Манджата на СЕЙКОШАТА

Тук пишем за каквото се сетим
sheretudis
Специалист
Reactions:

Манджата на СЕЙКОШАТА

Мнение от sheretudis »

Ся начи Поради простата причина че съм будала и си карам само с една жена вече 35 год ,,,обичам антиките,,,съм научил две манджи едната от които е пържени яйца а другата пържени тиквички с кис мляко и чеснова заливка При моя приятел Михаил нещата стоят на съвсем друга основа Той се е женил десет пъти и от десетте жени по две манджи да е научил това прави цели двадесет Цяло месечно меню бе хора Затова не се мъчи като мен грешния с кауфладски кюфтета фрикасе боб с кюфтета и боб с наденичка За разнообразие и някоя рибна консерва смачквам Вчера рекох да опитам от неговата рецепта за витаминозна и питателна храна основана на собствено производство с доказано нулево нитратно съдържание Отивам аз в магазина ,оглеждам витрината с месата и погледа ми се лепва на дебели вратни пържоли че са с по шаренко месце Не е сухо а си има и по малко мазнинка начи Излезна без малко 700 гр Прибирам се слагам си ракийка с две ледчета и започвам приготовленията Нарязах месото на кубчета и се захванах с лука който по предписания трябва да е едро нарязан Режа аз една глава а тавата се препълни и тук осъзнах че тая рецепта на кир Михалаки е сбъркана тотално Ами мой лук е съветска каска а патладжана е като любимецка диня и в тази голяма тава мога да вместя или само лук или само картоф или само патладжан и то с уговорка да е най дребния Разделих на четири рецептата в нейната зеленчукова част и се почна голямото чакане Моята Ално на 200 градуса докато го вентилирва мина час и половина докато придобие желания цвят на готова маджа През туй време аз му ударих четири ракийки със салата от четвърт домат и четвърт краставица с буца сирене не уж имитиран млечен продукт Ам за час и половина докато чакам то ми мина глада а и от салатата се наядох И на всичкото отгоре ми остана тава за миене докато при консервите това се елиминира Манджата стана върха ама толкоз труд не, не съм мазохист да си причинявам такива лоши неща Освен това само от приготовлението толкова се уморяваш че после хич не ти е до ядене

това е менюто ми преди напъна
Изображение
това е заготовката
Изображение

Изображение
това е междинното печене когато му махнах фолиото
Изображение

Изображение
и готовия продукт след допълнителното запичане отгоре вече без фолиото
Изображение
след всичкия труд и вкараните 4 ракии хич не ми беше до ядене В интерес на истината рецептата не е трудоемка но си иска много чакане ,май стана вкусно
percusst
Напреднал
Reactions:

Re: Манджата на СЕЙКОШАТА

Мнение от percusst »

Хаххахахаха!! Мъкаааа, мъкааааа! Добре , че е била ракийката та да удавиш там таз мъка голяма! Иначе на таз прекрасна манджица и трябва време за да стане благосклонна и да ти се отдаде напълно. То е лесно - "Ори,мели,яж!" Поздравления за добрия пост ( хахахахаха ,какъв пост с това месце) И благородна завист за хубавото хапване !
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Значи така...

Това, че Сейкоша-сан умее да готви, не е от съпругите, а от нещо друго, щото и аз съм като тебе - от 86 година с една.

Готвачите са с талант на химици, ама са сбъркали професията - вервайте ми, още не съм виждал що-годе приличен химик, който не умее да готви :)

Та така - манджата не е като часовникарството. Ако земеш да туриш анкерното колело на мястото на посредното, най-много да го счупиш, а с манджата стават вълшебства :)

Като я изядеш тая, пробвай със същите продукти да сготвиш съвсем друга.

Лук - режеш го на кръгове и го делиш на две-три-четири купчини.
Месо - ми пак такова.
Патладжан - белиш и пак на кръгове; обаче след като го нарежеш, го накисни в подсолена вода за половин час и изхвърли чернилката. Ако имаш генномодифицирани бели патладжани, карай без изкисване.
Картофите - също като патладжана, на кръгове.
Чушки - две-три жълто-зелени и две-три червени. Режеш на пръстени.
Домати - пак на кръгове.
Сашо внесе елемент на творчество с гъби :) ама не са задължителни :)

Като нарежеш всичко, почваш сглобяването на манджата. С мазане, щото е арменска, а щом е арменец - пиши го часовникар :)

Значи зимаш една тенджура, ем широка, ем дълбока, ем с дОбър капак и дебели стени. Чист илюмин става, става и чугуний.

Вземаш и масло... НЕ МЬОБИУС! в случая е подходящо слънчогледовото. Знам, че на арменски олио е мръсна дума (сигурно щото им е писнало да чистят будилници от олио), ама с Мьобиус ще излезе много скъпа манджата.

Та така - мааалко олио наливаш на дъното, смазката я осигуряваш, и почваш да сглобяваш.
Ред лук, ред месо, ред лук, ред картофи, ред патладжан, ред чушки, ред домати.

Подправки - ми квото ти душа сака. Чесън - задължително. Пресен ако е - баш таман (не знам, как е на арменски). Сол, пипер - по вкус. Копър, мерудия - разбира се. И квото ти дойде, без канела и бакпулвер :) А, и джоджен ако слагаш, нека да е мнооого малко, като масло на палет на дамски часовник :)

Треволяка се слага най-отгоре :) Пиперът пък - само на месото. Ама и на друго място да го сложиш, се тая - няма де да иде. Гъбите Сашо ги сложи към месото... стана добре.

Като наредиш тенжурата, я захлупваш плътно, слагаш я на бавен огън и почваш със салатата.

Нищо не разбъркваш, нищо не доливаш, нищо не правиш - пиеш си ракията. Смятам че на третата трябва да пробваш картофите дали са омекнали, и най-много да стигнеш до четвъртата :)

После с манджата мини на вино, че да лакираш ракийката :)
percusst
Напреднал
Reactions:

Мнение от percusst »

Да, съгласен съм относно химиците...когато практикувах таз професия известно време, открих приликата между химията и готвенето. Обаче има и известна, а и може би не малка разлика....в готвенето трябва и малко артистизъм и някой път от променени пропорции или на пръв поглед от несъвместими продукти се получава добра комбинация, докато при химията ..... бе ще се получи нещо друго, но навярно затова откривателите си падат и малко артисти.
Благодаря, за рецептата! Непременно ще я пробвам!
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Бравос бе дъртьо icon_clap Три месеца те учих да правиш снимки,а ма тц не вдяна ,а от двете дет се вижда нещо си личи ,че си я докарал манджата поне на вид,за вкус не знам,ама трябва да е и вкусна,тя винаги става такава,освен ако не сложиш много вода и стане на чорбалък. Ми много ти е малка тавата бе пич,тя на мене няма да ми стигне,камо ли за твоето шкембе :lol:
Щом ти загрява печката бавно ще я включваш от по-отрано може и на 150-180 градуса да печеш,пак ще стане. Тъй като гледам ,не е имало нужда от допълнително запичане при тебе,явно фолиото ти е било на дупки :D Кубчетата около 3 санта,за да могат да се наместят повече в тавата. Като готвиш,няма да чакаш,мяташ тавата и отиваш да си чоплиш саатите ,след 1.5 я поглеждаш,слага се на по-долната част на фурната,но не и на самото дъно,така няма да загори нито отдолу ,нито отгоре, Като сготвиш още няколко пъти,ще му хванеш цаката и няма да те мори. А вътре слягаш квото имаш,за това му викат гювеч :wink: ако имаш бамя е супер,може и зелен боб, зелен,червен пипер,е и мръвка,туй без мръвка не става. Става едно подобно със сирене,като торта от зеленчуци,ама всичко се пече на скара и отив към 3 часа готвене,което за тебе е равносилно на харакири :D Другият път ще готвим мусака с тебе :wink: малко повече за рязане,ма и повече за ядене.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

еее дъртьооо не съм толкова глупав Ако чопля саати докато готвя най малкото първо ще подуша изпод вратата мирис на загоряла тава или тенджера а като я отворя ,облаци пушек и в тавата чернилка вместо нещо годно за ядене Знам че се опитваш да ме впрегнеш и да ми гледаш после сеира ама няма да се вържа :banana Та значи Върбо химичка казваш да търся по член 64 -ти Абе гледам аз някои са се сдобили със титли старши членове и в калабалъка погрешно са изтървали и двете пуберчета Къпкан и ДНМ Администратор нема ли тука бе-тия двамцата още полюции получават нощем пък се накичили със ,,,старши член,,,За Сейкошата е ясно -от началото на миналия век е произхода на егн-то пък и няма новобранец появил се в тоя форум да не го е заръфал :lol: с обратна захапка lol2 Веднага им показва кой кой е :b
percusst
Напреднал
Reactions:

Мнение от percusst »

Ей, ма на мен не са ми сложили член!!! хахахахаха гледам ,че и на Шеретудис са пропуснали хахахахаха!!!
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

Михаиле абе я виж туй фото и стига си говорил глупости че за три месеца обучение нищо не съм вдянал от фотография
Изображение
начи виж ся При мене има два вида фотография 1 вид с парична насоченост и 2 вид за общо потребление без финикийски знаци Начи аз тача първото а второто щракам и ако случайно стане -добре ако не , да е станало Та от казаното по горе е видно че всичко което се щрака без постъпления във вид на наложен платеж се неглижира :lol:
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

такава снимка дори ти дето си вадил хляба от това е недостижима за теб макар че фотото ми е ретро от 2003 год
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Дрън - дрън , с тая Сикура ,мойш са фана за к... :mrgreen: Гледам ти и меркантилните снимки из сайтовете,като сборище на националният отбор на Гана са lol2
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
ЧЕ КАКВО ИМ Е НА СНИМКИТЕ БЕ -като слънце са
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

percusst написа:... открих приликата между химията и готвенето. Обаче има и известна, а и може би не малка разлика....в готвенето трябва и малко артистизъм и някой път от променени пропорции или на пръв поглед от несъвместими продукти...
... Трудностите на математическата формализация на обекта (в сравнение с физиката) и едновременно с това многообразието на чувствените му прояви (мирис, цвят, биологическа и друга активност) от самото начало ограничават господството на механизцизма в мисленето на химика и оставят значително поле за интуицията и артистизма. Освен това химикът винаги е използвал инструмент с немеханична природа - огън...
// viewtopic.php?f=58&t=1794&start=380#p32642" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

sheretudis написа:такава снимка дори ти дето си вадил хляба от това е недостижима за теб макар че фотото ми е ретро от 2003 год
Знаеш, че определящо е задприкладното устройство ;)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Като слънце грее ,бялата стрелка дет си му хакнал на Ориса :lol:

Изображение

Казах ти динозавре,че трябва да си свалиш един фото-редактор и мъките ти ще изчезнат. Плюс това прави по 20-30 снимки,ако трябва и после избирай тези които са се получили най-добре,ма като знам,че и фотото ти е динозавърско и съхранява по няколко снимки само,разбирам,защо мързелът ,надделява над гениалните ти фотографски умения :mrgreen: Имаш и попадения,не го отричам,ма то така и шестица от тотото можеш да забършеш lol2
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

:) И на мен това ми мина през ума преди време:
rosen_er написа:Днес колега ме зарадва с този прекрасен часовник ORIS cal.645:
Изображение Изображение
Първото,което си помислих е ,че секундната не е негова,но много я харесах.Оказа се че Oris имат такава секундна стрелка.
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”