Колеги днес със страшни усилия успях да разглобя и почистя един цилиндър със здрав баланс! След сглобяването и смазването обаче при слагането на баланса навих леко пружината и когато разклатих механизма на ляво-надясно и часовника тръгна за 2,3 секунди и пак спря, така няколко пъти поогледах го, но не видях да има нещо счупено по оста или анкерното колело! Ако някой от вас има идея нека я сподели.
Пробва ли в различни положения на механизма (нагоре,надолу, настрани... )
Пробва ли да охлабиш с по половин оборот пристягащите винтова на мостовете - по отделно за да разбереш ако има промяна.
Каква е амплитудата на баланса по време на тези работещи 2-3 секунди? Слабо и мудно ли?
Преди промиването какво беше състоянието не механизма?
В тези 2-3 секунди баланса захапва анкелното колело. След това се върти на свободен ход. Преди промиването механизма беше...леш. Докарах до работно положение механизма, но баланса се опъва!
Според мен проблема идва някъде между баланса и анкерното колело, понеже когато сваля анкерното колело и баланса механизма върви добре. След това слагам и анкерното колело и пак върви добре. Като сложа баланса когато навия пружината лекичко и разклатя баланса той зацепва за 2,3 секунди и започва да прави свободни движения!
Опитай с леко разхлабен мост на баланса. И отново провери дали не е останало нещо по оста на баланса и камъните. Че тези стари смазки стават като лепило.
Аз още като промих машината, започнах с поправянето на баланса и когато го сложих на основното плато, без други части по него, баланса работеше много добре във всички положения!
Трябва ти силна лупа за окото! Първо след проверка на баланса и то само на него без да слагаш спиралата при развъртане с помоща на круша ако чуеш звук дори и слаб от въртящият се бясно балан значи имаш изпилени върхове на цапфите. Трябва ти уред за заобляне на цапфите на балансови оси . После задължително пак проверяваш и почистваш вътре във самия цилиндър -нестава само със бензин -вътрешноста на цилиндъра трябва да свети и трябва да е и полирана . когато един такъв стар часовник работи ,стрелите на анкерното колело се мажат за да няма триене между тях и вътрешния цилиндър -престави се какво става ако смазката изчезне -вътрешноста се надира и от там също се спира работата му. после е възможно и срелите на анкерното да са се изпилили .За не тренирано око не намираш разлика между здрав и изпилен анкър . На око трябва да видиш как и къде точно влиза анкерния зъб -вътре в цилиндъра -дали пък не трябва да се повдигне леко баланса на горе или пък на долу -дали не трябва да се придърпа напред или назаде. И после трябва все пак леко да смажеш -може през два зъба но се смазва -това е като да не смажеш палетите на анкерна котва -ако ме разбираш.
Разбирам за смазването. Как трябва баланса да се дръпне към анкерното колело? И нямам инструмент за полиране на цапфите. Когано на механизма няма анкерно колело баланса върви с много добра амплитуда /премерена на око / това ме навежда на мисълта че проблема е в анкерното или в цилиндъра, понеже друго не остава. От къде да тръгна да търся проблема и възможно ли е да не съм монтирал спиралата правилно?
Абе проблема не ти е във спиралата т, ако я обърнеш обратно -поне от снимките се вижда че е правилна . Ще направя снимка на движението на пред и назад на балансовото плато но тава става само при свален цифер и ще кача . А наистина маже да е във пружината -това че казваш че я навиваш само малко -тя може да не ти прави достатъчно натяг на механиката.