rosen_er написа: 17 Май 2022 05:40
Наистина са готини (а и Восток са ми слабост) .
Колекцията нараства ,но все се каня да попитам ,ако не е много невъзпитано , каква е идеята да събираш по няколко абсолютно еднакви като модел,механизъм и дизайн екземпляра ? Нямам предвид само последния пост.
Хрумва ми само едно - да стигнеш до идеалния представител на модела ,а другите за продажба или ....?
Благодаря за оценката!
Трудно е да дам еднозначен отговор, още повече не съм започнал да събирам часовници с някаква ясна цел и дългосрочна стратегия, а просто от емоция и симпатия...
Аз никога не съм се задоволявал с малко! Може би се се дължи на някакъв вид алчност - да имаш още, и още, и още...
Като дете, в края на социализма, събирах номерираните колекции от снимки на автомобили, вървящи с дъвките, продаващи се по стрелбищата. Правехме го повечето деца в квартала. Целта беше не да събереш по една картинка от марка или модел на автомобил, а всички! Дублажите се разменяха срещу липсващи. Колкото повече имаш, толкова по-уважаван си...
Или събирахме снимки на футболни отбори, най-често изрязани от последната страница на вестник "Старт". Целта беше да имаш колкото се може повече. Не една снимка на "Левски", а всички, ако може поне милион! От всяка година, тук играе този състав, а тук на мястото на този играе онзи, спомен от този трофей и от следващия, и така до безкрай...
Не е съвсем приложимо към часовниците, но пак има някакъв общ принцип. Например отваряш каталога на "Восток" от някоя си година и гледаш какви модификации имаш, нищо че са от един калибър, един модел на каса и стил, с леки нюанси по циферблата, както е с калибър 2603. Бих се радвал да имам запълнена такава серия, макар че е почти невъзможно...
Често се случва да се появи възможност да взема някой привлекателен за мен часовник на добра цена. А аз не помня всички часовници, които имам и се случва да има дублажи, триблажи и т.н. Но много не му мисля - като ми харесва и мога да си го позволя, взимам го.
Всички вече знаят че взимам предимно достъпни часовници, далеч от идеалното състояние, често с проблеми. Обичам да се занимавам с тях, да работя по тях. Понякога се получава и това ме прави много удовлетворен. Така в последствие се появяват и някои от дублажите в часовниците ми. Такъв беше случаят с последния "Восток" 2603. Беше труден за разпознаване в обявата, мръсен, със счупено стъкло и циферблат от нещо друго. Но аз го разпознах. Харесвам модела, направих връзката че току-що си бях купил партида с циферблати, сред които имаше и такъв за 2603. Символичната му цена и прекрасния циферблат, който имах ме накараха да го взема. И така - мих го, смених циферблата и стъклото, намерих му секундна стрелка, лъснах го, сложих каишка и в резултат още един часовник от модела, дублиращ се.
Относно продажбите... Не съм имал идеята да си продам часовниците и да стана богат, но едва ли ще ги държа всичките и то завинаги. Вече почнах да се освобождавам от някои от тях, предполагам че ще се разделя с повечето...
чрез продажба, не чрез подаряване!

Събрал съм вече твърде много, мисля занапред да си огранича събирането към по-тесни граници на марки и модели. Част от любопитството си задоволих чрез срещи на живо с часовниците, много часовници ми минаха през ръцете (буквално) и не всички ми харесват еднакво. Ще задържа тези,
които харесвам повече, другите ще имат шанс да си намерят по-добри собственици... И новите собственици няма да ги получат във вида, в който ги получих аз...