Руски кварцови часовници - ремонт

Публикувай отговор
fade
Reactions:

Re: Руски кварцови часовници - ремонт

Мнение от fade »

Здравейте,
въртяха се с круша, първият път като го разглобявах! От тогава до сега съм го разглобявал сигурно 4 пъти, вече мое и да не се въртят. :fool:
И аз като че ли клоня към моторчето, но...
За сметка на това пък измислих начин как да изведа тестови точки за да видя пулсовете на електрониката с осцилоскоп.
С две тънки лентички от алуминиево или медно фолио имам в къщи 0,08 алуминиево и май още по тънко медно фолио. Залепва се за гърба на платката с масълце и се подгъва другият му край под платката върху падовете (като скоба). Так се завива платката на мястото и и би трябвало да прави контакт през лентичката а от горната страна върху платката да има сигнал при захранване. НАдявам се да съм успял да обясня дано да сте ме разбрали.
Колеги някой знае ли от къде мога да си намеря хубав държач за работа, или поне да ме посъветвате каква марка да бъде. Харесах си в ибей, един комплект голям за мъжки часовници и малък за дамски, но доставките са по един месец, от народната република.
:(
Хептан или Хексан ще си поръчам направо от някой ХимСнаб Има ли някакво значение кое от двете Хептан или Хексан? Моят часовникар работи с Хексан.
По аптеките няма бензин аз търсих вече. Тук в Русе има една в която все още правят лекарства, може би там има, но не ми остава време да отида. Тази седмица, ми е много напрегната и вечер нямам време да обикалям, но ще... Обещавам!
В момента имам четири разглобени часовника и всичките имат нужда от промиване и разни части.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Все забавям да отговоря :(

Да, има значение.
Хептанът е малко по-висококипящ доста по нетоксичен. При възможност за избор работи с хептан.
Ред на токсичност: хексан > медицински бензин > хептан

По взриво и пожароопасност са един дол дренки. Но са леснокипящи и лесновъзпламеними течности, така че е много лоша идея да запалиш цигара докато миеш с безнин, хексан или хептан. Интересно е да се отбележи, че ако цигарата вече е запалена, е безопасно, ама ти недей проверява експериментално такива работи :)
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

varban написа:Интересно е да се отбележи, че ако цигарата вече е запалена, е безопасно, ..
:))))))))))))))))))) - ето пак ме развесели с начина, по който го представяш. И пак научих нещо ново. До сега не се бях замислял дали и защо е така.

И пак се сетих да си търся някакъв разтворител за миене на части, че почти ми свърши наличният, та попаднах на една стара тема: viewtopic.php?f=105&t=2321#p20282" onclick="window.open(this.href);return false;

До преди това си мислех, че в петролевия етер няма хексан - ама явно има. Освен това обикновените хора по- не са наясно с всички бъркочи и за какво се използват (и какво вредно може да съдържат) та пада голямо чудене..

Сега търсих за екстракционен бензин - четох, че се използва за извличане на олио. Той поне по-безвреден ли е и къде може да се намери? (и какво съдържа аджеба? върши ли работа за часовници?)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dreadx написа:
До преди това си мислех, че в петролевия етер няма хексан - ама явно има. Освен това обикновените хора по- не са наясно с всички бъркочи и за какво се използват (и какво вредно може да съдържат) та пада голямо чудене..

Сега търсих за екстракционен бензин - четох, че се използва за извличане на олио. Той поне по-безвреден ли е и къде може да се намери? (и какво съдържа аджеба? върши ли работа за часовници?)
Петролев етер, бензин (няма значение, дали е екстракционен, моторен или медицински) и други подобни продукти не са индивидуални химически съединения, а смеси. И не е ясно, какво завират вътре. Нормира се температура на кипене (при петролевия етер и екстракционния бензин) или отсъствие на ароматика и двойни връзки плюс температура на кипене (при медицинския) или октаново число и температура на кипене (при моторния) и толкоз! Нито повече, нито по-малко!

Следователно, съставът на тези продукти ще е различен при различните производители, а даже и в различните партиди на един и същи производител.

Точно затова аз ползвах еталонен n-хептан, докато го изцуцах всичкия :)
Сега съм на бензин от аптеката. Не ми хареса особено, оставяше някакъв ореол. Пцувнах и взех, че го дестилирах.

Сега работя с него. Имам още и половин шише хептан остатък.
Мръсния го събирам - за дестилация. Ама и дестилацията не е като да свариш ракия - по-различно е :) Но това едва ли е тема за обсъждане тук. Щото трябват колби, хладници, бани, регулатори и прочие нечасовникарски работи.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dreadx написа:
varban написа:Интересно е да се отбележи, че ако цигарата вече е запалена, е безопасно, ..
:))))))))))))))))))) - ето пак ме развесели с начина, по който го представяш. И пак научих нещо ново. До сега не се бях замислял дали и защо е така.
Аз постоянно се замислям :) С моята професия, след като на 54 години съм жив и цял, нещичко разбирам от горене, възпламеняване и взривове. Който си мисли, че в барутен завод най-опасното са барутите, не е прав. Най-опасното са разни разтворители. Етер, етилацетат, спирт.
Нефтохимически завод потенциално (и реално) е по-опасен от барутен.
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Здравейте, не съм писал отдавна но нещо тази седмица не остава много време за сахатниците.
Все пак успях да се договоря за малко екстракционен бензин и следващата седмица ще ми го доставят.
Сега аз да питам, може и да е глупав въпроса но... часовника с батерията ли да го пусна вътре за да цикли моторчето, или просто да въртя механизма в бензина от ремонтоара?
Все още се чудя как да сваля календара. Засега съм свалил само диска с деня от седмицата.
През един отвор видях една пружина, и малко се страхувам да развия плочката с деня от седмицата. Страхувам се че ако я надигна ще хвръкне някоя пружина и няма намиране после.
Така изгубих пружинката на храповика на барабана на един Полет. То не че трябваше да го развивам, но... реших да видя какво има отдолу и ...
Искам да питам и за така наречената арменска профилактика:
Искам да измия един механизъм, на дамска Слава, но се страхувам да го разглобявам тъй като смятам, че още не съм достатъчно добре подготвен за подобни манипулации. Часовникът вървеше сравнително точно, около 30-40 сек на ден бързаше, но мисля, че от много дълго време не е бил сервизиран и смазван. Дали тази така наречена арменска практика ще е достатъчна за нуждите на една непретенциозна профилактика?
Поздрави
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Номерът с работещото в бензин моторче тръгна от 3050, и даже за него не е задължителен. За 2356 промивката може да е само с капка бензин на камъка. Ако е зацепило масло, ще свърши работа. Може да се удави и моторчето в безнин, с полюсните накладки и бобинката. Особеното е, че докато е мокро, трябва да се попие със салфетка, и така няколко пъти.
А давенето на доста нежния механизъм в бензин заедно с платката и ангренажа само ще размаже мръсотията по цялата машина.

Същото се отнася и за дребничкия 1600 или 1601.

Арменската профилактика е за тези, които не могат или не искат да разглобят ангренаж. И не е за начинаещи :)
Щото горката машинка ще вземе да тръгне някак си, и после ще се чудиш, как си я накараш да върви като свят. И най-накрая ще се наложи да отвинтиш всичко и да я миеш по устав :)

Още аргументи против такава профилактика съм писал в другия форум: http://www.strelki.info/viewtopic.php?f ... 40#p200200" onclick="window.open(this.href);return false;

За Славата - тя с противоударно ли е? 1600 или 1601?
Абе остави я за първи дамски механизъм по устав. Недей да я миеш без разглобяване. Ангренажът и не е сложен, най-сложното е слагане на анкерната вилка и на баланса. А за арменската профилактика също трябва да го правиш :)
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

fade написа:Здравейте, не съм писал отдавна но нещо тази седмица не остава много време за сахатниците.
Все пак успях да се договоря за малко екстракционен бензин и следващата седмица ще ми го доставят.
Сега аз да питам, може и да е глупав въпроса но... часовника с батерията ли да го пусна вътре за да цикли моторчето, или просто да въртя механизма в бензина от ремонтоара?
Все още се чудя как да сваля календара. Засега съм свалил само диска с деня от седмицата.
През един отвор видях една пружина, и малко се страхувам да развия плочката с деня от седмицата. Страхувам се че ако я надигна ще хвръкне някоя пружина и няма намиране после.
Така изгубих пружинката на храповика на барабана на един Полет. То не че трябваше да го развивам, но... реших да видя какво има отдолу и ...
Искам да питам и за така наречената арменска профилактика:
Искам да измия един механизъм, на дамска Слава, но се страхувам да го разглобявам тъй като смятам, че още не съм достатъчно добре подготвен за подобни манипулации. Часовникът вървеше сравнително точно, около 30-40 сек на ден бързаше, но мисля, че от много дълго време не е бил сервизиран и смазван. Дали тази така наречена арменска практика ще е достатъчна за нуждите на една непретенциозна профилактика?
Поздрави
Да ти кажа право по въпроса за хвърчащите пружинки и болтове -рецептата е магнит .моя е от микровълнова и си е достатъчно силен , клякаш а ако неможеш, лягаш и прекарваш цялата стая с магнита. Неможе да си представиш аз колко работи намирам с магнита.И то загубени от предни седмици.А най лошо е когато хвръкне алуминиев цилиндър от някои камък,тогава идва ред и на прахосмукачката.Жената много се кефи.
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

в старите харддискове се намират едни неодимови магнити дето са като мравояд всичко засмукват, а ако ги изтървеш да се лепнат един за друг , няма разделяне освен с преплъзване
Изображение
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Не може ли критичните операции да се извършват в прозрачно найлоново пликче, с пробити дупки, за да се вкарат инструментите? - или в една плитко изрязана прозрачна кутия от сладолед, покрита с един найлон отгоре?

Веднъж шест пъти гоних една пружинка от Слава - слагам я и аха да сглобя датника - изхвърча.
(май имаше някакъв чалъм, който открих впоследствие - ама не беше очевиден.)
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Здравейте, аз доста операции правя под полиетиленово покривало (примерно стрелките ги вадя така, през полиетилен с отверки и клечки по метода на Върбан но полиетилена е отдолу върху циферблата и пипам стрелките също през полиетилен така се получава двойно защитно покритие за циферблата. За съжаление оня ден въпреки всичко се изплъзна едната отверка проби и издрасках диска с дните от седмицата и през двата слоя. Трябва да си направя щанги от меден провдник, 1.5 - 2mm с заоблени и закръглени ъгли и процеп като кози крак.
Между другото с информационна цел Ви съобщавам, че Найлон е търговско наименование за органичното съединение Полиамид на фирмата Дюпон. Шумолящите торбички са от Найлон другото мекичкото и прозрачното е Полиетилен. Ако се колебаете как да различавате двата материала - лесно е, запалвате стружка, дима на Полиетилена мирише на Парафин а Полиамида мирише на изгоряла коса или кост. Надявам се да Ви е полезна тази информация.
Иначе аз от липса на магнити не се оплаквам, имам какви ли не, керамични, алнико, самариеви и неодимови, но не винаги успявам да открия с тях изгубени части. :( Явно не съм достатъчно упорит.
Друго полезно нещо което мога да споделя, е за почистването на циферблати, аз ползвам разтвора с който са напоени мокрите кърпички за бебета. В тях има почистващи ензими и ПАВ (Повърхностно Активни Вещества) които са щадящи и не повреждат деликатните лакове и бои, също така се изпаряват без остатък или поне аз не съм наблюдавал да остават следи.
Обикновенно напоявам тампон за уши направо в кърпичките и внимателно на няколко пъти без да натискам почиствам петната от окиси пробили през лака. Трябва обаче много да се внимава за да не се излъска матовата или шагренова текстура на повърхноста. Дано е полезен на някого този опит.
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

fade написа:Здравейте, аз доста операции правя под полиетиленово покривало (примерно стрелките ги вадя така, през полиетилен с отверки и клечки по метода на Върбан но полиетилена е отдолу върху циферблата и пипам стрелките също през полиетилен така се получава двойно защитно покритие за циферблата. За съжаление оня ден въпреки всичко се изплъзна едната отверка проби и издрасках диска с дните от седмицата и през двата слоя. Трябва да си направя щанги от меден провдник, 1.5 - 2mm с заоблени и закръглени ъгли и процеп като кози крак.
fade, добре е че ползваш полиетилен, но за да не стават тези подхлъзвания с отвертките, най-добре е да си вземеш този инструмент
http://www.aliexpress.com/item/Watch-Ha ... ce5b25d604" onclick="window.open(this.href);return false;
или този
http://www.aliexpress.com/item/Watch-Pr ... c643a12524" onclick="window.open(this.href);return false;

С последния ще можеш да правиш и други неща.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

По някой път свялям пружинки така:

viewtopic.php?f=106&t=4424#p41857" onclick="window.open(this.href);return false;

Лошото е, че само при сваляне върши работа. Аз се придържам към класическата школа и не мажа сглобено противоударно :)

Още един номер - на пружинката се лепи топче от родико или хлебна гума. Тогава скача ама по-малко... разбираем защо: помислете си, колко ще скочи Сергей Бубка, ако е с раница, тежаща повече от него :)
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Liani написа: fade, добре е че ползваш полиетилен, но за да не стават тези подхлъзвания с отвертките, най-добре е да си вземеш този инструмент
http://www.aliexpress.com/item/Watch-Ha ... ce5b25d604" onclick="window.open(this.href);return false;
или този
http://www.aliexpress.com/item/Watch-Pr ... c643a12524" onclick="window.open(this.href);return false;

С последния ще можеш да правиш и други неща.
И двата инструмента ги имам, и не съм очарован много от функционалността им.
Особенно стрелковадача не ми харесва как работи. Прекалено е дебело източен и не тегли равномерно от двете страни. Може би защото са евтини китайски. А вторите щангички имам само една, но е мека. Наскоро се опитах да вадя една стрелка от километраж с нея и поддаде. Тя също е източена доста дебело и на стрелки на ръчен часоеник не може да влезе под часовата стрелка в повечето случаи.
varban написа: По някой път свялям пружинки така:

viewtopic.php?f=106&t=4424#p41857

Лошото е, че само при сваляне върши работа. Аз се придържам към класическата школа и не мажа сглобено противоударно :)

Още един номер - на пружинката се лепи топче от родико или хлебна гума. Тогава скача ама по-малко... разбираем защо: помислете си, колко ще скочи Сергей Бубка, ако е с раница, тежаща повече от него
Четох я аз тази тема няколко пъти и много неща научих, от нея. Сега и аз ползвам хлебна гума :) но понякога не може... особенно с календара е голямо тегло, гледах няколко клипчета как освобождават предварително пружинката през отворче, но това не върши работа при сглобяване. :D
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ти за календарния модул на 2350 и 2360 ли говориш? Имаше една книжка на сайта на Герман, сега ще дам линк... http://www.german242.com/books/remont_quartz.djvu" onclick="window.open(this.href);return false;

Той е еднакъв в случаите на 2350, 2360, 2450 и 2460, ако помня правилно.
Разликата между двата модула хх50 и хх60 е, че на хх60 дискът с дните е ненадписан, щото не се вижда :) Ама без него датата не върви, той я движи :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”