Ремонт на анкерно колело за приставен ход

ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Ремонт на анкерно колело за приставен ход

Мнение от ivan_p_uzunov »

Здравейте ,май отдавна не съм писал в тая тема ...- Та за ремонта -Изпратиха ми планката с приставния ход . Първоначално ремонта бе за смяна на една от цапфите на оста на анкерното колело , оказа се обаче че проблема е малко по голям.
Изображение

Изображение
- реших да завъртя оста на едно малко стругче пригодено точно за пробиване на отвори за цапфите и се оказа че периферията нацялото колелото играе и то доста -след оглед се оказа че едната от четирите спици е счупена .- тръгнах да правя върха на оста -да пробивам отвора на струга - и следователно с моя си късмет ,свредлото се счупи в отвора -баш накрая на пробиването .- Идваше ми да си изям- калтармите- дет се вика .-Това последното го има в Уикипедия специално за хората дето не са расли на село !-След като предварително избих анкерното колело от оста и после запецнах парче от свредлото в отвора -седнах да мисля как мога или по -точно -по какъв начин бих могъл да извадя заседналото парче .-Оооо,не мислих дълго !- при толкова много ремонти зад гърба си ...С цялата си научна мисъл взех едни малки клещи ,стиснах оста с тях и поставих отгоре една метално фтулка .-някой може и да се сеща вече какво имах на идея ?- С рязък удар върху фтулката ,-предавайки отката и върху челюстите на клещите се опитах да освободя отвора от парчето -ама ядец!- Оста стана на две -или по -простичко казана не ставаше за работа извъобще!
Изображение
На тая снимка се вижда една кутика -която все пак намерих чак след ден търсене и с помоща на която самия ремонт би бил доста по лесен .- това са готови заготовки за пиньонни зъбни колела, има и малки и големи .- Бях ги взел отдавна за такива цели и точно когато ти потрябват -естествено човек не може да ги открие.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Ремонт на анкерно колело за приставен ход

Мнение от atanweb »

Чакаме продължението с пуканки...
Има много неочаквани моменти. Както отрицателни в които си ядем калтармите, така и положителни дето скачаме и танцуваме като омагьосани по неразбираеми причини за околните.
Показвай всички ремонти дето правиш и ще вдъхновиш много хора.
Поздрави!
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Намерих една друга ос от приставен ход и се оказа че зъбите и дължината и отговарят -Естествено я изчистих от колелото и и направих нови отвори за нови цапфи .- После престъргах и леглото за набиване на колелото .
Изображение

Изображение -Набих новите цапфи лесно. - Не трябва да се прекалява с набиването -тоест диаметър на отвора и на цапфата трябва да е с - разлика не повече от две десети -иначе може да спукате оста и работата ще започне на ново! - Дълго умувах как и каво да подложа отдолу на спиците за да се изправи равнината на въртенето .-Направих една бронзова фтулка ,от горната и страна прорязох канали- на кръст- във които трябва да легнат спиците .
Изображение-фтулката я правих два пъти - първоначално не съобразих че и тя трябва да е набита върху оста -та втория път стана от раз.- - Мисля си че когато ги правят тези оси -им пускат ток. Като за целта се укрепва по този начин здравината от набитата зглобка на колелото и оста . До тези мисли ме навежда и силното закаляване на самата ос.
Изображение- Да ,поизкривих леко горната табла но това не е проблем .

Изображение- Крайния завършек на центроването на колелото -за да избегна радиалното биене от скъсаната спица -завъртях оста с колелото на струга -Ейй ,струга е голяма работа -стига да можеш да работиш на него -оказа се че точно при счупената спица - периферията поддава на долу - Със леко повдигане на колелото с пинсета и набиване на един финен тънък бронзов клин -каквито се използват за стопирание на балансовата спиралата - при повечето от старите часовници проблема с биенето приключи . После взех че запоих спиците за да немърдат на местата им в леглата върху бронза -почистих и сглобих ! - Мисля че приставния ход ще работи -Проблема бе че не разполага с целия механизъм за да го монтирам и изпробвам . :b
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение- Пожелавам успех на следващите смелчаци след мен !- Няма нищо страшно и сложно да измислиш начин за отремонтирване на даден проблем - В крайна сметка това не е ракета която ще лети в космоса- а просто механизъм направен от човек . :b
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Здравейте отново , брей ,много съм взел да задобрявам -в кръга на шегата !https://www.youtube.com/shorts/Pra4fUHsX94-Изпратиха ми клипче че ремонта е сполучлив ! :yahoo
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Най-приятната гледка ... работещ часовник след ремонт.
Само чаша с охладено любимо питие може да добави нотка на съвършенство.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”