Аз да допълня.
За механиката е ясно - без никакви тоци машината трябва да върви, като разклатиш баланса - трябва да превърти ходовото колело на няколко зъба. Ако не става - проблем в механиката.
Сега за електрониката.
Ако баланса се клати свободно, при подаване на напрежение на схемата след няколко секунди (след като се зареди кондензатора) балансът трябва да се отклони рязко на десетина-двайсет градуса. Това е първи признак за работоспособност на електрониката. Ако не се отклонява, не тръгва.
В схената има два кондензатора. Единият е електролитен, виждал съм 47 и 50 микрофарада, което си е едно и също. Слагал съм 33 микро, като съм нямал 47 - пак работи. Слагал съм и 100 - същата работа

Само че ако е по-голям, просто по-дълго време ще се зарежда.
Невен предупреди, и аз да повторя - полярността трябва да се спазва. Както е бил оригиналния, така се запоява новия. Ама и да го обърнеш, няма нищо да се прецака - там е волт и половина, няма какво да изгори. Само няма да работи.
В схемата има и още един кондензатор, керамичен. Виж, там трябва да се спазва номинала. Ако се сложи по-малък или по-голям, няма да работи. Това - от общи съображения, аз не съм сменял керамичния
Другата възможна неизправност са прекъснатите бобинки. Те се хващат с оглед - ако са рошави, до там :( Транзистор - абе ако и трите крака са му там, то е здрав... кво да му стане. И с резистора - същата работа.
С елементите свършихме май

А натам почва науката за контактите. Ако гадината не тръгва, първата работа е да се види, дали барем звънец има. Ако няма - търсиш контактите още на батерията. Ако има - мериш дали стига напрежение непосредствено до платката, на пружинката-контакт. Май Славите бяха с плюс на маса - ще видя в къщи, там имам електронен блок, изваден от часовника.
Има два чешита електронно-механични будилници. С един транзистор и две бобинки (условно Слава) и с два транзистора и една бобинка (условно Янтарь). Условно - щото това са мои наблюдения. Ще намеря схеми и ще ги кача.
Различават се и по пусковия лост - Славите нямат, Янтарите имат.
Има още един номер със Славата, ама той е като подкараш машината. На платката има една месингова пластинка, дето се вади и изкарва - тя служи за ограничаване на амплитудата