rosen_er написа:Не знам дали е вярно,но съм чел, че няма циферблат произведен в СССР ,който да е с "апликиран" циферблат. Всички релефни маркери са получени чрез "щамповане" на циферблатите.Много пъти се съм се изненадвал как маркери ,които изглеждат релефни допълнително поставени на циферблат ,всъщност не са.Ето пример със Заря-та от днес...
Голямата част от циферблатите наистина са такива. Но има и с апликирани. Може да се погледне в каталога на Слава за 1983 година, там пише:
http://slava.su/en/katalog-chasov-slava ... chasi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Часовникарският термин за щампованите маркери на руски е "высадные", а за апликираните - "накладные".
Правило няма, но колкото е по-сложна повърхниостта на часовите маркери и циферблата, толкова е по-вероятно те да са накладни. В каталога по линка по-горе има два типа накладни маркери - блок-пръстен и отделни, монтирани на щифтове. На щифтове са маркерите на кварцовите 3050 и на някои автомати в корпус бронетанков тип, а тесните, като на Зарята, са щамповани.
Но има и изключения. Наташка е с накладни маркери, въпреки че 99% от циферблатите с
такива маркери са щамповани. Защото циферблатът отдолу е релефен. На кварцовите Ракети с пластмасово стъкло-маска и гийоширан циферблат маркерите също са накладни. Ето ги двата циферблата в един постинг:
viewtopic.php?f=54&t=3264#p33357" onclick="window.open(this.href);return false;
И обратно - има сумалък циферблати, които се наричат гийоширани, ама са щамповани, барабар с часовите знаци (маркери или цифри). Примери от ПЧЗ - Россия, Нева, Свет.