Става въпрос за боядисаните маркери на безелите на Командирски и Амфибия.
С времето на много от тях боята пада изцяло или пък се замърсява до такава степен, че не може да се разбере какъв цвят е маркера.
Когато е зацапано лесно се измива с четка, препарат и топла вода.
Когато обаче боята е паднала частично или изцяло прибягвам към подновяването и.
Пробвал съм с боя и с лак за нокти, но техниката е една и съща.
Почистваме остатъците от боя с разредител/лакочистител
Подсушаваме.
Нанасяме с тънка отвертка или клечка боя в макерите като гледаме боята да е достатъчно рядка за да се разлива добре в тях.
Дори и да прелива не се притеснявайте следващата процедура ще оправи нещата.
Изчакваме да поизсъхне, но не е необходимо изцяло да е сухо.
На равна повърхност поставяме опънато памучно парцалче. Аз ползвам линийка дълга 15см и широка около 4-5см.
С едната ръка опъвам парцалчето върху равната повърхност без да има гънки. С другата ръка напоявам парцалчето с разредител/лакочисител и започвам да прокарвам безела по повърхността така, че да се отърква парцалчето в излишното количество боя/лак.
Поради единичния слой на парцалчето маркерите е кухините остават непокътнати а се почиства само челното място където е излишния материал.
Процедурата е много лесна не изисква подчти никаква сръчност и имате право да експериментирате многократно ако не успеете от първия път. Макар, че на мен се получава подчти винаги от раз.
Един съвет е да внимавате с пръстите да не докосвате маркерите когато правите почистването на излишния материал тъй като ще останат отпечатъци върху повърхността на маркерите.
Ако имате възможност използвайте матови бои.

Резултати