Профилактика и смазване на каминни и настолни часовници

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Профилактика и смазване на каминни и настолни часовници

Мнение от ivan_p_uzunov »

Здравейте , след като ми пожелаха успех някой хора , реших да попитам : Имам два настолни часовника ,измиването и почистването ми е ясно , проблемът ми е че не зная с какво масло да ги смазвам и най вече дали трябва да се смазва импулсната плоскост на палета и импулсният камък
Изображение
Часовниците са с доста големи механизми , принципно са чисти .Дори като им гледам зъбните колела нямат никакво видимо износване .
Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: ПРофилактика и смазване на каминни и настолни часовници

Мнение от varban »

Импулсния камък не се маже, за разлика от импулсната плоскост на палетите - тя се маже и на ръчни часовници. В големите механизми се смазват и цапфите на анкерната вилка.

Масло... ми купи си някакво за фина механика. Амплитудата ще си покаже, добро ли е.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Чакай сега.Ти отиде направо на най трудното-смазване на палетите. icon_crazy
Шегувам се,но наистина е трудно.
Зъбчатките трудно ще се износят.
По скоро се износват лагеруванията на осите.
Ако часовника е Слава 11кам.будилник е с втулки,които се сменят.
На този янтар има доста камъни.Провери останалите оси.Те май са направо в месинга.
Ако играят трябва да се позатегнат.Има си начини.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

На следващата среща трябва да вземем разни машини и да се разделим по двойки - един прави, другия снима. Аз сам не мога да снимам, как мажа палет :-$
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

plamenhar написа: На този янтар има доста камъни.Провери останалите оси.Те май са направо в месинга.
Сигурно са 11, колкото на Славата - всичко до анкерното колело е в камъни, натам - в месинг.
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Камъните ги намазах -:Moebius-9010само ме достраша да намажа палетите , но ако трябва? Доста са по-големи от на ръчен часовник, просто ме достраша да не стане нещо
Изображение

Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Е, как пък намери за нула време Моебиус? Да имаш случайно въздушна пушка?
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

ivan_p_uzunov написа: Изображение
Камъните станаха 13 - анкерната вилка и анкерното колело имат по един подложен камък от скритата страна :)
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Според мен, камъните са 6- плюс двата палета и импулсният камък .или общо 9. А за маслото , мои приятел ми даде една капка ,с която днеска ще намажа и камъните на "Весната".
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

ivan_p_uzunov написа:Според мен, камъните са 6- плюс двата палета и импулсният камък .или общо 9.
Не, не са така.

Дай да ги броим едно по една :)

Балансът има две опори с по два камъка: единия камък е с отвор, а втория - подложен.
Камъните с отвор са запресовани в платината (голямата пластина) и от другата страна - в моста на баланса. Подложните (или накладните) камъни затварят възела и ограничават хода на оста в аксиално направление. Съответно, за смазване такива опори се разглобяват. Смазват се с капка масло върху накладния камък, след което опората се сглобява. Тази опора, която е от страната на платината, се прави лесно, ама на моста в тази конструкция трябва да се сваля баланса. При това трябва някак си да не се размаже капката масло върху камъка при сглобяването - ето как се мъчих с един друг (доста по-малък) баланс:

Изображение

Това е лоша идея обаче. Трябва да се науча да сглобявам опората при свалени две винтчета.

Както и да е, поотплеснах се :) Целта беше да видиш четирите камъка на осите на баланса.

Петият камък го знаеш - това е импулсния камък.

Продължаваме нататък.

Оста на анкерната вилка лагерува в три камъка - отгоре обикновен, отдолу - като на баланса.
И два палета - станаха 10.

И с анкерното колело - отгоре един, на платината - два.

Свали който и да е от трите накладни камъка от страната на платината и виж, че не те лъжа - под него има още един камък :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

ivan_p_uzunov написа:Според мен, камъните са 6- плюс двата палета и импулсният камък .или общо 9. А за маслото , мои приятел ми даде една капка ,с която днеска ще намажа и камъните на "Весната".
Изображение
Весната е с 11 камъка и е по-лесна за миене и смазване.

Щифтовете на регулатора позволяват да се извади детайла, без да се сваля баланса със спиралата от моста:

Изображение

Ама ако цапфите (тънките краища на оста) не блестят, като огледало, пак трябва да се вади, щото иначе няма да можеш да измиеш нито осите, нито камъните.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Пробвай за начало да махнеш всичко, освен баланса и виж колко колебания прави в различните положения. Това голямо търкало трябва да се клати мнооооого дълго. Ако не прави 100 колебания в работно положение - с хоризонтална ос, значи камъните и осите са мръсни.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ще напиша, какво трябва да се направи по максимум, а ти си прави сметката, кое можеш.

Първо трябва да се отвинти всичко, което може да се отвинтва, включително и накладните камъни - отгоре двете винтчета, отдолу - не знам, май е само едно.

Трябва да се разхлаби и винтчето, което държи колонката на спиралата в моста.

След това трябва внимателно да се избута колонката и спиралата сама ще изскочи от щифтовете на регулатора.

После - в една чашка с бензин слагаш вилката, анкерното колело и баланса със спиралата и накладните камъни, а в друга накисваш всичко останало.

И махаш всичкото мръсно.

Допуска се за по-грубите детайли (мостове, платина) да ползващ средство за миене на чинии :) Но след това - хубаво миене с вода и подсушаване преди бензина, щото иначе ще останат капки.

След това слагаш голямата лупа и почваш инспекция.

Всеки камък трябва да го огледаш на светлина - проверяваш за пукнатини и мръсно. Ако има пукнатини, пцуваш и отиваш при приятеля с маслото :) Ако е само мръсно, подостряш клечка за зъби и лъскаш до блясък :) Камъните с отвори се лъскат по два-три пъти с промеждутъчно топене в бензин. Плоските камъни се полират върху хартия.

Оглеждаш всеки зъб на пиньона на анкерното колело и всеки зъб от ходовите. Трябва да са ЧИСТИ! Затова на този груб механизъм е предвидена тази прецизионна джаджа - да може да се раздели грубия и мощен ангренаж от нежния ход.

Палетите също, ама тях ги чисти внимателно - с мека четка. И рОгите на опашката на вилката заедно с копието - и с тях внивмавай!

Същото се отнася и импулсния камък на баланса.

С цапфите - отделно. Трябва да блестят! Ако не - трябва да определиш, дали е корозия или засъхнало масло. Засъхналото масло трябва да се махне - то ако е минерално, при накисване в бензин се размеква и с мека четка се сваля.

Ако не... идва остросюжетната част. Може да пробваш да продупчиш с тази цапфа мека хартия, напоена с бензин или даже с капка масло за шевни машини. Ама внимавай, щото се чупят тия палии icon_crazy icon_crazy

Може да сглобиш възела. Примерно ако оста на анкерното колело не ти харесва, слагаш го на място (само него!), капеш му на двата камъка бензин или масло и почваш да духаш с крушата. По този начин излъскваш с камъните цапфите.

Има си инструмент за полиране на тия цапфи, ама аз нямам :)

Само недей със шкурка! Нищо не става, пробвано е. Или ще надереш оста, или ще я счупиш.

Балансът също се тормози по този начин - слага се на място, спиралата се закрепва в моста, градусника и накладните камъни не се слагат и се почва едно клатене с бензин на камъните, или с керосин, или с друг разтворител.

Като достигнеш изрядна чистота, или като ти писне, разглобяваш всички временни работи и пак миеш всичко в бензин. Нареждаш частите на мека хартия - да попие бензина и почваш... не сглобяване, рано е за него :)
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Ми тя работата е ясна . Почвам пак от начало , само да питам работя с екстракционен -бензин (медицински ) нали няма проблеми или да не мия толкова много анкерната котва тя всъщност е измита .опасявам се да не и падне шел лака
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

ivan_p_uzunov написа:Ми тя работата е ясна . Почвам пак от начало , само да питам работя с екстракционен -бензин (медицински ) нали няма проблеми или да не мия толкова много анкерната котва тя всъщност е измита .опасявам се да не и падне шел лака
Ползвай спокойно бензина и не се притеснявай - лака няма да падне.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”