Така,
dreadx написа:
Значи верно не е фен на руските. На мен пък Слава-та ми харесва - сложили са две пружини, за да върти по-яко и да има място за по-голям баланс. Би трябвало да работи точно.
Ами тя Слава-та и го доказва това, (поне за сега). От миналата събота, до сега е мръднал +25 сек.
Но все още плува в зависимост от температурата или може би атмосферното налягане му оказава влияние не знам. Оня прословут допуск в COSC +/-5 сек при промяна на обкръжаващата среда малко му бяга. Плува да кажем с около 5-6 сек /24часа в зависимост от нещо, не знам какво. Аз всъщност много го пазя, защото видях как е направен, маховика и на каква осичка лагерува. Това нещо няма как да издържи на динамични натоварвания ако да кажем работя нещо физически (примерно къртя с бормашина, или пък карам велосипед)
За офис работа е уточнен добре... не знам дали го прави на виброграф или не, но е невероятно добре настроен. Мислех си че ще почне да избързва след известно време като се разнесе маслото, но... всичко е ОК за сега, ще видим как ще е през лятото.
dreadx написа:
А, аз имах предвид да подадеш от мултицета направо на платката - вместо батерия. Ама и на бобинката става - в различни посоки и да видиш, че моторчето се движи с по половин оборот.
Само внимавай да не изчовъркаш някоя жица от бобинката, че става по-сложно.
Ами аз така и направих подадох на контактите за батерията от мултицета. Това не е ли същото? Стрелката не мръдна въпреки че напрежението беше 2,8V ако не ме лъже паметта, дано да е от ограничителят по ток на уреда, защото ако съм опушил платката няма да е мноо добре.
dreadx написа:
Може по-голямото съпротивление да е и от контактно съпротивление - ако жицата не е успешно запоена/заварена за изводите на бобинката - ама как да разберем, освен като 1.я огледаме, може да си личи - и 2.като й подаваме някакъв ток и гледаме как се държи моторчето.
Ето снимка на часовника от преди 15 мин.

Разглеждах с лупа заварени са изводите, а не запоени, и след това отгоре има червен лак. Вижда се червеният лак на снимката в процепа. За съжаление тук в къщи нямам инструменти да сваля платката за да покажа изводите на бобините по-добре.
Някой правил ли е запойка на това място? Нещо не съм много ентусиазиран да се пробвам, макар че имам опит в запояването на тънки проводници но... до 0,1... това 0,04 което прочетох някъде по напред направо респектира!
dreadx написа:
Предварително трябва да изключим всички механични проблеми свързани с блокирала механика - ако искаш махни друго някое зъбно колелце и сглоби пак моторчето.
И правилно отбеляза varban да гледаме и за късо към корпус - ето че на мен нямаше да ми хрумне (просто съм останал с впечатление, че няма как да се получи, ама не съм много сигурен за последното.)
Мисля че проблема не е механичен, както писах по-горе пробвах с въздух механиката се върти без моторчето. Сега като го разглеждах с лупата видях че и шийките на осичките са си по местата и се виждат в рубинчетата на моста, т.е. не съм ги счупил.
Съмнявам се да има късо към корпус в следствие на теч на батерия, защото както виждате от снимката часовникът е в много добро състояние и вътре не е текла батерия никога. Той така си се съхраняваше, без батерия, но въпреки всичко ще сваля платката пак и ще проверя за късо от контактната пластина на изводите към корпус.
Сега си мисля как да диагностицирам неинвазивно дали има контактно съпротивление. Иначе първото нещо което ми идва на ум е с да се пробвам до запойката да направя контакт директно с извода на бобината да кажем с заголване с бръснарско ножче или нещо такова. Само, че както казах и по-горе това 0,04 мноо силно ме респектира!