници и след това аз си ги бъзикам. На Ракета 2609 НА съм постигал гореспоменатата точност с голямо постоянство от моя страна.Майстора няма виброграф.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Този Польот е с добър механизъм и има възможности да се настрои по-добре от Ракетата 2609НА. За да се настрои обаче е нужно да работи с добра амплитуда на колебанията на баланса във всички положения, а предполагам, че не е така. Може часовникарят да не си е свършил достатъчно добре работата
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето как върви един такъв механизъм: viewtopic.php?f=58&t=1794&start=220#p20883" onclick="window.open(this.href);return false;

Ето го и постинга на Невен по въпроса: viewtopic.php?f=58&t=1794&start=200#p20826" onclick="window.open(this.href);return false;

Ето темата за равновесно положение и амплитуда: viewtopic.php?f=57&t=1770" onclick="window.open(this.href);return false;

И един съвет - погледни с лупа, как играе спиралата в регулатора. Ако се допира ту до вътрешния, ту до външния щифт, ще яде Асан баница. Ако лежи само на външния или само на вътрешния, няма да го бъде.

Малко по-подробно: регулаторът трябва свободно да се придвижва по крайната витка на спиралата. Ако механизмът не работи, спиралата трябва да е свободна - да не се допира нито до външния (дебелия) щифт, нито до вътрешния. Като се свие, трябва да легне върху вътрешния. Като се развие - върху външния. Ако не е така, няма точност.
На това му казват "игра на спиралата".

Забелязах, че на всички мои часовници, които вървят точно, играта я има - още като погледна под лупа механизма отстрани, виждам, как спиралата се допира ту до вътрешния, ту до външния щифт. И обратно - ако играта я няма, няма смисъл да го мъча по-точно от половин-една минута на ден. Все едно, няма да е възпроизводимо.

И това е вярно за всеки един механизъм. Няма значение, какъв е той - Заря или Омега :)

ПС: Ама не само играта е важна. Тя е условие #2. #1 e правилно настроено равновесие.

А #0 е АМПЛИТУДАТА! Ако я няма, все едно как са другите работи.
az_tn
Reactions:

Мнение от az_tn »

varban написа: И един съвет - погледни с лупа, как играе спиралата в регулатора. Ако се допира ту до вътрешния, ту до външния щифт, ще яде Асан баница.
Според моето аматьорско око спиралата така играе.Продължавам с опитите за настройка на хода.Часовника няма да го свалям от ръката си-ще работи в различни положения.
az_tn
Reactions:

Мнение от az_tn »

След доста проявена упоритост от моя страна постигнах +6 сек/24 часа.Благодаря на всички,които взеха отношение по темата.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Стабилни 6 секунди? Тогава е много добре :-)
По паспорт механизъм I клас е +40/-20, ти си прескочил следващия (с повишена точност) и си го настроил по прецизионния :-)
Ама там не е само тази погрешност, ами и позиционна, и температурна, и неравномерност на хода.
az_tn
Reactions:

Мнение от az_tn »

Както писах по-горе часовникът не бе работил около 30 години.След прфилактиката вървеше както си пожелае.Явно си влезе в ритъм и сега си ги прави тези +6 сек/24 часа.Навивам го по едно и също време и го следя по http://time.is/" onclick="window.open(this.href);return false; и не го свалям от ръката си.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”