По идея трябваше да е за другия месец, щото още не е часовник - дава двайсетина секунди на ден разлика, пък е кварце
Моите часовници трябва да вървят в половин заводски допуск, иначе не ги нося, за тоя заводския допуск е +/- 2 секунди, значи трябва да е по-точен от +/- 1 секунда.
Както и да е!
Преди една седмица Митака (aka DHM) ми хвърли линк към ето този аукцион:
http://auction.bg/A1861889" onclick="window.open(this.href);return false;
ЧУдех се, дали да играя или не... отначало бях си сложил лимит 10 кинта, ама то много бързо ги мина. А после пихме айрян и бира с
ironhorse и той ме открехна малко нещо по механизма на аукционирането. И аз приложих успешно усвоените сведения. Трябваше да се наддава, щото славицата мина отначало 20, после - и 25 лева. И аз издебнах Шаркито в засада, като наддадох 20 секунди преди края... щях и по-късно да наддам, ама не знаех, полко бързо работи енджина; сега знам

И му забих бронебоен в борда...
Та това е историята за появяването на второто кварце тоя месец.
Ето го и него:
Още едно качване, понеже не се виждала картинката:
Слава "
Тагиль" 3050
Защо прякорът му е Тагиль? Ми мога да докладвам, че Тагиль не е прякор, а позивна

През войната Челябинск е имал второ, неофициално име - Танкоград. Е, сега Танкоград е станал Нижний Тагиль.
По часовника - направо е брутален. Веригата е широка около куполата... така де, около корпуса 29 милиметра, а дебелината на корпуса е 15 милиметра. И тежи като три-четири нормални часовници - бойна маса 129 грама; само водолазния е по-тежък.
След като го погледнах на ръката си, веднага се сетих за
обект 279
Изглежда са пратили конструктори от Нижний Тагиль на бригада във 2 МЧЗ и те са вкарали в изделието чисто танкова естетика.
Сега по конкретния екземпляр.
Освен коронката, циферът е зел-дал. Боята от страни е на юфка, хубавото е, че юфката е закрита от горния бронелист
По платката - счупен тример. Затова часовникът бърза, затова мислех да го оставя за другия месец.
Като го поносих, почна да прескача секунди; на една от снимките се вижда, как стъпковия мотор виси на жиците в положение готов да плува в хептан... хеле, оправи се. Вече не прескача, почти цял ден.
Още какво... а! Стъклото. Отвън е плоско, а отвътре - фасетирано, с форма на пресечена осмоъгълна пирамда. В съчетание с циферблата на хоризонтални релефни черти се получава доста интересен ефект.
Корпусът е полиран наполовина, наполовина - на черти. В никой случай не е "бръшнат", щото това става по друг начин, не с четки, а със шлифовка.,
Веригата е учудващо удобна, и лежи добре върху ръката. Интересно, че не скубе.
Шарки, брат, извинявай за засадата, ама само щеше да се ядосваш

Това докато стане на часовник, има сума работа по него.
Но все пак двигателят му работи, а на 3050 това е важно.
Затова го слагам в този месец.
И за да изчерпим всички съветски кварцови механизми първо поколение.
Май беше 1956, а юни наистина е кварцов: 3055, 3056, 3056А и 3050.
А през юли с Митака ще минем на немкини