Въпрос за лого

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
AtanasS
Reactions:

Въпрос за лого

Мнение от AtanasS »

Здравейте, искам да попитам дали някой случайно е срещал това лого и на коя марка е?
Предварително се извинявам за качеството на снимката.....

Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: Въпрос за лого

Мнение от Seikosha »

Наистина странно лого,но може и да не е точно на марката,а например на притежателят на часовника. Понеже снимката е лоша ,можете ли поне да кажете какво пише долу под 25 rubis, а се вижда ,че има и надпис най-долу под 18ч. може те да подскажат нещо,както и снимка на механизма например,защото часовника може да е както швейцарски,така и немски ,или френски,все пак автоматът може да насочи малко.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
AtanasS
Reactions:

Мнение от AtanasS »

Началото на надписа една или две букви не мога да прочета... ?ivaflex (мисля че е Nivaflex)
Механизма е Durowe 580
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

За съжаление и тази информация не помага много и аз оставам на убеждението,че такава с такова лого едва ли има марка часовник,може да е поръчков,а може да е щамповано допълнително,такава абревеатура от която нищо не може да се разбере,едва ли е лого на марка часовник,може би някакви инициали.Това е мое мнение все пак. Иначе Нивафлекс,Ниварокс, Джемафлекс са все търговски наименования на вид сплав,използвана в часовникарството,но и в някои други производства(мед. инструменти) Основата им е една,но се различават по съставките и от там и в различното приложение, например Нивафлекс е Кобалтово - никелово-хромова сплав с още няколко метала в с малки количества,неръждаема,твърда,износоустойчива,немагнитна и т.н. от нея се правят най-вече главните пружини и някои от тънките лостчета в часовника. От Ниварокс пък със старото име елинвар - балансите,защото има много нисък коефицент на термично разширение. В случая надписа е чисто рекламен. Механизмът е немски ,първите две букви значат Дойчес Урен и един от най - добрите,до 70г.когато пада жертва на кварцовата епоха е най-големият производител на немски механизми. Всъщност по това време вече е собственост на швейцарската ETA SA . Времето когато е произведен ,може да се стесни условно до 1955 - 1959г. През първата година ,този калибър е влязъл в производство ,а през 59г. стават собственост на TIMEX Corp. и почват да се занимават с електромеханични неща. Часовникът най-вероятно е немски с швейцарски части с каквито и започва Дурове да работи още през 30-те г. Ако ви интересува дали има някаква по-голяма стойност,според мен - няма,а иначе и на ме би ми било интересно да разбера какво значат тези завързани букви,различавам само К и Y,н може да се види и А, въобще ,абракадабра :) Ако някой от другите колеги разпознава нещо,да каже,аз съм до тук. :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ти толкова измъкна от нищото, че по-натам ще е трудно да се допълни. Освен ако някой не мерне конкретната емблема.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Абе не е от нищото :wink: Просто ми се забиват в мозъка някои неща като чета и от време на време се излюпват. Помниш ли като преди година някъде стана въпрос за един баланс" от берилий" в един мой Бюлер с надпис Джемафлекс и "berilium balans"" и то написано на цифера :D Още и ти тогава каза ,че не може да е от берилий ,поне не целият,та и аз тогава задълбах да чета за разните сплави използвани в часовникарството. Вярно ,че берилий има ,ма не повече от 1% ,ама звучи по- така lol2 Иначе може още много да се разнищват нещата до първата копка :) Напимер Дурове е много близка с ЛАКО по простата причина именно вдовицата на починалият основател на Lacher.Co (Laco) удря едно рамо на Дурове и остават свързани дълго време,почти до края. Ако вземем пък Лако,те са фирмата която след ВСВ продават машини и технология на японската "Такано" която създава едни чудесни механизми и часовници като цяло,докато не ги изкупува Рико (Ricoh) който явно е гледал само печалбата и след джоин венчърът с Хамилтън,тотално съсипва наследството на Такано и своето,доколкото го е имало като разработка и се налага бат Сейко да го привика и да му нареди да спре щуротиите с часовниците и да се заеме с нови IT технологии и разни други ниши. Рико бързо изпълнява заръките на батя си и бързо става една просперираща фирма в IT и електронният (най-общо казано) сектор. Как крушката си имала опашка? Да не се връщам в началото, с какви пари 1933г. г-н Личер заздравява руините на фирмата си и на основата на теорията за причинно-следствената връзка, става основа на такива развития и факти в бъдещето.
Ма аз кво? Туй не ми е работата ,моята е да лъскам саати,както е известно вече и доказано от много капацитети тъдява и там ми е мястото и странното е ,че ми харесва :)
AtanasS
Reactions:

Мнение от AtanasS »

Seikosha благодаря за изчерпателния отговор. Аз успях да стигна до това, че Nivaflex e била фабрика за пружини ( Nivaflex Mainspring Company Switzerland)
Изображение
Логото още е загадка. Иначе интереса ми е породен от чисто любопитство... :)
AtanasS
Reactions:

Мнение от AtanasS »

С помощта на plamenhar загадката е разгадана. Благодаря plamenhar!
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Кажи на всички,де.Само за себе си ли ще запазиш отговора?
AtanasS
Reactions:

Мнение от AtanasS »

Логото е на Karl Haugstätter, Pforzheim, Deutschland. Доколкото разбрах произвеждали са и часовници с марката Hago.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

:) Ееее ,разбира се ,че ,ако логото на часовника не беше поизтрито,човек можеше и да се досети досега (Пламка n_thumbsup )
Пфорцхайм е часовникарският център на Германия и безброй брандове и механизми се произвеждат там, включително и Дурове.
При такава снимка , сигур щеше да е по-лесно :wink:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”