Въпрос за Слава 2427 (2428)

AtanasS
Reactions:

Въпрос за Слава 2427 (2428)

Мнение от AtanasS »

Здравейте колеги. От известно време чета форума с голям интерес. Имам един въпрос. Каква хитрост използвате при поставянето на пластинката и пружинката показани с червената стрелка? Че ме срам да ви кажа колко време се борих... :)
Благодаря ви предварително! Пожелавам ви здраве, много време и възможност да се занимавате с любимото ни хоби!
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Въпрос за Слава 2427 (2428)

Мнение от atanweb »

Аз пъхам пластинката през правоъгълният отвор който сочи червената стрелка.
U образната пластина насочвам наляво (на тази снимка) и я набутвам докато не влезе. Късият край до колкото си спомням е за фиксатора, а дългият потъва към центъра на часовника.
След това фиксиращото палче вече има пружиниращо действие тъй като късия край на пружината го бута.
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Забравих добрите обноски.
Добре дошъл Атанас!
Радваме се, че се присъединяваш.
Пожелавам успех!
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз само 2414 съм правил, 27/28 ми предстои. Машини има, ама цифер свестен не ми е падал. От тия пусти кварцета ще забравя истинските ценности :-)
AtanasS
Reactions:

Мнение от AtanasS »

Благодаря за бързите отговори и за хубавите думи...
Мислех си че Славата е "засукан" часовник, но ситуацията се повтаря с един швейцарец и на всичкото отгоре задачата се усложнява, имайки предвид броя на елементите (вече са 3 ). Та как да обърна и захлупя така сглобените неща , без да се разпаднат?
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Няма май лесен начин. Трябва да обърнеш внимателно плочата - не би следвало да се разпадне - и да я поставиш лекичко на мястото. Трябва после да я притиснеш нежно и тогава да прибереш навътре стърчащия фиксатор на диска с датите и другото по средата, каквото и да е то, с надеждата, че няма да се разхвърчи. Не е казано, че ще стане от първия опит.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Трябват още снимки... не е ли възможно да стане обратно - върху моста да се сложи платината?
Друга възможна хватка е залепването с пластилин на пружинката и фиксатора. Все се каня да си купя Родико (часовникарски пластилин) не само за такива номера, но и за почистване на масло.
AtanasS
Reactions:

Мнение от AtanasS »

Ееее най-после стана. Даже не един, а два пъти (заради забравена част :) ) Невене опитите ми внимателно да я сложа бяха безброй. Не става и не става... в момента който пипна стърчащия фиксатор и пада. Ако трябва да капна и масло на триещите се части..още след обръщането на плочата всичко пада. Идеята ти Върбане с Родикото използвах при Славата след многобройни опити и загубата на една пружинка. Добре че имах резервна. Стана, обаче остава Родико в основата на пружинката и не ми харесва. (Родикото е жесток материял, браво на който го е измислил) На този се опитвах няколко пъти, само че го лепих (фиксирах) от външната страна. Не стана. Накрая се сетих за силконовата грес (от тия за кафегрупите) Мазнах съвсем лекичко основите на пластинките и на пружината и....стана. Хем смазан механизъм, хем лесен монтаж. Стърчащия фиксатор си се прибра а сглобката си остана цяла... Може би и с подходяща грес да стане, но нямах. Благодаря ви момчета, за това че помагате на на нас начинаещите, живи и здрави да сте.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Само още едно нещо имай предвид - силиконовата смазка всъщност не е смазка. И ако местата, дето мажеш с нея, са наистина натоварени (тука май не е такова), хвърчат стружки. А ако трябва да се движи лесно, силиконовият вазелин има прекалено голям вискозитет.

Със силиконова смазка се мажат само уплътнения. Там тя е добра - гумата не набухва в нея, за разлика от минералните смазки.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Щом си се справл - супер. Да не би пружинката да е била леко свита и да не е притискала частите достатъчно в разтегнатото положение?. Или пък да е била крива, това е причина да се разхвърчат при опит за свиване?.
Друг подход за сглобяване е да се прибере фиксатора (в натегнато положение на пружината) и така да се държи плочата с пинсета отгоре, че да се фиксира с единия връх фиксатора. Имам пред вид да се обърне плочата с частите надолу върху равна повърхност, да се притисне и тогава да се прибере фиксатора с единия връх на пинсетата и така да се захване плочата, после внимателно да се повдигнае и да се сложи на мястото.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”