Връзка анкер - баланс

Seikosha
Специалист
Reactions:

Връзка анкер - баланс

Мнение от Seikosha »

Дали ще можете да помогнете? Взех да се опитвам да подкарам един джобен, баланса му здрав,хубава пружина,като го завъртам,анкера не зацепва изглжда и анкерното колело не се върти. Изпуснах му пружината ,извадих баланса,като бутна вилката на анкера,анкерното колело не се движи,разглобих и него. Виждате ли нещо което да не им е наред от снимките? Като махнах анкера и побутнах леко централното колело,целият агренаж се задвижва чудесно,дори като духна с крушата,хвръкват направо.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Остава да е нещо във връзката м/у анкера и баланса,не им разбирам,но на баланса нали има едно чопче или импулсният камък,ако не се лъжа,дето влиза вилката на анкера,дали не е счупено или си е така късо. М/у другото сглобих анкера и натегнах леко пружината,като бутнах анкерната вилка,този път ,анкерното колело направи ход,значи остава връзката анкер- баланс . Това което видях там, е,че когато спускам баланса да си легне в леглото местото където е чопчето заема противоположната страна спрямо вилката на анкера,опитах се да го налучкам,ама не успявам. Някакви съвети?
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: Връзка анкер - баланс

Мнение от nevenbekriev »

На снимките всичко изглежда нормално. Ако сложиш баланса и не улучиш с имп. камък пазвата на анкера, тогава балансът ще може да се завърти само в едната посока, а в другата не. За да уцелиш по- лесно, трябва да насочиш баланса към анкера леко извъртян (от моста) в посоката на която е застанал анкерът и чак накрая, когато балансът вече не виси на спиралата, да насочиш моста да застане точно спрямо основната плоча. Преди обаче да сложиш баланса, провери дали при малко навита пружина анкерът взаимодейства правилно с анкерното колело. Като избуташ опашката му на милиметър към другата страна, трябва да отскочи към нея и да застане там устойчиво, без да се колебае като чукчето на завънеца на будилник, като отпусне само един зъб на колелото. Така и в другата посока и това се повтаря 15 пъти, докато се извърти на цял оборот анкерното колело.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Благодаря В.В. точно и това се опитвах да направя,само това ми дойде на акъла и ще трябва да сложа май 10Х за да улуча. Видя ми се леко крив анкера и за това направих снимки,да не би частите ( и баланса ) да не са наред,а аз да се мъча да го подкарам бадева.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Бе и на мен вилката на анкера ми се види леко крива ....
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Тц, не става n_sad извъртях цялата глава с импулсният камък докато дойде до вилката,завъртях баланса и за първи път го видях да тръгва,но после като стегнах моста ,прави две-три движения анкерното колело и спира,не е от стягането,все си мисля,че е от анкера,ма не мога да разбера,след като съм бос в тия работи,иначе съм сменял десетки баланси и ,ако всичко е наред той си тръгва със самото слагане или завъртане леко. Това е,че палетите въртят анкерното колело съвсем коректно,когато е без баланс,сложа ли го него,някаква мъка става n_sad
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Май моята Урания е на път да проработи и да стане моята втора гордост след Енчо :wink:
Вече един час работи,ама по-подробно вече като е готов напълно,в моята страница :)
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Хубаво че тръгна, кажи кое беше неправилното.
Анкерът се вижда че е крив, също се вижда, че палетите имат различен цвят. Това значи, че поне единият е бил подменен. Това, че опашката е закривена надолу може да е защото и платото на баланса стои по-надолу, например поради смяна на оста на баланса с не съвсем същата. Всичко зависи от това дали майсторът който го е правил е бил добър и кадърен и дали се е постарал да настрои хода коректно. Иначе може да се случват разни безпричинни спирания и всякакви чудеса. Абе трябва да намина и да погледна...
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

omegaqq написа:Бе и на мен вилката на анкера ми се види леко крива ....
И на мен.
Сигурно е сменяна ос на баланса, и за да осигури луфт, масторът е начукал платината под моста:

Изображение

Може и затова да е изкривена вилката:

Изображение

Аз бих направил следното:

1. Махам моста на анкера и самия анкер, слагам баланса и проверявам луфта с пинцет. После, ако е добре, проверявам, дали се клати свободно. При малко отклонение на свободен (хич без анкер) баланс той трябва да се клати ситно-ситно, с микроскопични колебания накрая. При по-големи отклонения трябва да се клати много пъти, ама още е рано за такъв тест, първо - равновесието!

2. Като спре да се клати, ще проверя, къде застава импулсния камък. Щото тук положението му не ми харесва:

Изображение

Това е що-годе нормално положение, ако импулсния камък стои между спиците, ама той е сложен към едната спица:

Изображение

и следва да е завъртян на 90 градуса, когато баланса е в положение на покой, когато нищо не го бута и подпира.

Ако равновесието на баланса е изместено с 90 градуса, такава машина ша умре, ама нема да тръгне.

Ако излезе, че балансът застава с едната спица към камъка, в който влиза оста на анкера... поне горе-долу да сочи към него, може да не е баш точно, десетина градуса няма да го съборят, само няма да тръгва сам и ще "куца" - цък-цък----цък-цък---цък-цък, като влак по стари релси :)

3. Ако излезе, че равновесието е горе-долу добре, вече идва време за броене: колко пъти се клати при отклоняване на 180 градуса. Ако се клати 100 пъти и повече, добре. Ако е 70...80, ще върви, ама няма да е хронометър. Ако е по-малко от 50 пъти - зле, едвам ще върви, ако въобще тръгне.

След това трябва да се провери взаимодействието на анкерната вилка с баланса, ама то иска разхвърляне на ангренажа - махане на следващия мост, с трите колелета. Поне аз така правя.

Първо слагам само анкера, анкерното колело го няма хич. И проверявам, дали вилката се движи леко. Трябва да мърда от най-малкото побутване, и даже от обръщане на машината, под собствената си тежест.

След това слагам и баланса и гледам, какво се случва с възела анкер-баланс без анкерно колело. Системата трябва да се колебае свободно - ще прави по-малко колебания, отколкото без анкер, ама не двойно-тройно по-малко. И трябва да работи във всички положения. Нагоре, надолу, настрани. Ако спира, не е добре.

И чак след този номер махам анкера и баланса, сглобявам ангренажа (като го мажа в процеса на сглобяване) и проверявам "трена" - с клечка, с круша, от ремонтоара, от малко навиване на пружината - както дойде.

След това - анкерът на място и оценям притяжката по всичките зъби (досега само с 15 ми е падало анкерно колело, 18 са в Луч 3054/3055, ама де късмет ;)). Ако вилката се връща на място при малко отклонение, а при по-голямо с ряз отива до другия упор, и ако този номер го прави на всички зъби, като сложа баланса на място, машината ще тръгне, де ще ходи - аз вече всичко съм и проверил ;)

Ама това си е мой начин, който съм го изработил благодарение на форума, и сигурно не е баш правилен.

Пропуснах нарочно чистенето и мазането на опорните камъни на баланса и на анкера.

Ама май трябва за пълнота и за тях да напиша.
Ако не се разглобят камъните на баланса, и вътре има клеясала смазка, няма да се клати добре даже баланс с идеална ос и с идеални размери. Опитвал съм се да накисвам за по-дълго баланс с неразглобени камъни в хептан... абе не е много добре. Един път за проба опитах на някак си работеща машина да капна по една капка масло върху шатоните и да я оставя да върви, че вътре да проникне ново масло... нещо стана, ама тя беше противоударна, а тук няма как да капнеш. Ако смазката е клеясала, тя е залепила камъните един към друг и ги е херметизирала... Абе разглобяване си иска, ако не се клати добре баланса, ама...
Сега ми идва на акъл още една щуротия.

Значи махаш от машината всичко, дето можеш, особено барабана с пружината. Анкерната вилка - също. Ангренажа може да не го махаш. Ремонтоарния механизъм да си стои на място.
И приготвяш топла вода в някакъв съд. Топла, като за запарване на чай. След това оглеждаш работното място за източници на огън и ги махаш. Гасиш цигарата, вземаш някаква паничко-чашка, която да побере машината със сложен на място баланс, и я давих в хептана. И нагряваш на водна баня, като поклащаш отвреме-навреме баланса. Като се стопли хептана, без да вадиш машината, го оставяш да изстине. И пак повтаряш.
По такъв начин ще накараш хептана да влезе между камъните.

Другия начин е с вакуум, ама ти нямаш съдинка, която да е херметична и от която да изтеглиш въздуха със спринцовка.

Та дано така да стане работата. Ама това - в краен случай.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

О, не видях, че е тръгнала. Ама постинга няма да го трия :) Той си е баш на място, дано и Невен, Ангел и двамата Митаци да напишат по нещо.
Щото аз джобни, смятай, хич не съм правил. Тия хватки ги правя на ръчни.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа: Абе трябва да намина и да погледна...
Най-добре :)
Май едната цапфа е ток, ако и другата е така, тази Урания ще тръгне кут змей и ще е точна.
Интересно, на колко годинки е :)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

varban написа:О, не видях, че е тръгнала. Ама постинга няма да го трия :) Той си е баш на място, дано и Невен, Ангел и двамата Митаци да напишат по нещо.
Щото аз джобни, смятай, хич не съм правил. Тия хватки ги правя на ръчни.
Ми да напиша, що не :lol:
Точно това си е аналитичният метод на търсене на проблем, който се опитвам да внушавам. И аз така постъпвам, но когато ми е ясно че няма смисъл от някоя стъпка, я пропускам.
Има някои аспекти на взаимодействието на баланса с опашката на анкера, които не са обсъждани във форума още, но и тях ще обсъдим когато стане нужда...
Джобните часовници по-лесно се изследват и правят, почистването на камъните на баланса става с по-малко разглобяване. Често обаче има строшени камъни и се налага да се ашладисват други
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Четох, четох ама не се намесих та да не стане като ''МНОГО БАБИ - ХИЛАВО БЕБЕ'' Всички методи за работа и аз ги използвам. Само това с ХЕПТАНА НЕ МИ СТАНА ЯСНО - ама нали не всички сме химици. За какво е тази процедура ?
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ей така върви вече 17 ч. като се има предвид,че не го навих докрай,може би до половината

Качеството е лошо,защото Кънчо (Канон 100 IS) снима в VGA формат и в най-скоро време ще го пенсионирам,прави бели нещо и софтуера.
Какво му направих и аз точно не знам,когато дойде,баланса трепкаше наляво -надясно свободно и при най малкото докосване,дори и от дъха ми,за разглобяването вече писах, и това ,че се опитвах да приклещя импулсният камък във вилката,но понеже пружината на баланса се извиваше доста и се напрягаше,все се изхлузваше от вилката,за това без да знам ,че се върти,пробвах с пинцетите и завъртях импулсният камък към вилката на анкера,не съм сигурен дали е на 100% с/у него,но когато задвижих баланса,анкерното колело направи десетина хода и спря. Направих още десетина проби със същият ефект. Тогава разглобих пак анкера с моста и баланса и измих внимателно анкера,наистина Невене единият камък е сменяван и е лепен с шел лак предполагам,намазах палетите и камъните,същото направих и с баланса,тъй като го гледам него,най малкото спиралата му е сменяна,стои като нова,синя нацвят и може би при смяната ли ,какво,не е бил сглобен добре баланса. Та намазах го и него,защото преди това го измих в хептан и пак сглобих. Пак така започна ,тръгва и спира,поразхлабих малко моста на баланса и малко по-малко движението се запази и започна да се забързва,но като взех да му променям положението към изправено или наопаки,намаляше ход и спираше,оставих го с баланса нагоре да работи към 20 мин. ,ходът му се усили,което сигур е от смазката и започнах малко по- малко да затягам моста и да пробвам в различни положения,пак имаше леко забавяне в началото ,но постепенно взе да изчезва и в един момент навих винта докрай и във всички положения заработи нормално,може би съвсем леко по-бавно,когато е с цифера нагоре. Сигур си намести дупарата в леглото и като са изхвърчали няколко стружки си подкара. Амплитудата,дето не я разбирам каква точно трябва да бъде, е постоянна,но на моменти прави някакви чрезвичайни движения,иначе на око радва с много пъргав ход. Не е съвсем наред,но важното е че тръгна,а съм сигурен,че ако се дорегулира,ще фърчи.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

мitakaaa написа:Само това с ХЕПТАНА НЕ МИ СТАНА ЯСНО - ама нали не всички сме химици. За какво е тази процедура ?
Хептан, бензин - няма разлика. Все едно, под накладния камък няма да влезе и няма да може да измие мръсотията и гранясалото масло.
Това, ако киснем оста в сглобен шатон.
Ако удавим машината в разтворител и го понагреем, въздухът в камъка ще се разшири и най-накрая ще излезе като мехурче. И това е мнлго добре, щото при охлаждане той се свива и направо всмуква разтворител точно там, дето трябва.
Следва попиване, сушене и още няколко цикъла. Трябва да пробвам на една клеясала Слава 1601, още с винтов баланс. Тя върви, ама с амплитуда към 60 градуса - много е мръсна. Ако стане, ще си проличи по амплитудата.
Ама това не замества правилна профилактика. Въпреки че за големи механизми може и да докара до хубав ход.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

2 Сейкоша-сан: Свалям шлемофона и се покланям :-)
Добра работа!
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”