varban написа:
...
Това го написах специално за Омега - той има един мотор, дето не е прекъснат, ама клини.
Спасението е арменска профилактика, намотките са лакирани със спирторазтворим лак, който не мърда в бензин.
И снимки ще пусна, как съм го удавил.
Благодаря за инфото. Ама как ще смажеш камъка в мотора без да го разглобяваш? Абе в краен случай ще върви и без масло ...
Ми и аз такава сметка си направих. Все едно по-зле няма да е. Остатъците от смазка за 35 години са отишли на кино.
Трябва да си търся рядко масло за кварцета. Имам два-три чешита, ама са за механика.
А двигателчетата могат да се разглобяват, ама трябва скоба да се прави. Хваща зъбното колело отдолу и избутва оста. Или на замбалък с микрометричен винт.
Като съм заприказвал за двигателчета - един фен от руския форум много читерски ги прави - разпробива там, дето са контактните щифтове за края на намотките на четирите бобинки, мери, намира прекъснатата и я окъсява. И маторът тръгва. Сигур яде батерии кут змей, ама върви яко. След такава намеса моментът на вала нараства.
Само че една от четирите сили я няма и товарът на камъка е неуравновесен - ще се разбива по-бързо. Ама като се има предвид, че вече е умрял един път... абе може да се пробва :-)
За даването на двигателя на 3050 накъсо - май това по-често се среща, отколкото обратното - изключване на захранването при 3050. В паспорта на един Полет тази работа е отбелязана: http://forums.watchuseek.com/attachment ... cf1071.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Обърнете внимание на цената - 87 рубли. Това - за саат без верига, с около 10-15 рубли цената се увеличаваше заради златото по покритието (паспортът е от жълт). Верижните ракети бяха по около 100 рубли (пиринч с хром и неръждавейка на веригата), а синия танк, Чайка 3050 беше май и повече...
:-) Ми ако падне такава Слава, имай предвид, че 3056 е заменяем с 3056А по габарити и ремонтоар. По цифер и стрелки работата е по-епек. Слава се сменя със Слава, а ако е Чайка, Полет или Ракета - ядец. Само на секундните стрелки диаметрите са им еднакви, минутни, часови и крачета на циферблат са различни за различните заводи. Май само на Чайка и Полет са еднакви, ама то така си върви - мъжките машини на Чайка реално са на 1 МЧЗ, с едно изключение - 3050, където пък е обратно :-)
С 3050 още ми е тъмно - излиза, че аз съм имал някакъв нестандартен или преправян Полет 3050. Той не даваше накъсо моторчето, като серийните механизми, и не изключваше това същото моторче, като експерименталните, а спираше захранването на целия електронен блок, като опънеш коронката в трето положение.
Лошото е, че не снимах, докато го правех. Даже не знам от колко саатя е събиран :-) Да взема да преброя, докато не съм забравил.
Значи стрелки от един, цифер от друг, платина с мостове и малко колеленца от трети,
баланс с анкер и анкерно колело от четвърти - размених им мостовете, щото на тоя беше с фаска, а на другия - без.
Капак, джам с пръстен... абе от кутията, де да ги знам, от кво са... май все пак Слава, щото паснаха на рамката :-)
Коронка - чистак нова оргиналдъ чайна мейд. И каиш - и той, за много пари, за цели 6 кинта :-)
Инкаблоци с шатони и пружини ако почна да броя, ще ги докарам до петнайсетина.
Интересно, че тръгна този сбирщайн. Значи 2 МЧЗ е ставал на материал...
Ако го вкарам в половин допуск, ще му лъсна стрелките и ще ги напълня с някаква бяла боя, че са мръсни и напукани.
Циферът е почти добър. Беше много прашлясал, ама му се размина само с полусуха четка и круша. Вярно, под лупа.
Отдавна се точа да си направя Слава вафла, и то черна, и сега стана :-)
varban написа:Записах първата бройка за месеца. Дали ще е часовник, ще покажат ходовите изпитания. Ама от сума дни на ръката ми е механика:
Ами добре си я издокарал и тази.И аз скоро сглобих една като тази Сейкошева -
изрових я основно разпарчетосана от 20 г. обаче без баланс и някой друг чарколяк изгубил се в дълбините на времето. натъманих я помоща на един донор и уж тръгна ,ама след 12 ч. спря и ту тръгва , ту спира.....отвикнала е да работи .... ще я мъча, ама сега нещо нямам много време