Аналогови мултиметри.

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Аналогови мултиметри.

Мнение от atanweb »

Здравейте, може пък да покажете и вие вашите. Няма начин да сте без такива. Имат предимства, но са тях се работи малко по бавно от дигиталните.
Ето какво взех аз в един лот скрап от часовникар.
Беше неработещ. Борих го няколко часа.
Бил е изпуснат в следствие стрелката е блокирала. Има пукнатина на бакелитовата кутия. Много обичам бакелитови корпуси, уреди и въобще всякаква техника от времето на бакелита. Явно и някой преди мен се е опитвал да го ръчка, че едната спирала беше доста омачкана. Мислех, че проблемът е в именно в спиралата или въобще баланса на кантара.
Оказа се, че ротора стърше в стената на статора поради изместен център. Едно болтче е изпуснало фиксацията. Набързо го върнах в центъра - затегнах болтчето и системата се оправи.
За щастие електрическата част на уреда е здрава.
Захранва се от две батерий за омическо измерване едната е шантава 15 волтова пише на нея фото батерия. т.е. за светкавици предполагам. и една стандартна 1,5в. АА.
Сега уредчето е едно чудесно допълнение към работилничката ми. Дигиталното някак не се връзваше сред останалите инструменти.

Ето уредчето, а марката напомня нещо нали.

Изображение

Изображение

Изображение

Когато бях ученик бяха пуснали първите китайски евтини аналогови мини-уредчета. Цената беше ниска дори за ученик. Три кафета + Три коли. Т.е. трябваше да бъде пропуснато едно перчене пред съученички на централно кафе в града.
Е аз така и не си купих тогава. Имах два големи лаборатори аналогови съветски уреда. Все още са вкъщи някъде - в НОС състояние. тц...т.ц. отплеснах се.
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Re: Аналогови мултиметри.

Мнение от stepona555 »

В началото беше Ева после господ даде на Адам Ц20 и нещата в семейния живот загрубяха.
Изображение
Само ще кажа че съм виждал няколко със стрелка във формата на латинска буква S , не е сложно забравяш да преместиш кабела и пипваш където не трябва , секунда невнимание и цял живот изгорял.
Отдавна ползвам цифрови , те си имат недостатъци , но и доста предимства.

Днес ще ви представя последния който е биташки за няколко бири и служи за запълване на къта с антики.
Въпреки че му работят някои функции без амперите , кабела който е за челюстите естествено се е прекъснал от много работа и няма кой да го оправя.
Ако трябва да се правя на много умен пред някой клиент изваждам цифровото си Флуке което си е професионален уред и мери по бързо и точно от тоя японски хубавец.Само дето не мога да го намеря от доста време.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Снимките се получиха в обратен ред ама нямам нерви да ги подреждам
Виждате кожен калъф , черен уред произведен в Япония , той и затова освен марката влезе в къщи.
Не мери постоянно напрежение и ток , само трептящи електрони хваща.
Освен електрически е и едно механично бижу .
Оранжевата врътка избира режимите , в края на скалата показва какво има нагоре и надолу ако завъртиш.
Така отпада проблема да намериш по коя скала да отчиташ
Като всеки механичен има нулиране на стрелката .
Има естествено и нулиране на омметъра .
Но този има и хак на стрелката , ако не можеш да гледаш докато мериш , Механичен Хак.
На снимките се вижда как меря какво има в контакта и го запаметявам докато намеря очилата .
Ами това е общо взето , марката е добра , ако си търсите истински уред може да разгледате и техните неща.
Не говоря за тази антика а за съвременни които мерят ток с датчик който не обхваща кабела .
Например
Изображение
Който е ровил в ел.табло където не можеш отвертка да пъхнеш в сноповете кабели , а камо ли амперклещи ще разбере за какво говоря.

Поздрави и умната с тока , не пипайте никога кабел на който не виждате и двата края че са във въздуха
:b :b
Изображение
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Две машинки и от мен.

Изображение

Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

И двата имат своите предимства.
Първият произведен в Япония! Браво!
Втория също хубав, ако не се лъжа Тайван или някъде другаде произведен, но е гот, че има и зумер. Това за мен е често ползвана функция когато проследявам дали са здрави пистите по платките и не трябва да си отклонявам погледа за да гледам стрелката.
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Готини играчки имаш.
Явно си фен на аналоговите , то и темата си е такава , все пак ако ти се налага да мериш съпротивления е по добре с нещо дигитално , а за кондензаторите задължително ESR.
https://i.ebayimg.com/images/g/qIkAAOSw ... -l1600.jpg
А за кварцови часовници не е лошо и осцилоскоп , и най слабите се справят с 32 килохерца.
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Ами то при кварцовите освен някоя и друга писта да поправиш или да презапоиш няма друго какво да отремонтираш.
Хубаво, осцилоскопа дава повече възможности и свобода, ама като разбереш, че чипа в платката е заминал така или иначе смяната е невъзможна за повечето такива или ако е от старите кварцове с едрите чипове които са с 6 или 8 крачета които можеш да отпояваш и запояваш (ако си добър) то пак трябва от някъде да имаш донор. Така, че по-добре е направо да поправяш другата платка донор и да не се занимаваш с запояване.
Ето това което аз купих преди 2-3 години върши работа да премериш дали кварца е здрав има си специално гнездо за тест на кварца или дали платката пулсира т.е. е жива. (обръща напрежение и т.н.). В повечето инструкций за ремонт на старите японски кварцове в края е описана методика за намиране на проблем. Никъде до сега не съм срещал осцилоскоп като уред който да е нужен при диагностика и ремонт. Само аналогови мултиметри.
Дори и да беше осцилоскопът ми при мен хич нямаше да го ползвам.
Силно препоръчвам този уред който посочвам долу в линка. Със него съм спасил вече 100тина кварцови. Повечето от тях са се нуждаели само от раздвижване което правя със силното въртящо се магнитно поле което прави машинката. При проба с другите машинки (рената и т.н. от сините) които имат само функция за магнитно поле... не става.. те са прекалено слаби.
https://www.ebay.de/itm/401990638639 - срещат се значително по евтини от посочената цена.
https://www.watch-tools.de/tools/specia ... achine.php
или по базов модел за 15 евро - https://www.yengazly.com/index.php?main ... _id=842776
п.п. тук в тези обяви продавачите дори са си позволили да откраднат снимка от моя клип който публикувах в нашия форум преди много време.
п.п.2 Ще чакаме новини от Иван, дали е съживил един голям профи уред. Стискаме палци.
Изображение
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

stepona555 написа: 22 Фев 2021 01:24 Готини играчки имаш.
Явно си фен на аналоговите , то и темата си е такава , все пак ако ти се налага да мериш съпротивления е по добре с нещо дигитално , а за кондензаторите задължително ESR.
А за кварцови часовници не е лошо и осцилоскоп , и най слабите се справят с 32 килохерца.
Не, не съм фен на аналоговите, точно обратното.
Тези дреболийки също са полезни, не са и скъпи

Изображение

Това върши работа за кристалите.
Изображение

И като сме на тема мултиметри, знаете ли дали мерят точно?
Това тестерче може да покаже какво е положението.

Изображение

За кварцовите часовници съм си хареал тази машинка, която тества механичните части на кварцовите движения, подобна на тази която предлага Сашо.
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

С механичен тестер за кварцови като на последната снимка освен, че в последствие можеш да раздвижиш колелата, то е и полезно ако си ловец на битака. Ако това магнитно поле не завърти механиката още докато си клекнал пред чаршафа значи 99% има много изтекъл електролит и щетите са големи.
По въпроса за проверка на бобината.... Ами тези машинки въртят стрелките дори при прекъсната бобина. Пробвах без никаква бобина, но механизма не помръдва. Магнитното поле не може да проникне в статора без наличието на някаква намотка. Също много често при мен се оказват часовници с еднотипна повреда - блокирал или боксуващ карамфил който не предава движението към часовата и минутната стрелка, а само секундната се движи.
Без да имаш такава машинка за всяка броба ще са ти нужни часове за да знаеш, дали движението се предава на часовата и минутната стрелка. Някой път точно при смяна на календара усилието за да прехвърли фиксатора на диска с датата е недостатъчно и там в периода около 23-24“00ч. стрелките отново блокират. Така един часовник може да ви отнеме седмица. С такава *задължителна машинка всичко става на бързи обороти и след 2 минути сте готови.
По въпроса за видовете такива механички тестери - мисля, че са два вида. Моят е електромеханичен т.е. с електромоторче което с ексцентричен магнит прави магнитно поле - доста силно. И мисля, че другият тип е електрическото поле да се създава от различно разположени в кръг бобини които получават захранване в различен интервал от време така, че да симулират въртящ се магнит. Защото моята машинка бръмчи когато върти и дори усещам вибрацията от екцентричния постоянен магнит.
А тук тази май-не бръмчи.
https://youtu.be/fmON9qau-ms
https://youtu.be/v3dzx7CZJYU
Изображение
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Liani написа: 22 Фев 2021 11:19
stepona555 написа: 22 Фев 2021 01:24 Готини играчки имаш.
Не, не съм фен на аналоговите, точно обратното.
Тези дреболийки също са полезни, не са и скъпи

Изображение

Това върши работа за кристалите.
Изображение

И като сме на тема мултиметри, знаете ли дали мерят точно?
Това тестерче може да покаже какво е положението.

Изображение

За кварцовите часовници съм си хареал тази машинка, която тества механичните части на кварцовите движения, подобна на тази която предлага Сашо.
Изображение
Не се увеличават снимките и не мога добре да видя третото нещо , как се калибрира с него мултицет.
Първото е ЕСР метър който аз ползвам (внимавайте с него ако включите зареден кондензатор ще го убиете , първо двата извода накъсо и после измерване)
Второто прилича на честотомер с вграден генератор без кварц , и като включиш външен виждаш честотата.
За тестерчето не знам как работи , ама като го гледам как е направено , не знам дали бих повярвал повече на тая платка отколкото на моя уред .
Изображение
То при часовниците не са толкова критични измерванията , дали е 1.45 или 1.55 батерията все ще работи.
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Едно от важните, но пипкави неща при ремонта на измервателните системи на стрелковите уреди е уравновесяването. Сашо, май не си го направил! Другото, най-трудното - навиване на нова намотка върху рамката. Всичко това съм го правил на младини, в ерата на Ц20...
Имам още някъде, скрит дълбоко, един Ц20 от старите, с черен бакелитов корпус. Не съм ползвал стрелкови уред от поне 25 години и нямам никакъв сантимент.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Да така е признаваm, не е точно занулен.
Когато го сглобявах освен с екцентрика под дисплея променях и положението на стрелката с леко кривене. Защото ексцентрика не беше достатъчен. После сглобх за да направя първите опити за мерене, видях ,че работи, но мерака бързо ми мина след като трябваше да си припомня преобразуването и сметките по скалата. Така, че уредът го оставих малко като декор и евентуално ако меря някакви фини пулсаций които една дигиталка може да пропусне.
Иначе надали съм по различен, та и аз ползвам семпла дигиталка Uni-T UT33D в ежедневието.
Изображение
Вкъщи в България имам няколко други измежду които любим РФТ
Изображение

Също един неизползван 43103 със всичките му разширения можещ да мери до 12 000В, макар, че аз често с пръст хващах подобни напрежения. lol2

ИзображениеИзображение

още няколко ц20 в различно състояние, няколко мегера *жаргон използван в България за уред който посредством високо напрежение измерва изолация, мперклещи и куп други... кво друго при потомстен електротехник.
Аа може да съм споменавал, ама пак да се похваля с осторията на дядо ми.. електротехник лаборант работел на остров Шпицберген в Съветска лаборатория за разработване на комунукаций за съветската космическа програма в периода около 1960 до към 1970та :yahoo
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

Дълго рових да намеря и моя стария уред - Ц4317м.- Еееее ,как съм го гърмял навремето . С тези уреди трябва да се подхожда с подобаващо внимание . Ако скалите не съответстват на измерванията и щекерите не са в подходящите гнезда спокойно изгаряте до край дадената писта на платката вътре . С две батерийки по 1,5 волта и една центровка с отверка - уреда замърка както си бе на младини .-Според мен си е точен и в дадените му от завода допуски .
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Но след като пораснах и помъдрях , в къщи и на обекти ,тока го меря с този -
Изображение :b Ще вмъкна и една подробност към този уред
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

atanweb написа: 24 Фев 2021 19:39 Да така е признавам, не е точно занулен.
Уравновесяването е друго нещо, целта му е когато уредът е във някое от вертикалните положения, показанието или 'нулата' да не се променя и да е същото както в хоризонталното положение. Както при балансите на часовниците...
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

ivan_p_uzunov написа: 24 Фев 2021 21:40 ...
Но след като пораснах и помъдрях , в къщи и на обекти ,тока го меря с този -
Изображение :b
...
Абе язе съм прост човек ама се си мисля, че тия двата от снимката и на ушите си да стъпят ток не могат да премерят, най-много некое напрежение.
Честно да си призная и аз отдавна не ползвам първия ми стрелкови уред ТЛ-4М (който е любопитен да потърси в нета снимки). В момента използвам някякъв цифров купуван от lidl.
Важното е да сте свикнали с даден уред и да знаете какво мерите. В повечето случаи всички уреди си имат слаби места и е хубаво да ги знаете (демек да можете да го хващате кога ви лъже). Та рутината в работата с даден уред помага много - това е само съвет и никого не задължавам да го следва.
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Не се базикай с този универсален уред , аз като разгледах , ми той само времето май не предсказва .
Все пак да питам червените са ясни , ама долу има един жълт със символ за сигнала на ВИфИ (Уйфай) , после Л и Р сигурно са накъде се върти мотора на помпата , а най отгоре жълтия триъгълник с ! съвсем ме озадачи.
В куфара с инструменти и аз намерих нещо подобно , доста по опростено , абе чист фазомер си е ама има и цифри

Изображение

Изображение

Измерва всякакви напрежения които може да срещнеш в къщи , от акумулатора на колата до контакта.
И батерии на часовници мери , ама на блистери по 10 .
Повечето стойност са ми ясни , ама примерно 36 и 55 волта рядко съм срещал , къде се ползват според вас уважаеми знатоки (жичкаджии)
:b :b
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Часовникарски инструменти. Приложение.”