Иработка на махало за Маяк (кукувица)

Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Иработка на махало за Маяк (кукувица)

Мнение от omegaqq »

Често срещано явление е да ви попадне такъв часовник и махалото да липсва. С такъв проблем се срещнах и аз. За да се изработи махалото ви трябва малко желание и не много умения. Оригиналното махало е доста леко и поради това лещата е направена от дъно на бутилка от спрей - хем е леко пък и има необходимата форма. Стеблото е изработено от ламарина с дебелина около 0,3 mm. Шпилката е запоена към стеблото с припой. Оригиналната е с диаметър 2,5mm, но нямах такава и използвах такава с диаметър 3mm. Последната операция е да се боядиса всичко(без резбата на шпилката :) ). Не намерих боя с оригиналния цвят(май не съм и търсил), но и тоя става. До изработеното махало съм сложил и оригинално такова за сравнение.

Изображение

Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Иработка на махало за Маяк (кукувица)

Мнение от Pavlin »

Много добре се е получило. На човек ако му се занимава, много неща може да постигне
chichoemo
Reactions:

Мнение от chichoemo »

Аз пък си имам вкъщи в кухнята от няколко години едно куку,на което за махало съм му монтирал един стар лъскав соц.медал на един "специален" кламер.Регулираш дължината на кламера и кукуто върви със завидна точност.Попадали са ми доста оригинални махала,но медала все още се люлее на мястото си :roll:
Вместо тежести съм закачал например малки рекламни бутилчици "балкантурист" от 70-те, имитиращи парче дръвце около 200 грама,пълни с пясък докарват около 400 грама и кукуто става уникат и върви нормално.
Въобще върху тези часовници може да развихриш въображението си наволя :lol:
zhvk19
Reactions:

Мнение от zhvk19 »

Да не отварям нова тема! Племеницата яко дръпнала топуза на чосовника Majak, скъсала синджира. Синджир намерих неоригинален, часовника работи работи -часове, немога да кажа колко, не съм му хванал интервала и дали има и спира. Струва ми се, че е изкривена оста на колелото на което е преметнат синджира. Може ли да се ремонтира и как?
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

zhvk19 написа:Да не отварям нова тема! Племеницата яко дръпнала топуза на чосовника Majak, скъсала синджира. Синджир намерих неоригинален, часовника работи работи -часове, немога да кажа колко, не съм му хванал интервала и дали има и спира. Струва ми се, че е изкривена оста на колелото на което е преметнат синджира. Може ли да се ремонтира и как?
Оста на това колело е толкова дебела, че едва ли може по тоя начин да се изкриви. По-вероятно е да са се изкривили зъбите на това колело и при преминаването на тия зъби през другото зацепено в него да спира.
Моят съвет е да идеш при часовникар да ти оправи проблема.
Ако все пак решиш да оправиш часовника сам, потърси в аукциона някой друг за части - не са много скъпи.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Щом синджирът не е оригинален, дали му е подходяща стъпката? Тя е много важна. Може да се сравни чрез налагане върху другия синджир. Може този от "кукането" да се използва за хода, ако е здрав разбира се.
zhvk19
Reactions:

Мнение от zhvk19 »

nevenbekriev написа:Щом синджирът не е оригинален, дали му е подходяща стъпката? Тя е много важна. Може да се сравни чрез налагане върху другия синджир. Може този от "кукането" да се използва за хода, ако е здрав разбира се.
Новият синджир е с по-малки елемнти. Дали е подходящ? Струва ми се, че по-бързо слиза тежестта! Продължавам да го дебна да разбера цикъла на спиране! от 9:00 до 16:00 работи без проблем
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Колелото през което минава синджирът има зъби, които влизат в халките. Ако елементите са по-малки, няма да се зацепва правилно и ще заяжда, ще се получават случайни спадове в задвижващата сила. Едва ли има някаква цикличност.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

А защо не оправи скъсаният синджир?Моята щерка беше сторила същото с кукувицата,но само махнах едно звено,което беше много изкривено и после не съм имал проблем с работата на часовника.Не че го ползвам, но е работещ.
zhvk19
Reactions:

Мнение от zhvk19 »

nevenbekriev написа:Колелото през което минава синджирът има зъби, които влизат в халките. Ако елементите са по-малки, няма да се зацепва правилно и ще заяжда, ще се получават случайни спадове в задвижващата сила. Едва ли има някаква цикличност.
Вероятно е така! от 9:00 до 17:25 работи без проблем!
zhvk19
Reactions:

Мнение от zhvk19 »

rosen_er написа:А защо не оправи скъсаният синджир?Моята щерка беше сторила същото с кукувицата,но само махнах едно звено,което беше много изкривено и после не съм имал проблем с работата на часовника.Не че го ползвам, но е работещ.
Защото на Маяка за 30 години му се събра много :) т.е. скъси му се много синджира :D . Най-напред майка й и братовчедка ни, после един братовчед и сега племеницата!
zhvk19
Reactions:

Мнение от zhvk19 »

Махалото е стнало чдесно поздрави!
Сега да попитам за устройството, което издава звука. И двте не кукат при видимо здрави мехчета. Разглобих еднато и неможах да разбера механизма, как издава звук. Та въпросът е как да го направя да кука!?
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Май мехчетата надуваха някакви като свирки.
Ти сега кой часовник разглобяваш и кой не кука - този, дето го купи от аукциона ли?
zhvk19
Reactions:

Мнение от zhvk19 »

dreadx написа:Май мехчетата надуваха някакви като свирки.
Ти сега кой часовник разглобяваш и кой не кука - този, дето го купи от аукциона ли?
:) Да, Нищо не пропускаш. :) Вътре няма свирки. Ще опитам да го снимам.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Самите дървени "паралелепипеди" на които са мехчетата не изпълняват ли ролята на "свирки" ?Трябва да няма пропуквания и разлепване за да свирят.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”